Eerste hulp bij kleine ongelukjes
Bij kleine ongelukken zijn er twee basisregels: zorg ervoor dat kleine wonden niet erger worden en stelp het bloeden. Volgende puntjes leggen stap voor stap uit hoe je je hond kunt helpen.- Stop het bloeden door een stevige druk uit te oefenen op de wonde. Dit kun je doen met een handdoek of een andere propere doek. Druk op de wonde met je duim of je handpalm. Na enkele minuten zou het bloeden moeten verminderen.
Bij ernstige bloedingen zul je rechtstreeks op de ader druk moeten uitoefenen. Honden hebben drie drukpunten waar je druk kunt uitoefenen om ernstige bloedingen in andere delen van het lichaam te stoppen:
* De bovenkant van de achterste poten: om controle te krijgen over het bloeden van de onderste achterpoten.
* De bovenste binnenkant van de voorpoten: om controle te krijgen bij het bloeden van de onderste voorpoten.
* De onderkant van zijn staart: om de bloeding van zijn staart te verminderen.
- Eens de bloeding onder controle is, knip dan het haar rond de wonde weg. Zo blijft de wonde schoon en zal die ook sneller genezen.
- Een gewonde hond die pijn heeft kan verward en bang zijn. Als je denkt dat hij zou kunnen bijten terwijl je hem verzorgt, gebruik dan een muilkorf. Heb je een kleine hond? Dan kun je hem in een deken wikkelen.
- Is het moeilijk om de bloeding te stelpen? Bind dan een verband rond de wonde om de vloed te verminderen. Al dringt het bloed in het verband, laat het op zijn plaats. Verwijder zeker de korst niet die zich vormt. Door de korstvorming gaat het bloeden namelijk stoppen.
- Blijft de wonde bloeden? Ga dan onmiddellijk naar je dierenarts.
Vermijd in alle stappen het gebruik van een knelverband. Al te vaak kan een poot verloren gaan doordat de bloedtoevoer te lang afgesneden werd. Als je de wonde op een juiste manier verzorgt, kan je hond snel terug op een nieuwe ontdekkingstocht!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Wat ik doe bij kleine wonden: spoelen met water indien mogelijk. Water mag lauw zijn, maar wél schoon water gebruiken. Deppen. Even wachten tot de wond droog is. Jodiumzalf op de wond smeren (Weinig gebruiken!) daarna een pleister op de wond plakken. Gelukkig trekken de onze hem er niet vanaf. Dernoods een rekgaasje erop doen (Je kent ze wel, een soort rekbaar gaas dat je om de poot aantrekt als een sok) Wel even 2 x per dag verschonen. Wond blijft door jodiumzalf steriel.