Wandelingen zijn belangrijk voor de socialisatie van je puppy

Ze zijn meer dan een gelegenheid om te plassen. Probeer  het parcours van de wandelingen iedere dag te veranderen. Dat zal je pup automatisch blootstellen aan een groter aantal diverse ervaringen. Eerst kan hij overdonderd, panisch en teruggetrokken reageren, misschien wil hij weglopen. Het is niet uit koppigheid als hij stopt. Alle puppies hebben het instinct om te reageren op situaties die hen afschrikken. Het is genetisch en het is gebaseerd op overleven.

Beloon je pup

Beloon hem als hij aanstalten maakt om te onderzoeken wat hem schrik aanjaagt. Timing is cruciaal bij het belonen voor een geschikte reactie. Kies de volgende keer een minder drukke omgeving als je uit wandelen gaat en je hond zal zich sneller aanpassen aan gebeurtenissen buitenshuis.

De puppy leren socialiseren met mensen op straat is meestal gemakkelijk . Als mensen hem willen aaien leer hem dan “hallo” zeggen door te gaan zitten.

Dit zal jouw puppy onmiddellijk leren om niet op te springen om zo aandacht te vragen. Puppies moeten zowel kinderen leren groeten als volwassenen. Voor een schuchtere puppy kan de toenadering van een kind hem intimideren. 

Je puppy en kinderen

Het is belangrijk om je puppy te leren dat kinderen geen bedreiging zijn (behalve als ze hem pijn doen natuurlijk). Je kan dit aanleren door een plaats uit te kiezen in de omgeving van een speelplein, niet ernaast. Tracht uit te vissen op welke afstand je hond zich rustig gedraagt in een kindvriendelijke omgeving. Als het vijftig meter is, beloon hem dan wanneer hij kalm blijft als er kinderen zich ongeveer op die afstand bevinden.

Het is de bedoeling om je pup te leren dat aandacht krijgen van kinderen aandacht helemaal niet gevaarlijk is. Als een spontaan kind de puppy wil aaien en hij vindt dat OK, zorg er dan voor dat hij niet in een hoek staat en dat hij een uitweg heeft voor als hij er genoeg van heeft.
Hou de puppy nooit vast om geaaid te worden door een vreemde. Als een vreemde hem wil aaien, kan hij misschien aanstalten maken om ernaar toe te gaan, maar dit is anders dan tot naderen gedwongen worden.

Socialisatie is belangrijk

Honden die regelmatig een nieuwe thuis kregen, zijn het product van een ondergesocialiseerd regime. Een hond fatsoenlijk opvoeden vergt veel tijd en inspanning. De energie die je daar instopt gedurende het eerste jaar beïnvloedt hem voor zijn verdere leven. Socialiseren is een voortdurend project. Als een hond opgroeit, dagen er mogelijk geregeld problemen op.
Een hond die gewoon is aan de wereld buiten zijn vertrouwde omgeving heeft meer kans om de dingen te relativeren. Goed gesocialiseerde honden zijn een plezier om mee te nemen, zijn overal welkom, waar je ook komt.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Danny Caers

Let wel op, ga niet te vroeg lange afstanden wandelen, dit is zeer belastend voor het gestel van je pup.


Een reactie plaatsen