Waarom wurgkettingen niet meer van vandaag zijn…

Waarom wurgkettingen niet meer van vandaag zijn…
Zoals zoveel gebruiken die in het verleden de naam hadden om heilzaam te zijn, is ook de wurgketting een voorbijgestreefd gebruik. Veel mensen hanteren dit hulpmiddel, dat ook wel eens slipketting wordt genoemd, als een gemakkelijkheidsoplossing om hun hond manieren bij te brengen.

Schadelijk voor nek- en rugwervels

Er is maar één juiste manier waarop de wurgketting kan gebruikt worden. Helaas zijn er maar weinig mensen die de juiste feeling aan boord leggen voor het gebruik van deze ketting. Wanneer je de wurgketting verkeerd gebruikt is het zeer schadelijk voor de nek en de rugwervels van je hond en daarnaast kan het leiden tot wurging. In die gevallen brengt de wurgketting een averechts effect teweeg. Problemen los je immers niet op door ze te onderdrukken. Je moet de kern er van aanpakken.

Kijk maar eens rond en bekijk de eerste honden die een wurgketting dragen goed. Je zal zelf wel zien hoeveel kettingen slechts geplaatst zijn. Sommigen zijn dan weer verschoven tijdens de wandeling. Als je weet dat er maar één goede positie is voor de wurgketting om zijn werk goed te verrichten, is het simpelweg onverantwoord om met zulke dingen te werken.

Een wurgketting wordt normaal ook meteen verwijderd na een les op de hondenschool of na een wandeling. In enkele gevallen blijft de ketting echter aan en beeld je zelf maar eens in welke schade deze aan de hond kan berokkenen wanneer je hem alleen achterlaat.

Als de hond de wurgketting blijvend aanhoudt, kan de open ring waar normaal de leiband aan wordt bevestigd aan verschillende objecten blijven haken. Wanneer dat gebeurt zal de hond panikeren en automatisch zich proberen losrukken. Dit trieste voorval zal uiteindelijk leiden tot zijn gruwelijke dood, tenzij je er snel genoeg bij bent om hem uit zijn onmenselijk lijden te verlossen.

Je kan het ook positief aanleren

Tot slot is het goed om te concluderen dat de slipketting / wurgketting zo snel mogelijk moet gebannen worden uit de leefwereld van de honden. Ze zijn gevaarlijk, moeilijk te gebruiken en kunnen tot onherstelbare lichamelijk schade van de hond leiden. Je kan je hond perfect iets aanleren zonder dat je hem onmenselijk moet laten lijden. Misschien lijkt het op het eerste gezicht iets meer tijd te kosten, maar als je iets goed wilt doen, moet je er de tijd voor nemen. Dat is toch met alles zo!

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden" van Benny Brandt


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Veerle Robijn

Ik heb het nooit voor de slipketting gehad, hoe stoer dat ook mag overkomen, volgens sommige mensen EMO 7. Wij hebben voor de clickertraining gekozen en dit kost echt niet meer inspanning om honden iets te leren... Integendeel, door deze clicker te gebruiken, gaan honden zelf nadenken wat ze moeten/ kunnen doen om toch maar die beloning te krijgen. Daardoor blijven geleerde vaardigheden véél langer bij dan wanneer ze ontstaan zijn uit schrik om een ruk van de ketting te krijgen. EMO 14

Faes Jan

Wij hebben WEL de slipketting gebruikt voor onze vier Drentsche Patrijshonden. Wanneer we aangelijnd gaan wandelen en we doen hen de slipketting om dan trekken ze haast niet meer aan de lijn. Met de leiband aan de gewone halsband is de vraag al dikwijls gesteld "wie laat wie uit" .
Alle vier associëren ze de slipketting met rustig wandelen, zij trekken dan niet, zij doen zich dan ook geen pijn en de baas zijn arm blijft de oorspronkelijke lengte behouden...
Bij ons is het dus GEEN marteltuig en is het ook nooit geweest. Je kan het ook als een middel tot communiceren noemen. Drenten zijn nu eenmaal geen doetjes maar stevige all round jachthonden en die kunnen een stevige hand gebruiken.
Bij het les volgen zijn ze dan ook niet volgestopt met snoep, maar wel met een beloning in de vorm van een knuffel of een vriendelijk woord. Nooit is er lijfelijk gestraft, een kwaaie blik heeft altijd volstaan.

Femke Seynaeve

Ik gebruikte ook een slipketting met het idee van oei oei, sint bernard, hij moet zijn manieren kennen!
geen resultaten geboekt met een slipketting, integendeel! het beschadigde ook zijn mooie pelsje rond de nek door de haren die tussen de "schakels" kwamen te zitten. Wel met veel geduld, doorzetting en een gewone leiband lukt het perfect.

Bieke Van Gijsegem

'k Vind het nog altijd vreselijk stom van mezelf dat ik met de Christo naar een hondenschool ben geweest, waar de slipketting verplicht was EMO 5, maar ja, toen wist ik nog niet beter, 'k had dit Hondencentrumforum nog niet ontdekt, en 't was de hondenschool die 't meest reclame maakte in de buurt.
Die slipketting is - eens ik doorhad hoe ze ermee werkten - rap de vuilnisbak in gegaan, en de hondenschool nog rapper!
Clicker heb ik geprobeerd toen de Christo klein was, maar hij kreeg 't er zo van op de zenuwen (ge zoudt het niet zeggen als ge hem ziet, maar 't is een zenuwpeeske op zijn manier, hoor!), dat ik het maar gelaten heb.
Kortom, bij mij is 't gewoon hond graag zien, geduld hebben en herhalen-herhalen-herhalen geweest, maar 'k geef toe : er zijn nog - zelfs simpele - dingen die 'k nog altijd aan 't herhalen ben EMO 4EMO 4EMO 4


Een reactie plaatsen