Waarom wrijven honden over hun gezicht?

We zien vaak dat honden met hun snoet tegen muren, meubels, de grond en andere dingen wrijven. Dit gedrag hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn en kan zo simpel zijn als gewoon een beetje onschuldige jeuk.  Maar er zijn ook enkele redenen waarom een baasje misschien wél moet ingrijpen.


Als een hond regelmatig met zijn gezicht ergens tegen wrijft, kan er een probleem zijn. Als het wrijven met tussenpozen is, is er waarschijnlijk geen probleem. Een ergernis zoals een natte of vuile vacht, pijn door een slechte tand of oogletsel, irritatie door vlooien of allergieën, of gewoon omdat het goed voelt, zijn allemaal mogelijke redenen waarom een hond zijn gezicht ergens tegen wrijft.


Allergieën


Sommige honden ontwikkelen allergieën waardoor ze jeuk krijgen. Een huidontsteking bijvoorbeeld kan jeuk veroorzaken waardoor honden willen krabben en dus over hun gezicht gaan wrijven. Allergieën kunnen ontstaan door bepaald voedsel of een snack of huishoudelijke en omgevingsallergenen zoals huisstofmijt, verschillende grassen of stuifmeel. Ze kunnen constant zijn of gewoon seizoensgebonden. Een hond met allergieën zal waarschijnlijk andere symptomen hebben, waaronder jeukende en/of slecht ruikende oren, jeukende poten, en andere huidveranderingen zoals roodheid, netelroos en/of een verdikte huid.


Vlooien, mijten en teken


Externe parasieten omvatten vlooien, mijten zoals Demodex en schurft, en teken. Al deze parasieten kunnen bijten of zich ingraven in de huid van een hond.  Ze veroorzaken niet allemaal jeuk.  Vlooien en schurft zijn klassiek de meest jeukende en dit soort plagen leiden tot jeuk over het hele gezicht, maar niet alleen daar! Er moeten op regelmatige basis preventieve medicijnen worden gebruikt om huidparasieten te voorkomen en elke hond die extreem last heeft van jeuk, moet door een dierenarts worden onderzocht.

Irritatie van de halsband


Nieuwe halsbanden of halsbanden die te strak zitten, kunnen soms de oorzaak zijn waarom de hond met zijn gezicht en nek over de grond, meubels of muren wrijft in een poging het ongemak te verlichten. Als een hond een nieuwe halsband heeft, moet deze worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat hij niet te strak zit of irritatie in de nek van de hond veroorzaakt. Als de halsband van een hond al een tijdje niet is afgenomen en gewassen en/of de hond is gegroeid of aangekomen waardoor de band te strak zit en opnieuw moet afgesteld worden of verwijderd. Je moet comfortabel twee vingers onder de halsband van je hond kunnen steken.


Er zit iets op zijn gezicht


Honden die voedsel, vuil of zelfs water op hun gezicht krijgen, zullen gaan wrijven om het weg te vegen. Dit kan zijn na een maaltijd, na het buiten spelen in de tuin, of na een bad of zwembeurt. Als een hond in deze omstandigheden over zijn gezicht wrijft, is er geen reden tot bezorgdheid.  De hond heeft misschien wel wat hulp nodig bij het afvegen van zijn gezicht.

Pijn


Een slechte tand, of een andere vorm van pijn in de mond, neus- of oorpijn kan ertoe leiden dat een hond met zijn gezicht over iets wrijft om de pijn te verlichten. Honden met tandpijn zullen minder eten.  Ze eten alleen mals voedsel of ze kauwen slechts aan één kant van hun mond.  Ze hebben last van een slechte adem, bloederig speeksel en soms valt het voedsel uit de mond.  Dit zijn signalen die kunnen wijzen op een gebitsprobleem. Losse, gebroken of zieke tanden kunnen pijn doen en infecties veroorzaken en moeten door een dierenarts worden verwijderd. Oorpijn kan ervoor zorgen dat honden over hun gezicht wrijven om hun ongemak te verzachten. Oorpijn als gevolg van een infectie gaat meestal gepaard met een slechte geur en roodheid in het oor. Als je vermoedt dat pijn de oorzaak is van het wrijven van het gezicht, moet je je hond onmiddellijk door de dierenarts laten onderzoeken.

Hersentumor


Hersentumoren zijn een zeldzame oorzaak voor een hond om zijn gezicht ergens over te wrijven. Hersentumoren kunnen druk uitoefenen op de hersenen en pijnlijk of ongemakkelijk zijn. Honden met een hersentumor kunnen vanwege dit ongemak over hun hoofd wrijven, maar er zijn veel andere symptomen die gepaard gaan met een hersentumor zonder tekenen van pijn of ongemak. Toevallen, gedragsveranderingen en veranderingen in het gezichtsvermogen of gehoor kunnen ook tekenen zijn van een hersentumor. Als een van deze symptomen bij jouw hond wordt waargenomen, moet hij door een dierenarts worden onderzocht.


Oogirritatie


Een jeukend of pijnlijk oog kan voorkomen als een vreemd object in het oog terecht komt, als er een kras of zweer op het hoornvlies zit, of als de hond droge ogen of omgevingsallergieën heeft. Deze dingen kunnen allemaal ongemak veroorzaken, waardoor een hond over zijn gezicht en ogen wrijft. Een hond met oogirritatie zal ook vaak naar zijn oog klauwen of het oog dicht houden. Als een oogprobleem wordt vermoed, moet je hond snel naar de dierenarts om de irritatie te verlichten en te voorkomen dat de problemen erger worden.

Iets ruikt lekker


Honden hebben een zeer sterk reukvermogen, dus als ze de geur van iets leuk vinden, kunnen ze er gewoon hun hele gezicht en lichaam op wrijven omdat ze er zo van genieten. Het object ruikt voor ons misschien niet prettig, maar voor een hond kan het geweldig zijn! Een veelvoorkomend voorbeeld van zo'n item is een dood dier dat buiten in de tuin wordt gevonden. Dus als je merkt dat je hond op een specifieke plek in de tuin rolt, moet je alles onderzoeken en verwijderen dat een gevaar voor de gezondheid kan vormen, zoals uitwerpselen van dieren of karkassen.


Territorium markeren


Honden kunnen hun geur op een voorwerp achterlaten om hun territorium af te bakenen.  Ze doen dit door te urineren, te kakken of gewoon met hun gezicht of lichaam erover te wrijven. Deze actie laat onzichtbare feromonen achter op het meubilair, tapijt of andere voorwerpen waar de hond over wrijft. Dit kan normaal gedrag zijn, en hoewel mensen feromonen niet kunnen ruiken, kunnen andere honden dat wel.


Het voelt gewoon goed


Honden zijn net mensen als het gaat om verschillende stoffen en texturen.  Soms voelt het gewoon goed om met hun gezicht over dingen te wrijven. Als een hondenbaasje alle andere redenen heeft uitgesloten waarom een hond met zijn gezicht over dingen wrijft, dan kan dit de reden zijn waarom het gedrag voortduurt. Het voelt gewoon goed!

Laag calciumgehalte


Een laag calciumgehalte of hypocalciëmie kan ook leiden tot jeuk in het gezicht. Een laag calciumgehalte kan om een aantal medische redenen optreden en kan andere symptomen omvatten, zoals spiertrekkingen, toevallen, rusteloosheid, agressie en/of overmatig drinken of plassen. Deze aandoening moet worden gediagnosticeerd en gecontroleerd door een dierenarts. Elke hond met deze klinische symptomen moet meteen worden onderzocht.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen