Waarom vechten honden?

Als hondenbaasje is het beangstigend om te zien als je hond in een gevecht verwikkeld is. Veel eigenaren hebben moeite om te bepalen wanneer een hondengevecht begint en hoe ze het verschil tussen spelen en vechten kunnen zien. Het kan ook moeilijk zijn om te weten wanneer je moet ingrijpen en de interactie tussen honden moet stoppen. Weten hoe zo een gevecht in de eerste plaats kan voorkomen worden, is een van de belangrijkste dingen die je als baasje moet begrijpen.

Begrijp het verschil tussen spelen en vechten

Als honden spelen, lijkt het vaak of ze aan het vechten zijn. Ze bootsen al spelend een gevecht na en dat kan soms ruwer overkomen dan het in werkelijkheid is. Elke spelsessie kan escaleren tot een waar gevecht.  Die kans is minder waarschijnlijk bij twee goed gesocialiseerde honden. Voeg een derde (of meer) hond(en) toe aan deze mix en de kans op een gevecht vergroot  omdat meerdere honden zich tegen één hond kunnen verenigen. Als één of meer honden niet goed gesocialiseerd zijn of een agressieve voorgeschiedenis hebben, is de kans dat er een gevecht ontstaat groter.

Voor het niet getrainde oog kan het moeilijk zijn om te bepalen of het nu om een spel of een gevecht gaat. De lichaamstaal van honden goed begrijpen is dus essentieel. De meeste spelletjes beginnen met de 'speelboog'. Tijdens een speelboog "buigt" een hond met zijn voorpoten en borst dicht bij de grond terwijl de achterpoten recht zijn en de rug in de lucht steekt. Dit is een uitnodiging om te spelen. Daarbij blaffen kan een normaal onderdeel zijn van hondenspel en mag niet worden verward met agressie. In feite zijn de ergste hondengevechten niet zo luid als sommige zware speelsessies. Hondenspelen zijn los en vloeiend. Honden wisselen constant van plaats: dan onderaan, dan bovenaan. Ze reageren meestal op voorwerpen in de omgeving en geluiden om hen heen (of merken ze op, maar negeren ze met opzet). Ze bijten elkaar rond de nek en het hoofd, maar breken de huid niet. Wanneer honden beginnen te vechten, worden ze strakker en worden ze meer gefocust (zelfs geobsedeerd door elkaar). De houding wordt stijf en een of beide honden zullen zich rechten ​​alsof ze proberen groter te lijken. Soms treedt de ene hond meer op als agressor en wordt de andere een groot deel van de tijd ‘vastgepind’.

Naarmate het gevecht escaleert, kunnen de honden zo hard gaan bijten dat ze bloedende wonden veroorzaken.

Waarom honden vechten

Er zijn zoveel redenen waarom honden vechten. Te hard, te intens spelen is slechts één scenario. Wanneer de ene hond de andere plotseling aanvalt, kunnen er verschillende oorzaken zijn. Soms gaat het over voedsel, speelgoed of territorium. Soms is er sprake van omgeleide agressie (de ene hond voelt een bedreiging aan en valt de andere hond aan omdat hij niet bij de bedreiging kan komen). Deze situaties komen vaak voor in huishoudens met meerdere honden. Twee honden kunnen de beste vrienden zijn totdat iets een hond uitschakelt en het instinct het overneemt. Als alternatief kunnen twee honden die in hetzelfde huis wonen, over het algemeen niet goed met elkaar overweg. Deze situatie is als een tikkende tijdbom. Het minste probleem is voldoende om de boel te laten escaleren. Twee honden kunnen ook vechten om de aandacht van hun baasje op te eisen of om hun baasje ​​te beschermen.

Hou er rekening mee dat gevechten vaker voorkomen als er meer dan twee honden aanwezig zijn. Ook zullen twee honden van hetzelfde geslacht vaker met elkaar vechten (dit geldt vooral voor honden die niet gesteriliseerd / gecastreerd zijn). Tenslotte zal elke hond die slecht gesocialiseerd is, eerder een gevecht beginnen


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Huys cecile

Ja dank je voor deze uitleg,ik ben altijd bang als mijn hond te dicht bij een ander wilt...

Yael Guery

IK had een klein Jackrussel Corgie mengsel hondje. Hij was erg lief en grappig, maar zeker in het begin gedroeg hij zich dominant tegenover elke hond en begreep zijn plek in de rangorde niet goed, want hij plaatste zijn voorpoten telkens tegen anderen honden . Later ging hij een beter gevoel ontwikkelen. Maar hij is verschillenden malen gebeten, echt hard gebeten en aangevallen door veel grotere honden. Ik heb hem gelukkig kunnen beschermen, anders was hij vermoord toen. Ik heb niet begrepen, waarom dit precies gebeurde. Ik dacht omdat hij klein was en daarom een makkelijk prooi. Wat denkt U?

denise vanden bossche

aan het gegrom horen we ook wel of het speels blijft en als de ene het moe wordt en ermee wil ophouden..moet het ook gedaan zijn
Als ze bij het baasje komen zitten weten we dat ze het genoeg vinden en bescherming zoeken bij de baas .
Hoe ervaren andere hondeneigenaren dit speelse vechten ???

Wimbo

Een vreemd geval zijn onze twee Podenco's. Ze spelen met elkaaar en houden natuurlijk ook schijngevechten. Twee reuen. Dat gaat nooit samen waren reacties. Niet dus. Gaat prima. De ene speelt de baas. Maar de ander is zeer zeker de roedel leider. Hij produceert een bepaalde blaf bij het beu zijn. En dan is het meteen stil in de kinderkamer... Zo kan het dus ook.


Een reactie plaatsen