Waarom spelen belangrijk is

Waarom spelen belangrijk is

Voor ons mensen behoort spelen tot de 'kleine vluchten' uit het dagelijkse leven, en het zorgt voor plezier en afwisseling. Vaak en veel spelen betekent voor honden ook plezier, ontspanning en het verminderen van agressie. Achter deze dierlijke lust tot spelen verbergt zich echter nog veel meer.
 

De School van het leven

Wanneer ze niet eten of slapen, willen jonge honden eigenlijk de hele dag spelen. Door het spel veroveren ze de wereld en ontwikkelen ze geheel zonder stress de technieken en vaardigheden die ze in het leven nodig hebben. Tijdens het spel leren honden:

  • lichaamsbeheersing en zintuiglijke waarnemingen te verbeteren
  • genetisch aanwezige vaardigheden zoals jachttechniek en het vangen van een buit te verbeteren
  • hun reactievermogen te verbeteren
  • zich tegenover soortgenoten en tweebenige 'roedelleden' op de juiste wijze te gedragen
  • hun eigen plaats in de sociale omgeving te vinden - zich dus aan te passen aan de rangorde
  • hun kracht, agressie en bijtintensiteit te controleren en deze binnen hun omgeving op de juiste wijze te doseren.
Bij pups en jonge honden gebeurt er niets zonder spel. Maar ook bij volgroeide dieren of oude honden dient het plezier niet op te houden, zodat ze geestelijk en lichamelijk fit blijven.

Spelen voor het IQ en voor het Welzijn

Voor dieren in het wild is spelen kinderspel. Wanneer ze hun 'schooltijd' achter zich hebben, zijn ze volop bezig met de ernst van het (over)leven. Onze honden echter blijven binnen de 'mensenroedel' hun leven lang kind en laten zich graag tot spelen overhalen. Omdat door onze moderne levensstijl bovendien de meeste honden chronisch te weinig te doen hebben, kunnen ze alleen door te spelen hun natuurlijke gedrag vertonen: jagen, een buit veroveren (al is het maar een bal), sporen zoeken en hun best doen voor de roedel. Of voor het baasje en de bazin. Wanneer u van uw kant het beste voor uw viervoeter wilt, speel dan mee!

Stimulering van de zintuigen

Verwenst u soms ook de altijd maar weer zelfde dagelijkse, soms saaie, bezigheden? Uw hond heeft zeker net zo veel reden daartoe. Als mens kunt u immers voor afleiding zorgen, door bijvoorbeeld een roman te lezen, naar muziek te luisteren of naar een film te kijken. Al snel voelt u zich niet meer zo lusteloos en ziet de dag er niet meer zo grijs uit. Uw hond kan of mag echter meestal niet zelf zorgen voor zulk verzetje, maar hij moet braaf wachten, tot u tijd voor hem hebt.

Het wachten dient zich echter dan ook te lonen voor hem! Hij is hongerig naar interessante geurtjes, geluiden of voorwerpen, naar zand of gras onder zijn voeten, naar beweging. Samen spelen compenseert voor hem menig saai uur, stimuleert hem en wekt zijn levenslust.

Spel maakt slim

Verveling zorgt voor afstomping van de zinnen. Een hond lijdt, wanneer hij geïsoleerd van anderen leeft en alleen de dagelijkse eentonigheid van eten, slapen en steeds hetzelfde rondje bij het uitgaan kent. Hij verliest dan zijn natuurlijke nieuwsgierigheid, zijn bereidheid te leren en zijn sociale vaardigheden. Op alles wat hij niet direct kan plaatsen, reageert een dergelijke hond dan angstig of agressief. Het is dus zeker beter dat "Bello" zich uitleeft. Met vriendjes op het hondenveld en vanzelfsprekend ook met u. Nog beter is het, wanneer u zijn plezier in het spel stimuleert en hem regelmatig iets nieuws voorstelt.

Fit doorspel

Spelen betekent voor uw hond vooral zich Dat is goed voor hem, want regelbewegen, matige en garantie voor fitheid. Een hond die veel beweegt raakt niet zo snel buiten adem en wordt ook niet snel dikker. Zelfs terwijl hij niets doet, verbrandt hij meer kilocalorieën dan een tragere soortgenoot, omdat de lichamelijke activiteit ook de stofwisseling in rust stimuleert.


Spelen is gezond

Het lijdt dus geen twijfel dat spelen bijdraagt aan de fysieke en psychische gezondheid van uw hond. Maar u hebt er persoonlijk nog voordeel van, wanneer u uw kostbare vrije tijd met hondenspelletjes doorbrengt.

Ten eerste komt u zelf ook in beweging, en dat is voor uw gezondheid net zo goed als die van uw viervoeter. Ten tweede vermindert u stress. Dat gebeurt al als u kijkt naar het overmoedige rondspringen van bevriende honden. Heel normale alledaagse onlustgevoelens kunt u hierbij eveneens vergeten: u dient u op uw hond te concentreren, indien u hem een bepaald gedrag wilt laten vertonen. Dan is het onmogelijk tegelijkertijd te piekeren over onenigheid op kantoor of andere onprettige zaken.

Al spelend wordt u evenwichtiger, meer ontspannen en ontwikkelt u een gezonde levensinstelling. Dwang, druk en een verkeerde eerzucht verdwijnen. Zowel de mens als de hond mag spelen, geen van beide moet echter iets.

Spelen verbindt

Hoe vaker u met uw hond speelt, hoe beter u elkaar leert kennen. Iedere volgende keer kunt u beter inschatten hoe zijn stemming is en wat hij u met een blik, een duwtje of een ander gebaar wil zeggen. , Omgekeerd gebeurt hetzelfde: uw hond leert uw lichaamstaal nog beter te 'lezen' dan dat hij dat toch al kan, uw stemmingen te peilen en te begrijpen wat u zegt. 'Ieder woord', beweren sommige hondenliefhebbers. Ook al klopt dat niet helemaal, maar wat u bedoelt, begrijpt uw "Bello" zeker wel.

En door het wederzijdse begrip wordt ook de band nog sterker.

Helemaal zonder regels gaat het niet

Vindt u het ook zo onweerstaanbaar, wanneer uw hond zijn bal voor uw voeten legt en u vol verwachting aankijkt? Wanneer u niet wilt dat hij u voortdurend bezighoudt met 'toespeeldiensten', negeert u zijn verzoeken dan. Tenminste de meeste. Doorgaans dient u degene te zijn die met een spel begint.

Andere spelregels:
  • U als mens bent het ook die het einde van het spel bepaalt. Het beste doet u dat wanneer het spel nog heel leuk verloopt. Des te meer zal uw hond zich verheugen op de volgende keer.
  • Houd de afzonderlijke spelletjes kort en bied "Bello" veel afwisseling.
  • Gun de hond steeds weer een herstelfase tussen de spelletjes.
  • Als "Bello" geen zin heeft, laat hem dan. Niet ieder spel ligt uw hond, en dwang werkt altijd als plezierbederver.
  • Ga niet direct na het spelen weg! Het is voor iedere hond moeilijk om na de plezierige opwinding rustig en braaf alleen te zijn.
  • Prijs uw viervoeter als hij iets goed heeft gedaan. Fouten echter worden gewoon genegeerd.
  • Doe geen lichamelijk inspannende spelletjes direct na het voederen of bij grote hitte. Beide brengen de gezondheid van uw hond in gevaar.
  • Ruim speelgoed op dat op het moment niet nodig is. Zo blijven deze speeltjes voor "Bello" interessant.


Wat uw hond moet kunnen

Uw viervoetige vriend dient een 'basiswoordenschat van menselijke woorden' te beheersen, zodat het spel niet onverwacht tot iets ernstigs wordt.

Hij dient te luisteren naar zijn naam, trouw de bevelen 'Zit, 'Plaats', 'Hier', 'Voet' en 'Vrij' op te volgen, en natuurlijk ook te weten dat hij op uw enigszins brommend uitgesproken 'nnnneee' onmiddellijk zijn activiteit van dat moment dient te staken.
Zo kunt u altijd snel en probleemloos ingrijpen, als uw hond onder het spelen zichzelf in gevaar brengt of in het vuur van het gevecht andere soortgenoten of mensen lastigvalt.


Het kind als speelkameraad

Kinderen en honden hebben veel overeenkomsten. Beide leven zich graag uit en hun speldrift kan echt uitmonden in extase. Prima, maar dit kan helaas ook tot problemen leiden! Vooral wanneer er gestoeid en geduwd en getrokken wordt. Als kinderen dan - uit plezier of uit plotselinge angst -beginnen te schreeuwen, is dat voor de hond een aanmoediging nog wilder en soms ook echt ruw te worden.

Weglopen is voor hem het signaal te gaan jagen. Dit kan gemakkelijk tot valpartijen leiden, tot schaafwonden of zelfs nog ergere gevolgen. Houd dus beslist de situatie in het oog, wanneer er kinderen bij betrokken zijn. In het algemeen geldt: met verstop-, werp- en apporteerspel-letjes of bij het oefenen van kleine trucjes lopen u, de kinderen en de hond geen gevaar. Overigens: u creëert de beste basis voor een hechte vriendschap tussen mens en dier, als kinderen door uw voorbeeld merken hoe je verstandig met honden omgaat.


Lichaamstaal begrijpen

Wedden dat uw hond u beter begrijpt dan u hem? Voor hem is uw lichaamstaal als een boek, waaruit hij veel informatie kan halen. Doe hem dit na en let goed op hoe uw viervoeter zich beweegt en wat er zich in zijn gezicht afspeelt. Hij heeft u veel te vertellen, ook bij het spelen.
Hoe herkent u de speelstemming?

Uw hond geeft het heel duidelijk aan, wanneer hij zin heeft om te spelen. U kent de verzoekende blik al, het duwen met de neus of het optillen van zijn poot, het vol verwachting kwispelen. Als hij dan nog langzaam zijn kop naar de grond richt, maar staart en achterwerk in de hoogte gestrekt worden, betekent dit zo veel als: 'Kom op, actie!'

Ook wanneer uw hond uitgelaten heen en weer begint te rennen, is dat een teken dat hij wil spelen.


Als het spel ernst wordt

  • Soms slaat midden in het spel de stemming om. Houd direct met het spel op, zodra u merkt dat:
  • de hond serieus begint te grommen.
  • hij zijn lippen optrekt en zijn tanden laat zien. Dit is een serieuze waarschuwing dat hij zou kunnen gaan bijten.
  • hij een stijve houding aanneemt en zijn nekharen overeind gaan staan of zijn staart stijf naar boven trekt. Hij voelt zich bedreigd en dreigt nu zelfs aan te vallen.
  • hij bukt en zijn staart intrekt. Hij is bang en dat is natuurlijk niet de bedoeling bij het gezamenlijke speeluurtje.


Niet-waargenomen signalen

Waarom laat een hond plotseling zijn agressieve kant zien? Omdat wij vermoedelijk al een reeks 'vredesvoorstellen' niet hebben waargenomen.

Net zoals wolven gebruiken ook honden kalmerende gebaren om een negatieve stemming in hun 'roedel' van negatieve kanten te ontdoen. Enkele voorbeelden van dit gedrag:
Uw hond likt aan zijn neus. Misschien hebt u zich net over hem heen gebogen, bent u kaarsrecht op hem afgelopen of praat u op een vervelende toon tegen hem. Hierdoor voelt hij zich bedreigd. Hij wil alleen maar dat u weer lief tegen hem doet, net als altijd!

Hij draait zijn kop opzij. Staart u hem misschien aan of bent u te dicht bij hem gaan staan? Kijk ook opzij en doe een paar stappen opzij. Aai hem kort en wacht totdat hij weer uit zichzelf naar u toe komt. Hij gaapt. Dat betekent niet 'Ik ben moe', maar 'Ik wil rust". Jij gaat nu toch niet voor stress zorgen?' Gun hem een pauze en stel hem op zijn gemak, misschien door ook te gapen.

Hij beweegt zich langzamer, gaat zitten of liggen. Mogelijk is het spel hem te ruw geworden. Doe het dus in dat geval wat rustiger aan. Probeert u hem net iets te leren, beëindig dan nu liever de les. Vraag hem als laatste iets te doen wat hem zeker gemakkelijk lukt (bv. 'Zit'), en beloon hem daarvoor.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Bieke Van Gijsegem

Leuk artikeltje!


Een reactie plaatsen