Waarom kwispelt je hond met zijn staart?

Hond met staart
Elke dag kwispelt de staart van je hond vrolijk in het rond. Een leuk zicht, maar waarom doen ze dat? Waarom hebben ze überhaupt een staart, wij hebben er toch ook geen?

Hondenstaarten vind je in alle mogelijke maten, kleuren, volumes,… Ze zijn net zo verscheiden en individueel als de hond die ermee kwispelt. Heb jij er ooit al eens over nagedacht welk nut die staart en dat kwispelen eigenlijk hebben? Nee? Wel, dan doen wij dat voor jou. Anders dan de staart van de aap kan de hond niet grijpen of slingeren met zijn staart. Waarvoor dient dat kwispelend ding dan wel?

En waarom kwispelt die staart eigenlijk bijna non-stop? Bij andere dieren is de functie van hun staart overduidelijk. Iedereen weet dat ratelslangen ratelen om hun vijanden af te schrikken en dat vissen hun staart gebruiken om te zwemmen en voor navigatie. In vergelijking met die beestjes, lijkt de staart van je viervoeter tot bitter weinig te dienen. Waarom hebben verschillende rassen een verschillende staart? Op al deze vragen krijg je in dit artikel een antwoord!


Waarom heeft je hond een staart?

Aangezien lengte, dikte, vorm en puntrichting van een hondenstaart van ras tot ras verschilt, kan je stellen dat ook de praktische functie ervan voor verschillende rassen anders is. De functie van de staart is immers afhankelijk van het doel waarvoor het ras gekweekt werd. Daarnaast helpt een hondenstaart je viervoeter ook om zijn evenwicht te houden bij een zware inspanning, bij het zwemmen, en zorgt ‘ie voor extra isolatie bij koud weer.

Een windhond heeft een dunne, slanke staart die helpt om extra snelheid en een beter evenwicht te hebben, logisch aangezien ze dit ras kweekten voor races. Dandie Dinmont Terriers daarentegen hebben een kort dik staartje om op ruw terrein op dassen en otters te jagen. Enkele hondenrassen zijn erg goed in zwemmen door hun sterke staarten, denk maar aan de Labrador Retriever of de Portugese Waterhond. Hondenrassen die in het koude Noorden gekweekt werden, zoals de Akita en de Alaskan Malamute, hebben volle pluimstaarten die als warm sjaaltje extra bescherming kunnen bieden tegen het extreme gure weer in het Noorden.
Ten slotte dient een staart ook om te communiceren. Het is voor je hond een middel om zichzelf uit te drukken. Hierop gaan we hieronder verder in het stukje over de staartpositie en het kwispelen.


Hebben honden been in hun staart?

Een rare vraag misschien maar rond de staart van de hond hangt heel wat mysterieus. Het is immers het lichaamsdeel waar ze het minst graag worden aangeraakt. Hoewel een hondenstaart er stevig uitziet, is het uitsteeksel dus heel gevoelig. Bovendien kwispelt het constant van links naar rechts en rechts naar links, dus het is logisch dat mensen denken dat een hondenstaart uit een soort special flexibel materiaal bestaat, kraakbeen misschien?

Uit welk materiaal is die hondenstaart nu eigenlijk echt opgebouwd? Of de staart nu lang of kort, dik of dun, recht of gekromd is, hij groeit altijd uit de ruggengraat. De beenderen in een hondenrug worden ruggenwervels genoemd en in een hondenstaart logischerwijze staartwervels. Het aantal wervels in de staart verschilt van ras tot ras, maar gemiddeld kan je tussen 5 à 6 tot 23 staartwervels terugvinden.

Korte gekrulde staartjes zijn schattig, maar een strakke krul is in realiteit een misvorming door eeuwenlange doorgedreven kweekpraktijken. Vooral honden met een platte snoet, zoals de mopshond en de Franse bulldog, hebben deze aandoening die ook wel hemivertebra noemt, oftewel ‘de helft van een wervel’. Hoewel de meeste hier geen fysieke last van ondervinden, hebben sommige honden met strakke krullende staart ook last van zwakheid in de achterpoten.

Waarom kwispelen honden met hun staart?

Nu we weten waarom de vorm van een hondenstaart verschilt van ras tot ras, kunnen we ons focussen op het gebruik ervan. Heeft dat schattige gekwispel nut? Hoe gebruiken honden hun staart om te communiceren?

Net zoals bij mensen is lichaamstaal een belangrijk communicatiemiddel voor je hond. Terwijl blaffen, janken en grommen erg duidelijke communicatievormen zijn, is het communiceren via de staart wat subtieler. Toch kan een hond enorm veel zeggen door de beweging van zijn staart. Wij proberen hier kort de betekenis achter die bewegingen te schetsen.

Een hond die zijn staart tussen zijn poten houdt, is bang, achterdochtig of onderdanig tegenover een andere hond. Houdt hij zijn staart horizontaal, in het verlengde van de rug, dan is je hond relaxed en onverschillig. Punt de staart omhoog of naar zijn kop toe, dan is je viervoeter alert of opgewonden en klaar voor actie.

In elk van deze posities en alle posities ertussenin kwispelt de hondenstaart. Net zoals een ratelslang bij gevaar zijn staart omhoog richt en ratelt, kunnen ook honden hun staart omhoog richten en ermee kwispelen om een of andere bedreiging af te schrikken. De combinatie van de puntrichting en de snelheid en richting van het kwispelen creëert een oneindige reeks aan complexe boodschappen die je hond met zijn staart wil duidelijk maken. Wil je dus weten wat je hond je probeert te vertellen, hou dan zijn staart goed in het oog!

Hondenstaarten, elke dag non-stop gekwispel!

Je ziet het, dat staartje van je hond en zijn gekwispel ermee heeft wel degelijk een functie. Het is een fascinerend fenomeen dat wetenschappers en dierenartsen zeker bezig houdt. Ieder jaar verschijnen er wetenschappelijke papers over het verschil tussen kwispelen naar links of rechts, hoe honden reageren op het gekwispel van andere honden, …

Is jouw hond een van die arme stakkers waarvan de staart is afgekapt? Of merk je alleen dat je hond een staart heeft wanneer die in je gezicht/tegen je been slaat? Dan mis je een heel spectrum aan hondencommunicatie. Dat staartje heeft immers zoveel te vertellen, als we er tenminste oog voor hebben en er iets proberen uit af te leiden. Let voortaan dus wat beter op, wat wil jouw honds staartje jou vertellen?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Jolanda van der Schans

Maar...nu is me nóg niet duidelijk waarom mijn Cockertje heel de dag door kwispelt... Ik denk zelf omdat het een blij hondje is en heel vrolijk en hij daarmee naar mij communiceert. Als ik zijn naam maar noem of aandacht aan hem schenk dan begint dat staartje direct te swiepen.
En het is een heel vrolijk, druk baasje dus klopt mijn interpretatie dan van dat gedrag???
Hartelijke groet,
Jolanda

Nicole Geens

Hondentaal, en met name het hele verhaal dat de staart verteld is mooi en eigenlijk zouden alle baasjes die taal moeten kennen. Het zou bvb. ongelukjes met andere honden of met kinderen kunnen vermijden.


Jolanda (Jootje61), om even jou vraag te beantwoorden waarom jou Cockertje de hele dag door kwispelt?

* Heel uitbundig kwispelen als hij je ziet, waarbij zelfs zijn heupen mee bewegen. Dat is een teken van
respect.
Je hond ziet jou als zijn roedelleider en accepteert zonder problemen zijn lagere positie.

* Honden die langzaam kwispelen terwijl ze hun staart tamelijk laag houden. Dat is een signaal van
verwarring. Je hond begrijpt niet goed wat je van hem verwacht.

* Wanneer je hond zwakjes kwispelt met kleine bewegingen, dan stelt hij zich afwachtend en
onderworpen op.


De staart hoog of laag betekend : (deels zoals hierboven in het artikel al beschreven is)

* Staart tussen de achterpoten is een teken van angst.

* Een hond die z’n staart laag houdt is onzeker en/of onderdanig.

* De basispositie van een staart is meestal middelhoog. Je hond is dan ontspannen.

* Een horizontale staart zegt dat je hond alert is.

* De staart van een hond staat gespannen en hoger dan normaal, dan stelt hij zich dreigend,
opgewonden of zelfs agressief op.




Anja Rahoens

Als ik vraag gaan we gaan wandelen? Dan kwispels hij met zijn staart. Als ik vraag moet je piepe doen als hij niets moet doen kwispels hij niet. Als hij wle moet piepie doen dan kwispels hij wel. Aan de hand van zijn staat
Er weet ik ja of neen.


Een reactie plaatsen