Waarom kauwt mijn hond alles?

De zetel, schoenen, jouw nieuwe trui… alles moet eraan geloven. Kauwen is normaal gedrag voor puppy’s en honden, maar het kan een probleem worden als er waardevolle voorwerpen worden beschadigd. Hoe kun je het kauwen nu beperken?

Waarom kauwen?

Puppy’s zijn heel nieuwsgierig en barsten van de energie. Op hun ontdekkingstocht kunnen ze ongelooflijk knagen en kauwen. Op korte tijd kunnen ze jouw woning ombouwen tot een stort. Het kan een ware ravage worden. Er zijn verschillende redenen waarom honden/puppy’s kauwen:
 

 • Ze horen geluiden in aangrenzende ruimtes en willen op onderzoek gaan. Dit gebeurt dan o.a. door te kauwen. De geluiden die honden interesseren zijn: voetstapjes, geluiden van huishoudtoestellen…
   
 • Ook wij houden er niet van om te wachten op ons eten. Bij honden is dit dus net hetzelfde. Als het eten te lang op zich laat wachten, kan de hongerige hond op zoek gaan naar iets eetbaars en zijn tanden dus zetten in jouw voorwerpen.
   
 • Kruimels in de zetel of op het tapijt zijn lekkere hapjes voor de hond.


Tips om het kauwen van je hond tegen te gaan

Honden kauwen nu eenmaal graag en het ligt in hun aard. Kauwen afleren kan, maar mag je niet doen. Er bestaan wel manieren om het kauwen te beperken en jouw materiaal te beschermen. Hieronder sommen we enkele mogelijkheden op:
 

 • Kies leuke en veilige bijtspeeltjes van hoge kwaliteit. Op die manier is het voor de hond een uitdaging om te kauwen.
   
 • Holle rubberen speeltjes zijn ideaal om koekjes in te verstoppen. Zo staat de hond voor een uitdaging, blijft de hond bezig en wordt hij afgeleid van jouw bezittingen.
   
 • Beloon goed gedrag en bestraf consequent foutief gedrag. Geef complimenten aan de hond als hij op zijn speeltjes kauwt.
   
 • Beperk de ruimte waarin de hond “vrij spel” krijgt. Zorg dat je hem in de gaten kan houden.
   
 • Als je weet dat de hond graag op kledingstukken kauwt, zorg er dan voor dat er geen rondslingerende kledingstukken te vinden zijn.
   
 • ‘Boobytraps’ zijn heel geschikt om een hond iets af te leren. Door het schrikeffect zal de hond minder geneigd zijn om hetzelfde ongewenste gedrag nog eens te vertonen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


15 reacties

Aniron Minuial

Boobytraps? Wat bedoelen ze daarmee?
En hoe maak je dan zoiets?

Davy Agten

Bijvoorbeeld een kussen of zo wat naar beneden valt denk ik

John Reijnen

Quote:
•Beperk de ruimte waarin de hond “vrij spel” krijgt. Zorg dat je hem in de gaten kan houden

dit in combinatie met het voorgaande artikel over puppies, is mijn ogen juist foutief, laat een puppy alle ruimte, zodat als een puppy het nest verlaat ergens ander geen "vreemde" objecten tegen komt.
Een goede raad...... vraag aan de nieuwe eigenaar, of in het geval dat je zelf de nieuwe eigenaar bent, geef dan aan, wat je puppy wel of niet mag.

José Schuitemaker-Engels

Ja, daar ben ik ook benieuwd naar, wat zijn/is Boobytraps, toch niet dat waar ik aan denk als ik dit woord zie?
Groetjes
José

Iets waar de pup van schrikt, kan een boek zijn wat je plat op de grond laat valllen niet vlak naast de hond maar in dezelfde ruimte. De pup schrikt en verbind die ervaring met dat meubelstuk waar hij net z'n tanden in wilde zetten, een onprettige ervaring dus. Dan zal hij het niet snel meer doen, nadeel is wel het werkt het beste als je het de eerste keer ziet gebeuren. Mocht hij al gewend zijn om daar te bijten en hij vind het bijten leuker, dan het lawaai wat hij hoort dan heeft het geen effect.

Zelf gebruik ik ook wel een bos sleutels, of iets wat rinkelt bij het vallen. Kun je ook laten vallen, niet naar de hond toe gooien! Het voordeel is daarvan dat hij beter in je zak past als een boekEMO 8 dus altijd bij de hand. Als de hond weet dat dat geluid hoort bij iets wat jij niet wilt, hoef je alleen nog maar te rinkelen. Belonen, versterkt het gedrag, daar bedoel ik mee mocht je hond nu weer in de buurt van de tafelpoot komen en hij bijt niet omdat dat de vorige keer niet zo leuk was omdat hij zo geschrokken was. Dan beloon je hem uitbundig, mag best iets heel lekkers zijn. Zo wordt het niet bijten dus leuker als wel bijten.

patricia de beul

Boobytraps? zou ik ook willen weten want heb een alles knagend monstertje in huis EMO 4

Myriam De Smet

Bij mij staat er op het aanrecht een blikken doosje met een paar knikkers in, als mijn pup iets fout doet zoals proberen in meubels te bijten, stoot ik dat van het aanrecht, dat maakt een hels lawaai. Het heeft me al goed geholpen!EMO 8EMO 4

Dat blikje vind ook een goed idee, schiet het niet open?

John Reijnen

je moet natuurlijk wel toevallig in de keuken zijn, en zie jij dan wat je puppy in de woonkamer uitspookt?

Myriam De Smet

Dat blikken doosje heb ik met tape dichtgeplakt en ik heb een leefkeuken dus daar ben ik bijna de ganse dag, het doosje hou ik altijd in mijn buurt. 's Avonds als ik naar tv ga kijken heb ik wel eens geen erg in de deugnieterij.EMO 14

Veerle Robijn

Wij hebben al bij al nog geluk gehad toen onze Entli-pup in huis kwam. Hij had enkel een probleem met onze schoenen wanneer iemand hem gestraft had. De persoon die hem onder zijn voeten gegeven had, vond steevast zijn schoenen in de tuin, al dan niet aangevallen en kapot gebeten door onze pup. EMO 7
Dat gedrag heeft gelukkig niet lang geduurd en hebben we kunnen afleren door onze schoenen omhoog te zetten en onze pup allerlei "kauwbaar" materiaal gegeven: lege flessen, kauwbotjes, speeltjes...

Pepper

Ik zie geen opmerking staan dat het mega belangrijk is dat een pup voldoende rust krijgt/slaapt. Een overgeprikkelde en niet uitgeslapen pup wordt in onze ogen stout. Een pup heeft zo een 18 uur slaap per dag nodig.

Fieny

Ik heb een golden retriever puppy. Hij is nu 5 maanden oud. Hij heeft bij mij in de tuin, kuilen gegraven heb nog een planten meer in de tuin. Hoe kan ik hem dat af leren. Graag hoor ik hoe het kan.

Jeannine

Mijn hond graaf putten in mijn tuin hoe kan ik het haar afleren?

Jeannine

Mijn hond graaft putten hoe kan ik het haar afleren.


Een reactie plaatsen