Waarom is je hond agressief?

Waarom is je hond agressief?
Honden zijn de beste vrienden van de mens. Soms pakt dat toch anders uit en heb je helaas te maken met een agressieve hond. Er zijn verschillende redenen voor agressie bij honden.

Behandelingen, onderzoeken & ingrepen

Sommige honden reageren agressief op behandelingen als nagels trimmen, borstelen of baden. Daarnaast lokken veterinaire onderzoeken en ingrepen zoals injecties en oog-, oor- of tandheelkundig onderzoek agressie uit.

Moederlijk instinct

Moederlijk instinct heerst bij alle diersoorten, ook bij honden. Een moeder wil immers haar puppy's beschermen. Ze verhindert anderen bijgevolg om dichterbij te komen door bijvoorbeeld te grommen.

Territoriaal gedrag

Voor veel honden is de verdediging van hun territorium erg belangrijk. Daarom kunnen ze agressief uit de hoek komen wanneer indringers hun huis of eigendom willen betreden.

Bewakingsinstinct

Honden bewaken wat zij waardevol vinden, denk aan speeltjes, voedsel of zelfs het baasje. Toenadering door anderen is een bedreiging.

Honden onderling

Uiteraard treedt er ook agressie op tussen honden onderling. Er zijn drie redenen waarom honden bedreigend tegen elkaar doen:

  • Geslachtsspecifieke agressie: honden van hetzelfde geslacht vormen een bedreiging voor de voortplanting. Deze vorm van agressie treedt vooral op bij honden die seksueel intact zijn.
     
  • Typespecifieke agressie: sommige honden hebben voorheen weinig of slecht contact gehad met een bepaald hondentype. De kans is groot dat ze opnieuw agressief gedrag vertonen als ze met dit type in contact komen.
     
  • Gedragspecifieke agressie: honden tolereren het vervelend gedrag van een andere hond niet langer. Dit uiten ze door te blaffen, hun tanden te laten zien of met hun lichaamstaal.
     

Objecten die snel en onvoorspelbaar bewegen

Honden jagen en bijten instinctief objecten die snel en onvoorspelbaar bewegen. Dat verklaart waarom ze zo hevig reageren op kleine dieren als eekhoorns of vogels. Ook menselijke activiteiten als joggen of langsrijdende auto's veroorzaken dan agressie.

Frustratie

Frustratie leidt tot stress. Dat veroorzaakt op zijn beurt agressie. Hindernissen als een leiband of een hek zijn bijvoorbeeld frustrerend voor een hond. Het weerhoudt hem immers van iets of iemand te besnuffelen. Het is niet ondenkbaar dat hij dan zijn frustratie uit naar zijn baasje of een ander dier.

Niet langer een beloning krijgen voor goed gedrag leidt eveneens tot frustratie. De hond gaat dan op zoek naar een nieuwe manier om een beloning te krijgen. Agressie is één van de mogelijkheden.

Specifieke personen

Personen met bepaalde karakteristieken lokken ook agressief gedrag uit. Denk aan mensen met een bepaalde geur, een baard of in een rolstoel.

Hoe buig je agressie om?

Een agressieve hond heeft veel negatieve ervaringen gehad op jonge leeftijd. Ook een gebrek aan ervaringen veroorzaakt agressief gedrag. Maak er daarom een positieve ervaring van. Zo linkt de hond de situatie aan goede gevoelens.

Loopt het gedrag van je hond de spuitgaten uit? Raadpleeg dan een gedragsdeskundige.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Helaas heeft onze Rafeiro afgelopen maand onze zoon aangevallen. Totaal onverwacht. De hond heeft nooit agressief gedrag vertoond naar 1 van onze gezinsleden (of een ander mens!). De volgende dag liet hij ook zijn tanden zien aan onze andere zonen. Gelukkig zat hij toen in zijn kennel. We hebben hem in moeten laten slapen. Ook volgens de vet hadden we geen andere keuze.
We hebben geen idee waarom de hond dit gedrag opeens vertoonde.

wendy nolmans

Ik heb een engelse bulldog van 6 jaar en een oldenglish bulldog van 1 jaar.Ze lopen de hele dag vrij rond en er is geen probleem tot dat het avond wordt voor één of andere reden beginnen ze dan te vechten,waarom weten wij echt niet.Bv ANgelle ( 1 jaar) ligt te slapen en plots staat Jull op en gaat hij naar haar en beginnen ze te vechtenEMO 2

Wimbo Wimbo

Onze hond heeft totaal geen agressie. Alleen blaft hij wel eens naar een hond die hij niet "moet." Maar dat is dan ook het enige, geen enkele bijtnijging of wat dan ook. Niet naar mensen, niet naar andere dieren.
Hij wil met iedereen vriendjes zijn en blijven.... EMO 3EMO 3

Yvonne

Onze labradoodle (wordt in januari 2) Superlief maar reageert (blaft en trekt ad riem) dus op alle objecten die snel en onvoorspelbaar bewegen. Heel irritant voor ons maar zekers voor de fietsers, kinderen op stoepjes, scooters en af en toe automobilisten.
Gaat dit vanzelf over? Hoe kunnen we dit verhelpen?


Een reactie plaatsen