Waarom eten honden gras?

Als je ooit een hond hebt gehad, heb je waarschijnlijk wel eens gezien dat hij gras eet. Dit gedrag kan verwarrend zijn, vooral als je hond goed gevoed en gezond is. In dit artikel bespreken we waarom honden gras eten, wat de mogelijke oorzaken zijn en of je je zorgen moet maken.

De instinctieve aard van honden

Overblijfselen van wilde voorouders

Honden stammen af van wolven en andere wilde hondenachtigen. In het wild eten deze dieren vaak gras en andere planten. Dit helpt hen om hun spijsvertering te reguleren en bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen die ze niet uit vlees halen. Wolven eten bijvoorbeeld niet alleen vlees, maar ook de maaginhoud van hun prooi, die vaak plantaardig materiaal bevat. Dit gedrag is doorgegeven aan onze gedomesticeerde honden.

Natuurlijke zelfmedicatie

Sommige honden eten gras om hun maag te kalmeren. Gras kan helpen bij het opwekken van braken, waardoor ze zich beter voelen als ze iets verkeerds hebben gegeten. Dit gedrag, bekend als "pica", komt ook voor bij andere dieren en zelfs bij mensen. Honden kunnen instinctief gras eten om zich te ontdoen van maagklachten of om een opgeblazen gevoel te verlichten. Dit zelfmedicatiegedrag kan een manier zijn waarop honden zichzelf helpen bij het reguleren van hun gezondheid.

Voedingsredenen

Tekorten aan voedingsstoffen

Honden kunnen gras eten als ze bepaalde voedingsstoffen missen in hun dieet. Gras bevat vezels, mineralen en enzymen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Als je hond regelmatig gras eet, kan dit een teken zijn dat zijn voeding niet in balans is. Het kan bijvoorbeeld wijzen op een gebrek aan vezels, wat belangrijk is voor de darmgezondheid. Het toevoegen van meer vezelrijke groenten aan het dieet van je hond kan helpen om deze behoefte te vervullen.

Vezels voor een gezonde spijsvertering

Net als mensen hebben honden vezels nodig voor een goede spijsvertering. Gras kan een bron van vezels zijn die helpt bij het reguleren van de stoelgang en het voorkomen van constipatie. Honden met een vezelarm dieet kunnen gras eten om deze tekorten aan te vullen. Vezels helpen bij de opname van water in de darmen, wat bijdraagt aan een soepelere en regelmatige stoelgang. Overweeg om je hond een dieet te geven dat rijk is aan natuurlijke vezels, zoals groenten en volkoren granen.

Gedragsredenen

Verveling en nieuwsgierigheid

Honden zijn nieuwsgierige dieren en ze gebruiken hun mond om de wereld te verkennen. Soms eten ze gras simpelweg omdat ze zich vervelen of nieuwsgierig zijn naar de smaak en textuur ervan. Dit gedrag komt vooral voor bij jonge honden en pups die de wereld om hen heen ontdekken. Verveling kan ook leiden tot andere ongewenste gedragingen, zoals kauwen op meubels of ander destructief gedrag. Het bieden van voldoende mentale en fysieke stimulatie kan helpen om verveling te voorkomen.

Aandacht zoeken

Honden kunnen ook gras eten om aandacht te krijgen van hun baasjes. Als je reageert wanneer je hond gras eet, kan hij dit gedrag herhalen om jouw aandacht te trekken. Honden zijn sociale dieren die genieten van interactie met hun baasjes. Negatieve aandacht, zoals het roepen of bestraffen van je hond wanneer hij gras eet, kan onbedoeld dit gedrag versterken. Probeer in plaats daarvan positieve bekrachtiging te gebruiken om gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te negeren.

Gezondheidsimplicaties

Is gras eten schadelijk?

Over het algemeen is gras eten niet schadelijk voor honden. Het wordt pas een probleem als ze gras eten dat is bespoten met pesticiden of herbiciden. Deze chemicaliën kunnen giftig zijn en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Bovendien kan gras dat groeit in gebieden met veel verkeer verontreinigd zijn met schadelijke stoffen. Zorg ervoor dat je hond alleen gras eet in veilige, onbehandelde gebieden. Als je een tuin hebt, overweeg dan om een apart stukje gras aan te leggen speciaal voor je hond.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Als je hond overmatig veel gras eet of andere tekenen van ziekte vertoont, zoals braken, diarree of lethargie, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem dat behandeling vereist. Chronisch gras eten kan ook een teken zijn van gastro-intestinale problemen of andere medische aandoeningen. Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en professioneel advies in te winnen als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond.

Hoe kun je het gras eten ontmoedigen?

Verbetering van het dieet

Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt dat rijk is aan vezels en essentiële voedingsstoffen. Overweeg om te switchen naar een hoogwaardig hondenvoer of om aanvullende supplementen toe te voegen. Een dieet dat voldoet aan de voedingsbehoeften van je hond kan helpen om het verlangen naar gras te verminderen. Raadpleeg een dierenvoedingsspecialist of je dierenarts voor aanbevelingen over het beste dieet voor je hond.

Voldoende beweging en mentale stimulatie

Zorg ervoor dat je hond voldoende beweging en mentale stimulatie krijgt. Speel regelmatig met hem, neem hem mee voor wandelingen en bied uitdagende speeltjes aan om verveling te voorkomen. Honden die fysiek en mentaal worden gestimuleerd, hebben minder kans om ongewenst gedrag te vertonen, zoals gras eten uit verveling. Probeer verschillende soorten activiteiten uit, zoals puzzelspeelgoed, gehoorzaamheidstraining en interactieve spellen.

Veilige alternatieven bieden

Bied je hond veilige kauwobjecten en speelgoed aan om zijn behoefte aan kauwen en verkennen te bevredigen. Dit kan helpen om zijn aandacht af te leiden van het eten van gras. Er zijn veel verschillende soorten kauwspeelgoed beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om de behoefte van je hond aan kauwen te vervullen. Zorg ervoor dat de speeltjes veilig zijn en geschikt voor de grootte en kauwgewoonten van je hond.

Conclusie

Het eten van gras door honden is een normaal gedrag dat verschillende oorzaken kan hebben. Hoewel het meestal onschadelijk is, is het belangrijk om alert te zijn op tekenen van ziekte of voedingsproblemen. Door je hond een uitgebalanceerd dieet, voldoende beweging en mentale stimulatie te bieden, kun je het gras eten verminderen. Raadpleeg altijd een dierenarts als je je zorgen maakt over de gezondheid van je hond.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.

Afbeeldingen


8 reacties

Daniëlle De Doelder

Zeer interessant artikel ! Dankjewel ! 🦮🐕‍🦺

Dupont May

Interessant artikel. Aangenaam en vlot om te lezen

Alfons

Onze Podenco heeft dat een tijdje gedaan, na wat opzoekingen op het net hebben we geprobeerd met een probiotica kuur, na een paar dagen at zij geen gras meer.
Nu geven we haar één tot tweemaal per week nog een lepeltje probiotica en tot nu toe gaat alles prima. Heel zelden durft ze nog is gras eten maar dan is het haar bedoeling de maag te ledigen via het overgeven.
Dit wil ik graag meegeven als tip, ligt niet altijd aan de voeding volgens ons, zeer gevarieerd en dagelijks afgewogen.
Mvg,

Monique

Interessant artikel. Bedankt !

Roland Beeckman

Interessant artikel 👍

Debbie Renard

Heel interessant om te lezen, in 1 van de reacties staat dat die persoon probiotica geeft aan zijn hond, is dat een goed middel en zo ja waar kan ik dan dat vinden want mijn hondje eet ook gras en we zijn verleden week bij de veearts geweest om de jaarlijkse inentingen en die heeft haar een spuit gegeven om haar maagje te kalmeren en ze moest een tijdje op dieet voor haar maagje, ze heeft nog thans het juiste gewicht en voor de rest is ze kerngezond

Maelbrancke Klaudien

Als honden gras eten is dat voor hun maag te kuisen denk ik -
Groetjes

Monique Schots

Heel interessant om te lezen.


Een reactie plaatsen