Waarom buigt mijn hond zijn kop?

Waarom buigt mijn hond zijn kop?
Waarom buigen honden hun kop? Gebeurt het instinctief? Hebben deze gedragskenmerken te maken met de gezondheid van je hond? We zetten de belangrijkste oorzaken op een rijtje:

Fysische en mechanische zintuigen van de hond

Dat honden een beter gehoor hebben dan mensen is algemeen geweten. Stanley Coren deed recent een onderzoek naar het buigen van een hond zijn hoofd. Coren ging ervan uit dat de vorm van het hoofd en de lengte van de snuit de positie van het hoofd beïnvloeden. Hij dacht dat het zicht van de hond werd belemmerd door zijn snuit en daardoor zijn hoofd kantelde. Volgens Coren was er dus maar één logische verklaring voor, de hond kantelt zijn hoofd om zo zijn gehoor beter af te stemmen op zijn zicht.

Stemvolume en toon van het baasje

Honden communiceren niet zoals ons. Je kan veel afleiden van hun lichaamstaal. Wanneer je de hond een complimentje geeft, begint hij te kwispelen met zijn staart. Als je boos bent op je hond hangt zijn staart tussen zijn benen.

Onze honden verstaan niet de menselijke taal, maar passen zich steeds meer aan aan de toon en volume van onze stem. Wat je zegt is minder belangrijk. Je hond hecht echter veel meer belang aan de manier waarop je iets zegt. Zo kan ook het buigen van zijn hoofd een gevolg zijn van de uitspraak van een bepaald woord op een bepaalde toon of volume.

Inlevingsvermogen van de hond

Honden hebben een groot inlevingsvermogen. Dat je hond zijn hoofd tilt, kan een emotionele reactie zijn. Honden die liefdevol worden behandeld, hebben veel meer inlevingsvermogen. Verwaarloosde honden daarentegen bewegen hun hoofd minder. Ze steken meer energie in zelfbescherming dan inlevingsvermogen naar andere toe.

Medische problemen

Wanneer een hond zijn hoofd kantelt, kan dit ook een medische oorzaak hebben. Vaak heeft dit te maken met evenwichts- en oriëntatiestoornissen. Dit wordt gediagnostiseerd als vestibulaire ziekte. De meest voorkomende symptomen zijn duizeligheid en gebrek aan fysieke stabiliteit. Het eerste symptoom is dat hij regelmatig, zonder enige aanleiding, zijn hoofd kantelt. Dit komt meestal voor bij senior honden.

Honden die aan deze ziekte lijden, kunnen struikelen en zijn vaak gedesoriënteerd. Deze honden blijven vaak in cirkels lopen of lopen doelloos rond.

Fysiek ongemak

Iedereen heeft wel eens een hond gezien met kledij aan. Voor veel honden is dit niet alleen vervelend om te dragen. Vaak voelen deze honden zich er ook fysiek ongemakkelijk door. Dit kun je zien aan de blik in hun ogen. Ze kantelen niet alleen hun hoofd, ze kijken ook nog schuin naar beneden. Zouden ze zich ook schamen?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Wimbo Wimbo

Podenco's hebben een aparte manier van communiceren met de baasjes én met elkaar. Ze vertellen namelijk verhalen door speciale piepgeluiden te maken. Dit doen ze door hun kop beurtelings naar links of naar rechts te buigen tijdens dit piepen. Dit moet je echt zien en horen. De oudste kan dit het best en trekt er dan ook nog bekken bij (stand van de ogen verandert) en op een gegeven moment weet je precies wat hij zegt. Al klinkt dit vreemd voor een buitenstaander, want honden KUNNEN natuurlijk niet praten. Maar zeer zeker communiceren... Heel speciaal, dat wel!

T. H.

Inderdaad, Wimbo!
Podenco eigenaars kennen dit, echter voor buitenstaanders moeilijk te vatten...
Écht geweldig, vooral hun mimiek/expressie! EMO 6

Chantal Fransen

Wanneer ik iets vertelde aan Margot (mini-malthezer) hield zij ook altijd haar hoofdje scheef en keek ze me recht in de ogen. Zo wist ik dat ze naar mij luisterde ook al zal ze de ganse verhalen niet verstaan hebben.

schattig om te zien als men iets op zachte toon vertelt ..en kijken ook aandachtig naar hun mens

.. men kan idd met hen communiceren met de ogen ..lichaamshouding te leren lezen
erg leuk om te doen

Zelf dacht ik altijd dat honden ( men hangende oren ) dat doen om hun oren los van hun hoofd meer open te stellen, zoals je op de bijgeplaatste foto goed kan zien.

Maar als podenco's ( honden met staande oren) het ook doen dan deugt mijn theorie dus niet.EMO 8

Political Science Assignment Help

Identifying companies that offer Political Science Term Paper Writing Services and Political Science Research Paper Writing Help is not easy for those seeking Political Science Writing Services.https://www.meldaresearch.com/political-science-papers-2/


Een reactie plaatsen