Waarom bijten honden?

Bijten is voor honden een natuurlijke manier van communiceren. Ze gebruiken hun tanden om de omgeving te verkennen, zichzelf te verdedigen en om prooien te vangen. Toch kan bijten voor ons, als hondenbezitters, ongewenst en gevaarlijk zijn. Het begrijpen van de redenen achter dit gedrag helpt ons om het te voorkomen en beter om te gaan met onze viervoeters.

Bijten bij puppy's

Puppy's bijten vaak tijdens het spelen en het ontdekken van de wereld. Dit gedrag is normaal en helpt hen bij het ontwikkelen van hun bijtrem. Toch is het belangrijk om hen te leren wat acceptabel is en wat niet, om problemen in de toekomst te voorkomen.

Redenen voor bijten bij puppy's

  • Tandjes wisselen: Net als bij baby's, ervaren puppy's ongemak tijdens het wisselen van hun tanden. Bijten verlicht dit gevoel.
  • Spel en exploratie: Puppy's ontdekken de wereld met hun mond. Bijten is een manier om te spelen en te leren.

Hoe bijtgedrag bij puppy's te beheersen

  • Bijtrem aanleren: Leer je puppy zachtjes te spelen zonder te bijten. Stop het spel als hij te hard bijt, zodat hij leert wat te hard is.
  • Geschikt kauwmateriaal aanbieden: Geef je puppy veilige speeltjes om op te kauwen, vooral tijdens het tandjes wisselen.

Bijten bij volwassen honden

Bij volwassen honden kan bijten verschillende oorzaken hebben. Het is essentieel om deze te herkennen om het gedrag effectief aan te pakken.

Redenen voor bijten bij volwassen honden

  • Angst en zelfverdediging: Een hond die bang is, kan bijten om zichzelf te beschermen. Dit gebeurt vaak als hij geen andere uitweg ziet.
  • Territoriumbescherming: Honden kunnen agressief worden als ze hun territorium of eigenaar willen beschermen tegen een vermeende bedreiging.
  • Pijn of medische problemen: Een hond met pijn kan agressief reageren, vooral als het pijnlijke gebied wordt aangeraakt.
  • Frustratie of opwinding: Overmatige opwinding of frustratie kan leiden tot bijtgedrag, vooral als de hond zijn energie niet kwijt kan.
  • Erfelijkheid en ras: Sommige rassen hebben van nature een hoger risico op agressief gedrag, hoewel opvoeding en socialisatie cruciaal blijven.

Hoe bijtgedrag bij volwassen honden te voorkomen

  • Vroege socialisatie: Stel je hond vanaf jonge leeftijd bloot aan diverse mensen, dieren en omgevingen om angst en onzekerheid te verminderen.
  • Positieve training: Gebruik beloningen om gewenst gedrag te versterken en bouw een sterke band op met je hond.
  • Medische controles: Laat je hond regelmatig controleren door de dierenarts om pijn of medische problemen uit te sluiten.
  • Voldoende beweging en mentale stimulatie: Zorg voor dagelijkse fysieke activiteiten en mentale uitdagingen om verveling en frustratie te voorkomen.

Het herkennen van waarschuwingssignalen

Honden geven vaak subtiele signalen voordat ze overgaan tot bijten. Het herkennen van deze signalen kan bijtincidenten voorkomen.

Veelvoorkomende waarschuwingssignalen

  • Grommen of blaffen: Een duidelijke waarschuwing dat de hond zich ongemakkelijk voelt.
  • Tanden laten zien: Een teken dat de hond zich bedreigd voelt en wil dat je afstand houdt.
  • Stijve lichaamshouding: Een gespannen lichaam kan duiden op stress of angst.
  • Oren naar achteren of plat: Dit kan wijzen op angst of onzekerheid.
  • Staart laag of tussen de benen: Een teken van angst of onderdanigheid.

Wat te doen bij waarschuwingssignalen

  • Geef de hond ruimte: Dwing de hond niet in een situatie waarin hij zich ongemakkelijk voelt.
  • Blijf kalm: Raak niet in paniek en maak geen plotselinge bewegingen.
  • Vermijd oogcontact: Rechtstreeks staren kan als een bedreiging worden gezien.
  • Observeer het gedrag: Let op verdere signalen en bepaal of je moet ingrijpen of afstand moet nemen.

Wat als je hond al iemand gebeten heeft?

Als je hond iemand gebeten heeft, is het belangrijk om kalm te blijven en direct actie te ondernemen.

Stappen na een bijtincident

  • Beoordeel de wond: Als de wond ernstig is, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.
  • Excuses en hulp aanbieden: Toon begrip en help de gebeten persoon indien nodig.
  • Observeer je hond: Probeer de oorzaak van het bijten te achterhalen.
  • Zoek professionele hulp: Een hondentrainer of gedragstherapeut kan helpen om herhaling te voorkomen.

Jouw ervaring

Heb jij ervaring met een bijtende hond? Hoe heb jij dit aangepakt? Deel jouw verhaal in de reacties en laten we samen leren hoe we onze honden op de beste manier kunnen begeleiden!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


8 reacties

wim de brandt

een artikel dat zeker de moeite waard is om te bespreken gezien heel veel mensen hier problemen mee hebben.

alleen merk ik dat een aantal zaken niet besproken zijn die absoluut nodig zijn hieromtrent !

wanneer een hond bijt...om welke reden dan ook zijn er in 99% van alle gevallen waarschuwingssignalen geweest die niet zijn opgemerkt door de mens, waardoor de situatie escaleerd met een beet van de hond als gevolg !
wanneer een hond dus bijt, is dit het resultaat van een onopgemerkte situatie of zelfs uitlokking in de meeste gevallen...de oorzaak van het probleem ligt dikwijls niet bij de hond maar bij de mens en wanneer dit meermaals gebeurd en nooit wat aan gedaan wordt dan bestaat de mogelijkheid dat je hond een bepaald gedrag gaat vertonen naar bepaalde handelingen of naar wat hij denkt een aanleiding te zullen zijn naar een bepaalde situatie waarop deze gaat anticiperen.
hierbij wordt dan de veronderstelling gemaakt dat de hond een probleem heeft...terwijl het de mens is die de hond dit gedrag heeft aangeleerd...bewust of onbewust !!!

ook wat betreft methoden om af te leren is de omschrijving in het artikel nogal veralgemenend, terwijl dit zeker niet zo simpel is.
wanneer een hond gefrustreerd is en jij gaat er tegen zitten praten bestaat de mogelijkheid dat je zijn frustratie enkel maar vergroot met alle gevolgen van dien !
ook het simuleren van een staart die heen en weer gaat...in de verkeerde situatie kan een hond dit als dreigend waarnemen met ook hier weer alle gevolgen van dien.
eender welke methode kan enkel en alleen gebruikt worden in de daarvoor aangewezen situatie, gebruik de verkeerde methode in de verkeerde situatie en je hebt geen idee waar je eindigen zal...enige zekerheid die ik hierin dan durf geven is dat het geen goed einde zal zijn !!!!!!

om probleemgedrag vertoond door een hond juist in te schatten en aan te pakken heb je allereerst de oorzaak van het probleem nodig, anders heeft elke inspanning er wat aan te doen geen enkel nut.
eens de oorzaak gekend is (zoals ik eerder al zei ligt deze meestal niet bij de hond zelf), pas dan kan men een bepaalde werkwijze gaan bepalen om het probleem (oorzaak) aan te pakken en eventueel opgebouwd probleemgedrag bij de hond te gaan sturen in de juiste richting.

HET grote probleem in de meeste situaties...is dat de mensen dikwijls niet eerlijk zijn in hun handelingen en doen of laten wat een grote impact heeft op de hond zijn gedrag, wanneer er naar gevraagd wordt !!!

Mary Relou

Extreem bijtgedrag kan ook voortkomen door gebrekkige socialisatie door de moeder, als deze slecht opgevoed is kan ze verkeerd voorbeeld geven. Of juist door het ontbreken van de moeder door te vroeg weghalen van de pup of wegvallen van de moeder.

Noëmi Noëmi Weiss

Een hond bijt niet zomaar, en vrijwel nooit zonder eerst te waarschuwen!
En menselijke signalen of signalen van honden die zelf instabiel gedrag vertonen lokken het vaker uit dan dat het door de hond zelf komt.
Bijv. Wanneer een eigenaar bang of nerveus is omdat zijn hond kan gaan bijten zal de hond dit eerder doen dan wanneer de eigenaar kalm en rustig blijft.
De eigenaar heeft daarnaast de taak zijn hond zo te behandelen en op te voeden dat bijten voorkomen wordt, gaat een hond bijten is dit vrijwel altijd de oorxzaak van de eigenaar (tenzij het komt doordat de hond lichaamlijke pijn heeft).
En wat treiteren betreft: een beetje eignaar let erop dat zijn hond niet getreiterd wordt.

Noëmi Noëmi Weiss

Een hond bijt niet zomaar, en vrijwel nooit zonder eerst te waarschuwen!
En menselijke signalen of signalen van honden die zelf instabiel gedrag vertonen lokken het vaker uit dan dat het door de hond zelf komt.
Bijv. Wanneer een eigenaar bang of nerveus is omdat zijn hond kan gaan bijten zal de hond dit eerder doen dan wanneer de eigenaar kalm en rustig blijft.
De eigenaar heeft daarnaast de taak zijn hond zo te behandelen en op te voeden dat bijten voorkomen wordt, gaat een hond bijten is dit vrijwel altijd de oorxzaak van de eigenaar (tenzij het komt doordat de hond lichaamlijke pijn heeft).
En wat treiteren betreft: een beetje eignaar let erop dat zijn hond niet getreiterd wordt.

diny eppenhof

Mijn hond hapt steeds als ie geen aandacht krijgt! Hij bijt nooit echt hard, alleen door die scherpe puppietandjes bloedt je wel eens. Hij doet het eigenlijk alleen bij mij, net als kinderen bij hun eigen ouders doen. Miscchien ziet hij het meer als spelen, maar zelf vind ik het af en toe wel hinderlijk, je kan het nie altijd negeren! Verder is ie altijd vriendelijk als ik met hem wandel tegen andere mensen, ook bij kinderen en andere dieren. Het zal wel overgaan als ie ouder wordt, denk! Aangezien ie nooit door bijt, het is echt meer happen, hij gaat het doen als ik tv kijk of zo! Groetjessss Diny Mijn hond Rocky is nu 4 maandenEMO 8

Hannie Delannoy

Ik heb een am.stafford gekocht als hij 17 weken was bij een kweker
Hij was toen heel heel angstig en schuw, dit hebben we merendeels eruit gekregen door ze een mooi leven te geven en veel vertrouwen
Nu is ze bijna 2 jaar en begint ze raar te doen tegen dichte vrienden of familie zelfs mijn klein kind van 6j, van zodra ze te dicht gaan met hun gezicht hapt hij ernaar , ik zie soms dat het uit angst is maar denk ook jaloezi
Ik weet niet echt hoe dit eruit te krijgen ben wel bang dat dit eens slecht zal uitkomen

Van Gansen Karel

ik heb woeffy een blonde labrador van 2 jaar , en die heeft nog speeltjes van zijn 3 maande waar nog geen draadje van stuk is .
( Hij is nog wel altijd een wilde puber )
grt Karel

Wilma menken

Mijn hond ( Hovawart) valt fietsers aan. Ik hoor dat veel Hovawarts dit doen om fietsers staande te houden. De meeste fietsen echter door en dan hapt ze, nog niet hard, maar wel door. Hoe krijg ik dat eruit?


Een reactie plaatsen