Waarom bijten honden?

Waarom bijten honden?
Alle honden bijten of happen wel eens door hun grote enthousiasme en speelsheid, bijvoorbeeld tijdens spelletjes. Vooral puppies vinden het heerlijk om hun tanden te zetten in vrijwel alles wat ze tegen komen. Dit bijtgedrag is heel normaal en heeft verder geen reden tot zorg.

Wat als een hond een mens bijt?

Als een hond vaker mensen of andere honden bijt of naar ze hapt zonder directe aanleiding, is er wel een probleem. Een probleem dat snel moet worden aangepakt. Eerst en vooral de mens zelf: U kan best de wond goed schoon maken. Dat kan best met stromend, lauw water. Daarna desinfecteren en een verband er rond. Je kan het verband best regelmatig wisselen. En daarna? Naar de huisarts? Wel dat hangt er een beetje van af. Als u twijfelt moet u natuurlijk meteen gaan - maar vooral volgende lijst van mensen gaan best toch eens de dag zelf bij de huisarts langs:

 • een kind jonger dan vijf jaar
 • u bent ouder dan 65 jaar
 • u bent zwanger
 • u heeft suikerziekte
 • u heeft een hartklepafwijking
 • u gebruikt geneesmiddelen die de afweer verminderen ( bijv.cytostatica)
 • u heeft een gewrichtsprothese (bijvoorbeeld een nieuwe heup of een nieuwe knie)
 • u bent in uw gezicht gebeten
 • de wond is groot
 • het gevoel in het getroffen lichaamsdeel is verminderd
 • u kunt het getroffen lichaamsdeel niet meer goed gebruiken
 • de wond gaat tekenen vertonen van ontsteking (rood, warmte, zwelling en pijn)
 • u bent gebeten door een zieke hond, of de hond die u gebeten heeft wordt binnen twee weken na de beet ziek. Laat ook de hond door de dierenarts onderzoeken, zodat vastgesteld kan worden of deze ziekte op u kan zijn overgedragen en of dit gevolgen kan hebben
 • u bent gebeten door een zwerfhond
 • u niet meer bent beschermd tegen tetanus
 • u andere klachten heeft waar u zich zorgen over maakt


In de meeste gevallen kan de huisarts u zelf behandelen. Ongeveer drie procent van de mensen met een bijtwond wordt doorgestuurd naar het ziekenhuis.

Vind de reden van je hond zijn bijtgedrag

Het is belangrijk dat het bijtprobleem direct wordt aangepakt, omdat zo een gedrag van uw hond voor grote problemen kan zorgen. Stel dat uw hond een kind zou bijten, dan kan dat een veroordeling voor u betekenen en de doodstraf voor uw hond.

Om problemen met bijten op te lossen is het belangrijk eerst de reden(en) voor het agressieve gedrag te achterhalen.

Honden bijten om verschillende redenen, waaronder de volgende:

 • Angst
 • Irritatie en enthousiasme (bijvoorbeeld als uw hond gepest is door kinderen);
 • Agressie
 • Jaloezie door concurreren over eten, territorium of aandacht
 • Pijn en ziekte, zoals Artritis (Als u vermoedt dat dit het geval is, ga dan onmiddellijk met uw hond naar de dierenarts)

Uit angst bijten is wanneer een hond zo angstig is dat hij uithaalt door te bijten naar wat die angst veroorzaakt. Honden met dit probleem zijn meestal slecht behandeld, of van nature timide en verlegen honden.

Wat de reden ook is, als u genoeg aandacht en geduld heeft kunnen honden in de meeste gevallen succesvol geleerd worden om niet te bijten.

Een hond straffen die uit angst bijt is geen goed idee, aangezien de straf dingen alleen maar erger maakt door zijn angst te vergroten. Het kan maanden, of zelfs jaren duren voordat een hond die slecht behandeld is hier overheen kan komen. Let erop dat uw hond niet wordt blootgesteld aan de hoofdoorzaak van zijn angst. Als hij bijvoorbeeld door kinderen zwaar gepest is, dan kan hij voor altijd een diepgeworteld wantrouwen tegen ze koesteren.

Enkele methoden die u kan proberen om het bijtgedrag af te leren

 • Probeer uw hond te voeren terwijl u zijn bak op uw schoot heeft. Plaats uw hand dichtbij de bak, probeer uw hond niet aan te raken, maar praat rustig tegen hem.
   
 • Blijf rustig bij hem zitten en praat rustig tegen hem, zonder dichter bij hem te komen. Probeer zijn vertrouwen te winnen door het bewegen van een hondenstaart na te doen door uw vingers op dezelfde manier tegen uw been te bewegen.
   
 • Als hij specifieke angsten heeft, probeer hem dan geleidelijk weer kennis te laten maken met het object of de situatie die de angst veroorzaakt. Als hij bijvoorbeeld bang is voor mensen, laat dan wat hondenliefhebbers naar uw aangelijnde hond komen zonder dat ze hem proberen aan te raken. Zodra zijn vertrouwen sterker is geworden kunt u de periode dat hij bij andere mensen is langer maken en beginnen met hem aan te raken.
   
 • Een muilkorf gebruiken is een goed idee als u niet zeker weet hoe uw hond reageert in een bepaalde situatie en zeker als er kinderen bij die situatie betrokken zijn. Er kan wat tijd overheen gaan voordat uw hond gewend is om er een te dragen, zorg dat de muilkorf die u gebruikt hem in staat stelt om normaal te ademen en te kunnen drinken.


Als u verder advies wil bij het aanpakken van hondenproblemen en het opvoeden van uw hond in het algemeen, kijk dan op www.jehondopvoeden.com of koop het boek in onze honden webshop.Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

wim de brandt

een artikel dat zeker de moeite waard is om te bespreken gezien heel veel mensen hier problemen mee hebben.

alleen merk ik dat een aantal zaken niet besproken zijn die absoluut nodig zijn hieromtrent !

wanneer een hond bijt...om welke reden dan ook zijn er in 99% van alle gevallen waarschuwingssignalen geweest die niet zijn opgemerkt door de mens, waardoor de situatie escaleerd met een beet van de hond als gevolg !
wanneer een hond dus bijt, is dit het resultaat van een onopgemerkte situatie of zelfs uitlokking in de meeste gevallen...de oorzaak van het probleem ligt dikwijls niet bij de hond maar bij de mens en wanneer dit meermaals gebeurd en nooit wat aan gedaan wordt dan bestaat de mogelijkheid dat je hond een bepaald gedrag gaat vertonen naar bepaalde handelingen of naar wat hij denkt een aanleiding te zullen zijn naar een bepaalde situatie waarop deze gaat anticiperen.
hierbij wordt dan de veronderstelling gemaakt dat de hond een probleem heeft...terwijl het de mens is die de hond dit gedrag heeft aangeleerd...bewust of onbewust !!!

ook wat betreft methoden om af te leren is de omschrijving in het artikel nogal veralgemenend, terwijl dit zeker niet zo simpel is.
wanneer een hond gefrustreerd is en jij gaat er tegen zitten praten bestaat de mogelijkheid dat je zijn frustratie enkel maar vergroot met alle gevolgen van dien !
ook het simuleren van een staart die heen en weer gaat...in de verkeerde situatie kan een hond dit als dreigend waarnemen met ook hier weer alle gevolgen van dien.
eender welke methode kan enkel en alleen gebruikt worden in de daarvoor aangewezen situatie, gebruik de verkeerde methode in de verkeerde situatie en je hebt geen idee waar je eindigen zal...enige zekerheid die ik hierin dan durf geven is dat het geen goed einde zal zijn !!!!!!

om probleemgedrag vertoond door een hond juist in te schatten en aan te pakken heb je allereerst de oorzaak van het probleem nodig, anders heeft elke inspanning er wat aan te doen geen enkel nut.
eens de oorzaak gekend is (zoals ik eerder al zei ligt deze meestal niet bij de hond zelf), pas dan kan men een bepaalde werkwijze gaan bepalen om het probleem (oorzaak) aan te pakken en eventueel opgebouwd probleemgedrag bij de hond te gaan sturen in de juiste richting.

HET grote probleem in de meeste situaties...is dat de mensen dikwijls niet eerlijk zijn in hun handelingen en doen of laten wat een grote impact heeft op de hond zijn gedrag, wanneer er naar gevraagd wordt !!!

Mary Relou

Extreem bijtgedrag kan ook voortkomen door gebrekkige socialisatie door de moeder, als deze slecht opgevoed is kan ze verkeerd voorbeeld geven. Of juist door het ontbreken van de moeder door te vroeg weghalen van de pup of wegvallen van de moeder.

Noëmi Noëmi Weiss

Een hond bijt niet zomaar, en vrijwel nooit zonder eerst te waarschuwen!
En menselijke signalen of signalen van honden die zelf instabiel gedrag vertonen lokken het vaker uit dan dat het door de hond zelf komt.
Bijv. Wanneer een eigenaar bang of nerveus is omdat zijn hond kan gaan bijten zal de hond dit eerder doen dan wanneer de eigenaar kalm en rustig blijft.
De eigenaar heeft daarnaast de taak zijn hond zo te behandelen en op te voeden dat bijten voorkomen wordt, gaat een hond bijten is dit vrijwel altijd de oorxzaak van de eigenaar (tenzij het komt doordat de hond lichaamlijke pijn heeft).
En wat treiteren betreft: een beetje eignaar let erop dat zijn hond niet getreiterd wordt.

Noëmi Noëmi Weiss

Een hond bijt niet zomaar, en vrijwel nooit zonder eerst te waarschuwen!
En menselijke signalen of signalen van honden die zelf instabiel gedrag vertonen lokken het vaker uit dan dat het door de hond zelf komt.
Bijv. Wanneer een eigenaar bang of nerveus is omdat zijn hond kan gaan bijten zal de hond dit eerder doen dan wanneer de eigenaar kalm en rustig blijft.
De eigenaar heeft daarnaast de taak zijn hond zo te behandelen en op te voeden dat bijten voorkomen wordt, gaat een hond bijten is dit vrijwel altijd de oorxzaak van de eigenaar (tenzij het komt doordat de hond lichaamlijke pijn heeft).
En wat treiteren betreft: een beetje eignaar let erop dat zijn hond niet getreiterd wordt.

diny eppenhof

Mijn hond hapt steeds als ie geen aandacht krijgt! Hij bijt nooit echt hard, alleen door die scherpe puppietandjes bloedt je wel eens. Hij doet het eigenlijk alleen bij mij, net als kinderen bij hun eigen ouders doen. Miscchien ziet hij het meer als spelen, maar zelf vind ik het af en toe wel hinderlijk, je kan het nie altijd negeren! Verder is ie altijd vriendelijk als ik met hem wandel tegen andere mensen, ook bij kinderen en andere dieren. Het zal wel overgaan als ie ouder wordt, denk! Aangezien ie nooit door bijt, het is echt meer happen, hij gaat het doen als ik tv kijk of zo! Groetjessss Diny Mijn hond Rocky is nu 4 maandenEMO 8

Hannie Delannoy

Ik heb een am.stafford gekocht als hij 17 weken was bij een kweker
Hij was toen heel heel angstig en schuw, dit hebben we merendeels eruit gekregen door ze een mooi leven te geven en veel vertrouwen
Nu is ze bijna 2 jaar en begint ze raar te doen tegen dichte vrienden of familie zelfs mijn klein kind van 6j, van zodra ze te dicht gaan met hun gezicht hapt hij ernaar , ik zie soms dat het uit angst is maar denk ook jaloezi
Ik weet niet echt hoe dit eruit te krijgen ben wel bang dat dit eens slecht zal uitkomen


Een reactie plaatsen