Waar komt de naam Sint-Bernard vandaan?

Waar komt de naam Sint-Bernard vandaan?
In het verleden werd de Sint-Bernard voor het eerst gefokt door monniken in de Zwitserse Alpen. De Heilige Bernard werd gebruikt als lawine- en reddingshond. Hij werd wereldberoemd als mensenredder in de bergen. De reukzin van deze hond is zo uitstekend dat hij een persoon zelfs onder vele meters sneeuw kan vinden. Hij redde ontelbare levens.


Uiterlijk

De Sint-Bernard is een zeer grote, gespierde en sterke hond. Hij kan tussen de 60 en 70 cm groot worden en tussen de 50 en 90 kg wegen. Bovendien heeft hij een gladde en kortharige vacht.

Karakter

De Sint-Bernard heeft een zacht karakter en is zeer trouw aan zijn baas. Hij voelt alle gezinsleden goed aan, merkt wanneer een gezinslid verdrietig is en probeert deze persoon dan te troosten. Hij is zeer aanhankelijk, leergierig, sociaal en dol op kinderen. Vanwege zijn gestalte is hij echter minder geschikt voor kleine kinderen. De Sint-Bernard is zeer intelligent en makkelijk af te richten. Hij is een goede waakhond, maar hij schrikt eerder af door zijn grote gestalte dan door zijn karakter.

Hij houdt niet van plotselinge veranderingen van temperatuur. Hij kan hete weersomstandigheden enkel verdragen indien hij een koele plek heeft om in te schuilen en indien hij voorzien is van vers en koel water.

Training

Een Sint-Bernard is een eigenzinnige hond en heeft dus een goede opleiding nodig. Deze opleiding zou zo vroeg mogelijk moeten beginnen, omdat de hond dan nog van een handelbare grootte is. Je moet laten merken wie de baas is. Hij moet een begripvolle opvoeding krijgen. Maar zeer belangrijk is dat je zelfverzekerd bent. Zowel het straffen van slecht gedrag als het belonen van goed gedrag is noodzakelijk. Deze honden hebben een vaste routine nodig.

De Sint-Bernard leert snel commando’s omdat het een heel intelligente hond is.
Dagelijkse lichaamsbeweging is noodzakelijk voor deze hond. Ook het omgaan met andere dieren en mensen zijn belangrijk voor zijn ontwikkeling.

Van pups af aan moet je hem zeker afleren aan de riem te trekken.

Verzorging

De Sint-Bernard is een rustige hond en heeft dus minder voedsel per kilo lichaamsgewicht nodig dan vele andere kleinere honden. Hij is een grote eter, hem overmatig voeden kan hem dus snel dikker laten worden. Verdeel zijn maaltijd in drie kleine porties in plaats van één grote. Zorg er ook zeker voor dat de hond voldoende vocht binnen krijgt.

Zijn vacht moet elke dag geborsteld worden en hij moet enkel gewassen worden indien nodig. Deze hond voelt zich het best op koele plaatsen. Als je op een plaats woont waar het meestal warm is, moet je regelmatig zijn vacht trimmen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen