Voor het welzijn van je hond: Voorkomen is beter...

Voorkomen is beter

De beste manier om het welzijn van uw hond zoveel mogelijk te garanderen is ongelukken te voorkomen voordat ze gebeuren. Door de suggesties uit dit artikel op te volgen en enkele simpele gewoonten in te bouwen in uw dagelijks (gezins)-leven, kunt u eraan bijdragen de veiligheid en gezondheid van uw huisdier te waarborgen.

Observeer uw hond steeds goed. Zo leert u na verloop van tijd zijn normale gedrag kennen en zullen plotselinge of geleidelijke afwijkingen van dat gedrag u sneller opvallen. Wordt hij lusteloos? Verliest de vacht zijn glans? Zijn de ogen dof, rood of waterig? Gaat de hond steeds minder eten, drinkt hij slecht of heeft hij een slechte adem? Geeft hij over? Niest of hoest het dier erg veel? Voelt u tijdens het aaien of borstelen opeens ergens een knobbeltje? Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er iets met uw hond aan de hand is.

Laat een dier dat er ziek uitziet of zich ziek gedraagt vooral niet aan zijn lot over met het idee dat 'het wel over gaat'. Het is beter het zekere voor het onzekere te nemen en in geval van twijfel uw dierenarts te raadplegen. Neem uw hond in elk geval minstens één keer per jaar mee naar de dierenarts voor de noodzakelijke inentingen. Tijdens dit consult zal hij of zij het dier ook aan een algemeen onderzoek onderwerpen.


Buitenshuis

Veel ongelukken die binnens-of buitenshuis gebeuren zijn gemakkelijk te voorkomen. Zo zou u zich waarschijnlijk voor het hoofd slaan wanneer uw hond onder een auto kwam nadat hij plotseling door een openstaand tuinhekje de weg op was gerend. Als u het hekje had gesloten, was het ongeluk niet gebeurd. Zo zijn er veel meer simpele dingen waar u misschien in eerste instantie niet meteen aan denkt, maar die wel een hoop ellende kunnen voorkomen.

Maak eens een (denkbeeldig) rondje om uw huis en probeer u voor te stellen over welke gevaren uw hond daar kan struikelen. Houd daarbij wel in uw achterhoofd dat veel dingen voor een mens vanzelfsprekend zijn, maar voor een dier niet.

Wanneer uw tuin aan een drukke straat grenst, zorg er dan voor dat uw pup niet de tuin in mag voordat alle uitgangen zijn afgesloten. Let dus niet alleen op openstaande hekken en deuren, maar ook op gaten in de afrastering en op eventuele ruimte onder een hek of een tuinpoort. Een nieuwsgierige pup heeft maar een heel klein gaatje nodig om zich naar de vrijheid te wringen! Laat u de deur van uw schuur of garage geregeld openstaan? Zorg er dan voor dat insecticiden, verf en andere giftige stoffen buiten bereik van huisdieren (en kinderen) zijn. Het is het veiligst deze stoffen te bewaren in een afgesloten kast.

Laat na het tuinieren of doe-het-zelven geen scherpe voorwerpen zoals spijkers en tuingereedschap rondslingeren. Verwijder op de vloer van de garage gemorste antivries of olie. Hoe onwaarschijnlijk het ook lijkt, uw hond kan hier uit nieuwsgierigheid aan gaan likken. Een vijver of zwembad in uw tuin zou idealiter zodanig beveiligd moeten zijn dat een dier er niet onverhoeds in kan vallen.
 

Binnenshuis

Ook binnenshuis kunt u een aantal eenvoudige maatregelen treffen die voor uw hond de kans op ongelukjes verkleinen. Daarnaast kunt u zich vrij eenvoudig een aantal gewoonten eigen maken die hetzelfde effect zullen hebben. Niet alleen voor uw huisdier is dat.

Tip!

Houd huisdieren 's nachts zoveel mogelijk in huis. Het schijnsel van koplampen in het pikkedonker kan dieren als het ware midden op de weg 'hypnotiseren', met alle nare gevolgen van dien.

Tip!
Laat uw hond op warme dagen bij voorkeur niet alleen achter in de auto. Ook al staat hij op dat moment in de schaduw: binnen een half uur kan een auto in een oven veranderd zijn. Wanneer het echt niet anders kan, laat dan altijd een raampje open zodat het dier genoeg frisse lucht kan krijgen en kom zo snel mogelijk terug. Het raampje mag niet zo ver openstaan dat de hond zijn kop naar buiten kan steken, want ook in dat geval kan er van alles misgaan. Wen het dier aan een vaste plek achterin de auto. Voor de veiligheid van alle inzittenden is het aan te raden de hond niet op de voorbank te vervoeren.
 

Veiliger, ook voor uw andere gezinsleden!

 

  • Beveilig alle kastjes waarin gevaarlijke stoffen zijn opgeborgen zoals (af)wasmiddelen, schoonmaakmiddelen en insecti¬ciden. Laat deze kastjes nooit openstaan en zorg ervoor dat ze ook niet gemakkelijk geopend kunnen worden, bijvoorbeeld door er een kindersluiting op te monteren.
  • Houd elektrische bedrading zoveel mogelijk buiten bereik van uw huisdieren. Zorg ervoor dat snoeren van strijkijzer, koffiezetapparaat en broodrooster niet los bungelen.
  • Ook een ingeschakelde elektrische deken kan gevaarlijk zijn: een dier zal graag op zo'n warm plekje gaan liggen. Zorg ervoor dat de deken dus altijd uit staat als u zelf niet in de buurt bent.
  • Veel dieren worden aangetrokken door het snorrende geluid en de bewegingen van ventilatorbladen. Wanneer u een ventilator aanzet moet deze dus buiten bereik van uw hond staan.
  • Bedieningsknoppen van huishoudelijke apparaten zoals de oven moeten altijd goed op 'uit' staan, zodat het dier ze niet per ongeluk aan kan zetten. Controleer (afwasmachine en droger voor gebruik. Sommige dieren verstoppen zich hier graag in.
  • Houd de afvalbak goed gesloten, zodat uw hond er geen voedselresten uit kan halen. Het eten van bedorven voedsel kan een dier erg ziek maken. Scherpe voorwerpen zoals deksels en (randen van) blikjes kunnen ernstige verwondingen veroorzaken.
  • De etensbak van uw hond moet u regelmatig en grondig schoonmaken, om te voorkomen dat er etensresten achterblijven die kunnen bederven. Ververs het water in de drinkbak elke dag. Wanneer het erg warm weer is moet u dit zelfs nog vaker doen.
  • Zorg altijd voor voldoende fris water, zodat uw hond niet gaat drinken uit bloemenvazen, viskommen of waterplassen.
  • Laat geen kleine of scherpe voorwerpen op de vloer slingeren. Een hond heeft ze snel ingeslikt. Denk hierbij aan naalden, spelden, klein speelgoed (legosteentjes!) en knikkers.
  • Controleer kasten en laden voordat u ze dichtdoet. Het kan zijn dat uw huisdier er een prettig plekje heeft gevonden.
  • Wees voorzichtig met open ramen. Daar achter loert soms het gevaar van smalle vensterbankrichels of balkons zonder afrastering.
  • Met Oud en Nieuw kunt u uw hond het best binnenhouden. Dieren zijn vaak erg bang voor vuurwerk. Menig hond heeft tijdens de jaarwisseling de benen genomen om nooit meer terug te keren.

 

EHBO-kit voor dieren

Er is tegenwoordig een speciale verbanddoos voor huisdieren in de handel, de zogeheten EHBO-kit voor huisdieren. Hierin zitten diverse (steriele) materialen die u kunt gebruiken als uw hond (of ander huisdier) een ongelukje mocht krijgen. Wanneer u een dergelijke verbanddoos aanschaft, is het raadzaam de inhoud goed te bekijken en het bijbehorende instructieboekje door te nemen voordat u er daadwerkelijk gebruik van moet maken. Dit voorkomt gehaast gezoek op momenten dat iedere seconde kan tellen. Houd een EHBO-kit buiten bereik van kinderen. Berg hem bij voorkeur op in een afsluitbare kast op een koele, droge plaats. Zorg ervoor dat volwassenen en een eventuele oppas weten waar ze de verbanddoos kunnen vinden. Neem hem mee op vakantie of bewaar een tweede exemplaar op de plaats waar u geregeld met uw huisdier verblijft, zoals vakantiehuis, boot of caravan. Vervang de materialen direct na gebruik, zodat u een volgende keer niet mis grijpt.

Noteer belangrijke telefoonnummers zoals dat van uw dierenarts en de dierenambulance op een voor de hand liggende plaats. Dit voorkomt onnodig en langdurig zoeken in geval van nood.

Tip!
Wees voorzichtig met brandende kaarsen: de vlammetjes kunnen uw hond aantrekken, met alle gevaren van dien. Ook kerstboomversierselen zijn aantrekkelijk door hun schitterende uiterlijk. Versplinterde ballen, slingers en kleine versieringen vormen echter een groot gevaar voor uw hond.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bieke Van Gijsegem

en het belangrijkste : schenk evenveel aandacht aan de gedragingen van je hond als je doet aan die van je kinderen.

sien c

Ik zal dan maar is zo een EHBO kit gaan halen zekers EMO 1
en ja wij hebben hier al alles zogoed als veilig gezet EMO 1 met de dochter EMO 3 die overal in en aanzit EMO 1


Een reactie plaatsen