Voedingstips voor je hond (groot en klein)

Voedingstips voor je hond (Groot en klein)
Als mens doe je alles om je gezondheid optimaal te behouden. Jouw trouwe viervoeter verdient hetzelfde. Schenk voldoende aandacht aan zijn gezondheid en aan zijn voeding. Er is echter een verschil in voeding voor een klein ras en een groot ras. Alles wat je nodig hebt om je hond goed te verzorgen is wat gezond verstand en voldoende informatie over jouw ras.

Kleine hondenrassen en pups

Bij kleine rassen moet je aandacht besteden aan enkele belangrijke punten. Een kleine hond heeft gevoelige tanden en tandvlees en een delicate eetlust. Bovendien heeft een klein ras ook vaak spijsverteringsproblemen. Zijn metabolisme werkt anders dan bij grote honden en daardoor heeft hij de neiging om snel overgewicht te krijgen. Om een voorbeeld te geven: een grote hond die 45 kilogram weegt moet ongeveer 23 calorieën per kilogram per dag consumeren. Een kleine hond van 5 kilogram moet ongeveer 47 calorieën per kilogram per dag consumeren, dat is dubbel zoveel. Een klein ras heeft dus veel meer energie nodig dan een groot.

Ook pups vereisen bijna twee- tot driemaal zoveel voedsel in vergelijking met een volwassen hond. Daarom moeten ze drie tot vier keer per dag gevoed worden tot ze zes maanden oud zijn. De voeding moet evenwichtig en goed verteerbaar zijn. Bovendien moet het veel calcium, fosfor en eiwitten bevatten. Dit zorgt er voor dat de pup sterke botten, spieren en weefsels ontwikkelt.

Grote hondenrassen

Een grote hond heeft dagelijks nood aan een combinatie van vetten, koolhydraten, eiwitten, vitamines, mineralen en water. Alle verhoudingen moeten zo nauwkeurig aanwezig zijn, dat ze niet interfereren met elkaar. Als er van één ingrediënt te veel aanwezig is, en van een ander te weinig, kan dit een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de hond.

Enkele tips

 • Zorg dat het eetbakje altijd proper is.
   
 • Geef de hond twee keer per dag eten in plaats van één grote maaltijd. En dit altijd op hetzelfde tijdstip.
 • Bij een gezonde hond blijft het gewicht stabiel. Als hij afvalt, geef je hem dus meer eten, komt hij bij, minder.
 • Geef je hond altijd na een wandeling zijn eten, nooit ervoor. Na het eten heeft hij rust nodig.
   
 • Laat hem met rust als hij eet. Als er mensen in de buurt van zijn eetbakje komen zal hij het gevoel hebben dat hij zijn eten moet verdedigen.
   
 • Geef je hond niet constant toegang tot zijn voeding. Zo gaat hij meerdere keren per dag eten waardoor hij problemen krijgt met zijn spijsvertering.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


4 reacties

Ben net de trotse eigenaar van een berner Sennenpup EMO 4
Ik geef hem net, zoals de berner die vorig jaar overleden is en die we 9 1/2 jaar mochten houden, 2x per dag zijn droge brokjes. Wanneer hij zijn bakje niet leeg eet, wordt het weggenomen.
Dan.

wat te geven aan een hond is heel belangrijk, evenwichtig net als bij ons, persoonlijk vind ik droge brokjes het best, ik meng het wel met een beetje nat eten, 2/3 brokjes, 1/3 nat. Mijn hond is maar 5 mndn oud, maar het bevalt hem wel, weeg het nog af omdat hij nog puppy is. Mijn vorige hond heeft ongeveer hetzelfde dieet gekregen en heeft 13 jaren geleefd.Af en toe een snoepje mag ook hoor!

danny vandebeek

Onze berner krijgt 2x per dag zijn brokken, dit duurt echter maar één minuut en alles is op.
We geven 2x per dag 250 gr royal canin adult 26 is dit te weinig?
igor is nu bijna 1 jaar.EMO 4

Brigitta Casaert

welke droge voeding geven jullie, want er is zoveel keuze. Vroeger gaven wij aan onze vorige hond Royal Canin.
Wat denken jullie hiervan?


Een reactie plaatsen