Vlooien: Een probleem voor hond en baasje

Heb je ooit je trouwe viervoeter onophoudelijk zien krabben? Grote kans dat vlooien de boosdoeners zijn. Vlooien zijn kleine, lastige parasieten die niet alleen je hond maar ook jouw huishouden kunnen teisteren. In dit artikel duiken we in de wereld van vlooien, hoe ze een probleem vormen voor zowel hond als baasje, en belangrijker, hoe je ervan afkomt.

Wat zijn vlooien precies?

Vlooien zijn meer dan alleen een irritatie. Deze minuscule insecten kunnen springen tot 150 keer hun eigen lengte, waardoor ze gemakkelijk van de ene gastheer naar de andere overgaan. Ondanks hun kleine formaat, kunnen de gevolgen van een vlooienbeet groot zijn. Een enkele vlo kan tot 50 eitjes per dag leggen, wat snel kan leiden tot een plaag in je huis.

De levenscyclus van de vlo

Om vlooien effectief te bestrijden, is het belangrijk om hun levenscyclus te begrijpen. Deze cyclus bestaat uit vier stadia: ei, larve, pop, en volwassen vlo. Het bestrijden van vlooien vereist vaak een aanpak die elk stadium van deze cyclus aanpakt, wat kan betekenen dat behandelingen herhaald moeten worden om volledig van de plaag af te komen.

Hoe herken je een vlooienprobleem?

Naast het veelvuldig krabben en de aanwezigheid van vlooienpoepjes, kan je ook direct vlooien zien springen in de vacht van je hond of in je huis. Een vlooienkam kan helpen om deze kleine parasieten te detecteren. Loop de vacht van je hond zorgvuldig door, vooral rond de nek en de basis van de staart, waar vlooien zich graag verstoppen.

Reactie van je hond op vlooienbeten

De reactie van je hond op vlooienbeten kan variëren. Sommige honden lijken nauwelijks last te hebben, terwijl anderen hevig reageren op slechts een paar beten. Vooral bij honden met een vlooienallergie kan de reactie extreem zijn, met intense jeuk, roodheid en zelfs open wonden door het krabben.

Preventie en behandeling

Preventie is de sleutel in de strijd tegen vlooien. Regelmatig gebruik van preventieve middelen helpt om een plaag te voorkomen. Kies een vlooienbehandeling op basis van de leeftijd, het gewicht en de gezondheidstoestand van je hond. Overleg met je dierenarts over de beste opties. Vergeet niet dat sommige vlooienmiddelen die voor honden veilig zijn, giftig kunnen zijn voor katten, dus wees voorzichtig als je meerdere huisdieren hebt.

De omgeving behandelen

Behandel naast je hond ook je huis en tuin. Was beddengoed op een hoge temperatuur en stofzuig regelmatig, vooral onder meubels en langs plinten waar vlooien en hun eitjes zich kunnen ophopen. Het gebruik van een omgevingsspray kan helpen om vlooien in moeilijk bereikbare plaatsen te doden.

Natuurlijke alternatieven

Als je de voorkeur geeft aan een natuurlijke aanpak, zijn er verschillende opties. Diatomeeënaarde kan uitgestrooid worden op plekken waar je hond slaapt en op tapijten om vlooien te doden. Het is een fijn poeder gemaakt van fossielen van algen, dat veilig is voor huisdieren en mensen maar dodelijk voor vlooien. Essentiële oliën zoals lavendel en citroeneucalyptus kunnen ook helpen, maar gebruik deze met voorzichtigheid en altijd verdund, aangezien sommige oliën schadelijk kunnen zijn voor huisdieren.

De impact van vlooien op de gezondheid van je hond

Een vlooienbesmetting kan meer dan alleen jeuk veroorzaken; het kan ernstige gezondheidsproblemen bij je hond teweegbrengen. Bloedarmoede is een mogelijk risico bij zware infestaties, vooral bij jonge puppy's, waarbij het aantal rode bloedcellen daalt tot gevaarlijk lage niveaus. Symptomen van bloedarmoede omvatten bleke slijmvliezen, zwakte en lethargie. Een snelle behandeling is essentieel om ernstige gevolgen te voorkomen.

Ziektes overgebracht door vlooien

Vlooien zijn dragers van verschillende ziekten en kunnen lintwormen overbrengen. Als je hond een vlo inslikt die lintwormeieren draagt, kan hij zelf besmet raken. Het monitoren van de gezondheid van je hond, inclusief regelmatige controle op tekenen van lintwormen zoals gewichtsverlies en zichtbare segmenten van de worm in de ontlasting, is cruciaal.

Advies van experts

Overleg met je dierenarts over de meest geschikte vlooienpreventie en -behandeling voor je hond. Dierenartsen kunnen adviseren over producten die het meest effectief en veilig zijn, rekening houdend met de leeftijd, het gewicht, de gezondheidstoestand van je hond, en eventuele interacties met andere medicijnen.

Slotwoord

Het bestrijden van vlooien vergt een gecombineerde aanpak die zowel je hond als je omgeving behandelt. Door te kiezen voor de juiste preventieve middelen, regelmatig je huis schoon te maken en professioneel advies in te winnen wanneer nodig, kun je je huisdier en je huishouden beschermen tegen deze vervelende parasieten. Herinner jezelf eraan dat het welzijn van je hond begint met goede zorg en aandacht voor zijn gezondheid. Met de juiste kennis en hulpmiddelen, kun je een vlooienvrij leven voor je hond verzekeren.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Bieke Van Gijsegem

Simpele tip, die veel vlooienbesmetting voorkomt bij je hond : hou hem uit de buurt van poezen die veel buiten lopen... of nog beter : geef je avontuurlijke poes een anti-vlooienbandje om haar nek.EMO 8

Kristel De Reymaeker

Ja de meeste vlooien komen op de hond terecht via katten..... en katteneigenaars beseffen niet echt dat ze hierdoor verschillende honden opzadelen met hun ongedierte.... erg vervelend

Marianne Marysael

Nog een simpele tip, 2 kruidentabletten per dag en geen vlo of teek te zien al 5 jaar lang.

@Marianne : wat bedoel je met kruidentabletten ? Zijn dat bouillonblokjes ????EMO 1

@Marianne : wat bedoel je met kruidentabletten ? Zijn dat bouillonblokjes ????EMO 1

Marianne Marysael

@Patricia zijn speciale kruidentabletten voor honden en ook katten.GEVITAMINISEERDE WEI PASTILLEN VOOR HONDEN
met prebiotische en probiotische effect
Anti-Parasites
ANTI PARASIETEN
(VLOOIEN-LUIZEN-TEKEN-WORMEN)

•100% NATUURLIJK PRODUKT
•Werkt preventief tegen vlooien, luizen, teken en wormen
•Helpt hart en bloedvaten
•Verlaagd het cholesterolgehalte

Ingrediënten: gedroogde wei, tarwe zetmeel, dextrose, gedroogde melk gist extract, zeewier, biergist, alliine, allicine, kruiden mengel, wortel.
Toevoegingen/kg: vitamine B1 0.08%, vitamine B2 0.11%, vitamine B3 0.59%, vitamine B6 0.06%, vitamine B12 0.71%, vitamine A 9.474IE, vitamine D3 1.053IE, vitamine E 7mg.
Analyse: ruw eiwit 11%, ruw vet 7.1%, ruw as 2.9%, ruwe celstof 3.5%, vocht 7%.
Dagelijkse consumptie: min. 2-3 tabletten per dag per 10kg van de lichaamsgewicht, regelmatig. Een verhoogde inname zal geen negatieve bijwerkingen veroorzaken.
Geproduceerd en verpakt in Holland.
Bij voorkeur te gebruiken voor: zie verpakking. Droog en koel bewaren.
Netto gewicht: 150gr.
Inhoud: ±100 tabletten.

Werkzame bestanddelen:

ALIÏNE EN ALLICINE

Wei Pastillen "Anti Parasites" van Kennels' Favourite zijn antiparasitaire preparaten die beschouwd worden als een 100% natuurlijk en efficiënt middel tegen luizen, vlooien, mijten en ingewandswormen.

Specifieke therapeutische werking.

"Anti Parasites" Wei Pastillen in hoge concentraties terugvinden in de samenstelling van aliïne en fermenten van de allinaze groep. In aliïne is het aminozuur zeer belangrijk, en het ligt aan de basis van de productie van de actieve stof – allicine. De transformatie van aliïne naar alicine is mogelijk dankzij het allinaze ferment, en dat vindt plaats tijdens het fusieproces van aliïne en allinaze. Tijdens het fijnmalen van de knoflook vindt er een chemische reactie plaats waardoor de biologische actieve stof allicine gevormd wordt. Allicine wordt gebruikt op het niveau van de molecule en is het belangrijkste biologische actieve element in knoflook. Aliïne en allinaze vindt men terug in de knoflookbol. Fermenten van de allinaze groep bevinden zich in het membraan van de knoflookbol, en alinine in de knoflookbol zelf. Allicine blokkeert bepaalde fermentgroepen waardoor het een soort van natuurlijk wapen is tegen infecties. Het blokkeert ook de belangrijkste componenten van sommige fermenten die deelnemen aan de synthese van cholesterol, zodat het op een natuurlijke wijze het cardiovasculaire systeem kan ondersteunen.
Het dagelijks toedienen van Wei Pastillen "Anti Parasites" van Kennels' Favourite aan uw dieren vermindert het risico op kanker en cardiovasculaire aandoeningen. Dankzij de hoge concentratie aan aliïne an allicine hebben de Wei Pastillen "Anti Parasites" van Kennels' Favourite bovendien een sterk antibacterieel, antiviraal en antischimmel effect; het zuivert de aderen, en het helpt bij atherosclerose; het verbetert de bloedcirculatie, vermindert het aantal vetten (triglyceriden) en de cholesterol in het bloed, het versterkt de immuniteit van het organisme, en het geneest tot slot huidziektes, alsook schimmel enz.ZEEWIER(GROEN ZEEGRAS)

Er bestaan drie soorten zeegras: bruin, rood en groen. De chemische samenstelling van
iedere soort is verschillend. Wei Pastillen van Kennels' Favourite bevatten groen zeegras uit IJsland.

Specifieke therapeutische werking.

De belangrijkste eigenschap van dit groene zeegras is het hoge proteïnegehalte – 40-45%, daarnaast bevat het ook bicarboxylzuren, alanine, alginine en leipine. Groen zeegras bevat 30-35% koolhydraten en 10% lipiden; er zijn ook veel zink, koper, ijzer, kobalt en andere stoffen aanwezig in het zeegras. Daarom twijfelt men niet aan de hoge voedingswaarde van groen zeegras. Groen zeegras bevat veel vitamines (vooral uit de B-groep), micro- en macro-elementen. Het zeegras kan elementen opslaan die in het omringende water erg schaars zijn. Groen zeegras bevat een groot aantal biologische actieve stoffen: meervoudig onverzadigde vetzuren, chlorofylderivaten, polysacchariden, fucoidan, glucan, pectine, alginezuur, plantaardige sterolen, carotenoïden. Het bevat vooral veel jodium dat zeer belangrijk is voor het goed functioneren van de schildklier. Zeewier is heilzaam voor een elastische, gladde en gezonde huid. Zeewier is een rijke natuurlijke bron van veel mineralen en sporenelementen het stimuleert de stofwisseling en geeft vitaliteit.BIERGIST

Biergist (bron van mannan-oligosacchariden) prebiotic is al lang gangbaar in de volksgeneeskunde. Men heeft reeds bewezen dat gist goed verwerkt wordt in het spijsverteringskanaal, zonder abdominale zwellingen of een stoornis van de darmfunctie tot gevolg. De consumptie van gist verbetert de secretoire functie van de maag. Andere effecten omvatten ook de algemene verbetering van de gezondheid en de eetlust, de normalisatie van het gewicht, de verhoging van de hoeveelheid maagsap en een algemene verbetering van de kwaliteit van het maagzuur. De goede combinatie van proteïnen en vitamines uit de B-groep in gist verbetert het metabolismeproces in de organen enerzijds, en de assimileerbaarheid van voedingsproteïnen anderzijds. Dankzij de biergist stijgt het aantal witte en rode bloedcellen, wordt de eetlust hersteld, nemen de problemen met weefselvoeding af en stabiliseert de kaalheid.

@ Marianne ! Dank je wel ! Kun je die pastillen ook in België kopen ? EMO 8

idem michel

mijn hond had ook vlooien pipetten gegeven pilletjes niks hielp gewassen met groene zeep hielpook niet als laatste redmiddel afwasmiddel het lijkt wel of de vlooien van tegenwoordig overal resistent voor zijn ook nog teetri olie geprobeerd en alle stof in huis behandeld met baking soda en het lijkt wel alsof het nu onder controle is

Peter van der Munnik

Allicine uit de knoflookbol is een natuurlijke ontstekingsremmer die uitermate goed voor mens en dier is. Of het helpt tegen vlooien en teken kan ik niet beoordelen, wat ik wel kan beoordelen is dat Allimax, zo heet het product, werkzaam is waar de huidige middelen niet meer helpen. Ik slik het al jarenlang nadat ik door 3 verschillende specialisten in even zoveel ziekenhuizen te horen kreeg dat ik met mijn chronische oorontsteking moest leren leven, hoe dat moest werd me niet verteld behalve dan dat ik dan maar oxycodon moest slikken. Wij hebben al ruim 30 jaar 1 of meer honden. De enige keer dat we honden hadden en een kat hadden we vlooien. Na het overlijden van de kat nooit meer. Onze voorlaatste Oud Duitse Herdershond werd na het ontdekken van bloedvatkanker met uitzaaiingen naar de milt als onbehandelbaar opgegeven, opereren zou niet helpen en de arts gaf hem uiterlijk een maand. Pijnstillers meegekregen waarvan hij na 5 dagen nog veel zieker werd. Gestopt met al die troep en we hebben hem Cannabis Olie gegeven(THC+CBD). Hij heeft nog 10 maanden met veel plezier en zonder pijn geleefd, de tumor bult op zijn heup verdween na een paar weken. Hoe de milt er aan toe was weten we niet, ook niet hoe het met de uitzaaiingen gesteld was. Ik heb geleerd, na 2x ernstige kanker en nog wat ellende, dat veel medicijnen vaak meer kwaad dan goed doen. Allimax is te bestellen via internet en ik kan u verzekeren dat het een uitermate betrouwbaar adres is. Wat Marianne Marysael schrijft kan ik onderschrijven. Geef uw huisdier natuurlijke middelen en vooral goed voer.


Een reactie plaatsen