Vlooien bij je hond

Vlooien bij je hond
Vooral in de lente en in de zomer komen vlooien veel voor. Maar ook in de herfst en de winter krijgen zowel honden als katten er soms mee te maken. Veel mensen beseffen dit niet en bestrijden de vlooien enkel in de lente en de zomer.

De vlo

Een vlo is een insect. Er zijn twee soorten vlooien: de kattenvlo en de hondenvlo. Ook zijn er mannelijke en vrouwelijke vlooien. De vrouwelijke kan maar liefst 50 eitjes per dag leggen. Volwassen vlooien leggen eieren en daaruit komen na 2 tot 4 dagen larfjes. Na verloop van tijd gaan deze larven een pop vormen en uiteindelijk langzaam veranderen in een volwassen vlo. Onder invloed van trillingen komt de pop uit en springen de vlooien op de hond.

Het probleem wordt echter niet veroorzaakt door volwassen vlooien maar vooral door de eitjes, larven en poppen.

Verspreiding

De volwassen vlooien leggen eitjes als de hond slaapt. Ze zijn zeer klein, bijna onzichtbaar en worden meegezogen via de schoenen of kleren als er iemand langsloopt of komen terecht op het tapijt, de kussens, het parket, in de auto enz. Op die manier verspreiden ze zich door het huis. En hieruit ontstaan weer nieuwe volwassen vlooien.

Hoe weet je of je hond vlooien heeft?

Als je hond zeer onrustig is en zich veel krabt en likt, is er een grote kans op vlooien. Vooral als hij zich krabt aan de staart, in de liezen en achter de oren. Op deze plaatsen zie je vaak ook op de huid kleine zwarte korreltjes. Deze korreltjes zijn de ontlasting van de vlooien.

Bestrijding

Er zijn veel vlooienbestrijdingsmiddelen op de markt, namelijk sprays, poeders, schuim, druppels, shampoos, enz. Er zijn echter veel honden die niet tegen deze chemische middelen kunnen waardoor ze huiduitslag, ontstekingen en kale plekken krijgen. Als baasje moet je zelf uitzoeken welk het beste product voor je viervoeter is.

Voorkomen

  • Stofzuig elke dag de slaapplaats en de mand van de hond.
  • Bind weggegooide stofzuigerzakken dicht.
  • Kam de hond regelmatig met een vlooienkam. Als je vlooien gevonden hebt, kan je ze doden in heet water met afwasmiddel in.
  • Kamille, lavendel, boerenwormkruid en koriander zouden vlooien kunnen verjagen.

Heb je nog vragen over vlooien? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Jenni Gerrits

Wij houden onze honden heel goed vrij van vlooien met knoflook: 2 x daags 1 caps. Gebruik al jaáááren geen chemische middelen meer.EMO 4

Jill Witkowski

Hallo,

Jenni ik heb een vraagje voor u: gebruik je dit dan standaard dagelijks (dus heel het jaar door) of enkel in periodes?


Vriendelijke groeten!
Jill


Een reactie plaatsen