Stop de vlooien!
Alvorens de mogelijke middeltjes op te noemen, even een korte uitleg over wat vlooien juist zijn en hoe ze zich verspreiden. Vlooien zijn insecten en maken verschillende levensfasen mee: ei - larf - pop (cocon) - volwassen vlo. De eitjes worden gelegd wanneer je hond slaapt. Die vallen dan op de grond, in jouw huis. Ze zijn bijzonder klein en wegen nagenoeg niets waardoor ze onmiddellijk worden meegesleurd wanneer iemand voorbijloopt. Zo worden ze verspreid over heel je huis. Bovendien neem je die eitjes mee via je kleren, schoenen, … naar allemaal andere plaatsen. Je hond kan zo ook larven krijgen door op bezoek te gaan bij andere mensen.De larven kunnen tot twee jaar overleven in een cocon. Zodra de larve rijp genoeg is, kan hij in een fractie van een seconde uit zijn cocon springen wanneer een hond, kat of mens voorbij wandelt. De volwassen vlooien vind je zelden op mensen terug. Zij overleven op honden en katten. Ze zullen nooit van dier naar dier of van dier naar mens springen. De volwassenen blijven op één enkele plaats. De besmetting gebeurt dus enkel via de eitjes, larven en poppen.
Hoe kan je nu weten of je hond vlooien heeft?
Wel, je kan de afgeplatte, donkerbruine beestjes of zijn kleine zwarte uitwerpselen gezien hebben in zijn vacht of je kan het ook merken wanneer je hond veel jeuk heeft waardoor hij voortdurend moet krabben, bijten, likken of schuren. Daardoor kan je vaak ook kale plekken met wondjes en korstjes aantreffen op je hond.Nu je weet dat eitjes, larven en poppen het grootste probleem zijn, moet je er dus voor zorgen dat je niet enkel de volwassen vlooien bestrijdt. Enkel de volwassen vlooien aanpakken heeft totaal geen zin aangezien de eitjes en larven ervoor zullen zorgen dat er bijna onmiddellijk een volgende plaag komt. De eerste stap die je best neemt, is het gebruiken van een product dat de vlooien steriel maakt. Op die manier komen er dus geen nieuwe eitjes bij. Vervolgens gebruik je een antivlooienspray die de nog levende vlooien laat verdwijnen. Na één dag zouden alle vlooien dood moeten zijn. Zorg er wel voor dat je goede producten gebruikt. Daarvoor ga je het best langs bij de dierenarts.
Zo, weg met die vervelende beestjes! Eerst de vlooien steriel maken, pas dan de nog volwassen vlooien doden. Op die manier zullen jij en je hond jeukvrij verder door het leven kunnen gaan.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Aardig artikel, helaas gaat het niet in op de bestrijding ervan alleen een verwijzing naar een dierenarts. De meeste bestrijdingsmiddelen, halsband, druppels ed bevatten vergif, er is zelfs een merk geweest die dodelijk was. Toen mijn hond 3 maanden was zag ik bij en kraam van Iceborders op een evenement een kruidenmengsel Billy no Mates. Zowel ter bestrijding van vlooien en tekens. Mijn hond is nu 7 jaar en in deze periode heb ik 1 dode en 1 bijna dode vlo gevonden. Voor de teken geldt hetzelfde ook twee en allebei dood.