Vijf tips om de beste dierenarts te kiezen voor je hond

Als je nog geen dierenarts gevonden hebt, of in het verleden nog niet met een dierenarts hebt gewerkt, moet je op zoek. Kies een arts waarbij je je op je gemak voelt, die je vragen volledig beantwoord en je antwoorden geeft die je begrijpt. Je hebt geen behoefte aan een dierenarts die op je neerkijkt of zich gedraagt alsof je te dom bent om te begrijpen wat hij of zij zegt.

Indien mogelijk zoek je best een dierenarts die gespecialiseerd is in kleine dieren. (Sommige dierenartsen behandelen zowel grote als kleine dieren: paarden, koeien, katten, honden,…) Het is mogelijk dat je in jouw buurt enkel een dierenarts hebt die een beetje vanalles doet – en daar is niets mis mee, als dat het enige is wat je ter beschikking hebt, maar jij gaat zelf toch ook naar een specialist met je gezondheidsperikelen?

Nieuw in de stad?

Als je nieuw bent in een stad, of je hebt nog nooit een dierenarts nodig gehad, is mond-aan-mond reclame een goede manier om je zoektocht te beginnen. Vraag iedereen die je maar te pakken kan krijgen – collega’s, vrienden met honden, lokale humane instellingen of asielen – om raad. Vraag hen of ze tevreden zijn over hun dierenarts, en of ze tevreden zijn van de behandeling die hun dieren er krijgen.

Als je hond van een bepaald ras is, kan je ook checken met de lokale rasverenigingen om te kijken wie zij gebruiken. Je kan het ook aan plaatselijke kwekers vragen. Dit kan zeer handig zijn als je een pup van een plaatselijke kweker koopt, omdat je dierenarts je pup al gezien heeft en op z’n minst een deel van zijn geschiedenis kent.

Er zijn ook dierenartsen die werken op een holistische manier of via accupunctuur.

Eens je een referentie hebt van iemand die je vertrouwt, zijn er aan aantal vragen die je kan stellen:

  1. Welke diensten levert de dierenarts? Is het een eenmanspraktijk of een groepspraktijk? In een poging om hun diensten vlotter te laten verlopen, voegen veel dokters hun praktijken samen en vormen partnerschappen en groepspraktijken. Daar is niets mis mee – maar hou wel in het achterhoofd dat je niet altijd dezelfde dierenarts zal krijgen. Vraag na of ze een 24 uur permanentie hebben, of dat hij of zij samenwerkt met iemand in de buurt die dat doet. Zoals alles in het leven, gebeuren ziekten of ongelukjes niet enkel van maandag tot vrijdag tussen 8 en 17u.
     
  2. Heeft de dierenarts een volledige operatiekamer in zijn praktijk? X-stralen? Echografie? Als de dierenarts alle testen naar een labo moet sturen om te verwerken, word je mogelijk met extra kosten opgezadeld omdat de testen niet binnenshuis kunnen plaatsvinden.
     
  3. Vraag een prijslijst. De prijs is vaak een van de belangrijkste bekommeringen voor een hondeneigenaar, terwijl het net het minst belangrijk zou mogen zijn. Niet omdat de prijs niet belangrijk is – natuurlijk is het dat wel – maar als je een dierenarts hebt waarmee je gelukkig bent, die je hond de beste zorgen geeft die je in je buurt maar kan vinden – maakt het dan echt op lange termijn uit als je iets meer moet betalen voor die diensten?
     
  4. Kijk ook naar hoe de faciliteiten eruit zien: is het netjes, of stinkt het er? Zijn de advertenties en magazines in de wachtkamer recent? (Dat mag niet belangrijk klinken, maar als de dokters en het personeel niet up-to-date proberen te blijven met de laatste nieuwe informatie, is dit misschien niet de plaats waar je je hond wil laten verzorgen.)
     
  5. Hoe goed communiceert je dierenarts met jou? Legt hij of zij de aandoening of ziekte in begrijpbare termen uit, of probeert hij je te verwarren met hoogtechnologisch, medisch jargon? Een goede dierenarts overloopt behandelingsopties met jou, legt noodzakelijke testen uit, en bekijkt samen foto’s of testresultaten. Hij geeft volledige en duidelijke instructies voor thuisverzorging of de noodzaak van verdere testen.
     
Neem je tijd om een volledige en grondige evaluatie te maken vooraleer je een nieuwe dierenarts kiest. Het leven van je hond hangt letterlijk af van de keuze die je maakt. Maak je keuze dus voorzichtig.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Veerle Robijn

Wij hebben een schat van een dierenarts. We hebben ze gekozen op basis van "mond-tot-mond"-reclame en we hebben het ons nog geen seconde berouwd. Ze is onze leeftijd, staat altijd klaar, ook in het weekend of 's avonds, draait niet rond de pot, geeft verstaanbare uitleg en kan zeer goed overweg met onze Enltebucher!!! Bovendien herinnert ze ons via een brief aan onze hond zijn jaarlijkse vaccinaties. Nadelen? Het kan er zeer druk zijn maar dat vind ik eerder een positief punt. Van de prijs die ze rekent, heb ik geen idee of ze al dan niet duur is. EMO 4


Een reactie plaatsen