Vijf manieren waarop je hond de wereld anders waarneemt dan jij

Vijf manieren waarop je hond de wereld anders waarneemt dan jij
Nemen honden de wereld anders waar dan mensen? Ja en nee. Honden delen de basiszintuigen met ons: ze zien, horen, voelen, ruiken en proeven. Maar de sterkte van hun zintuigen is anders – een belangrijk onderscheid wanneer je wil begrijpen wat je hond aan het doen is.


Zicht

Men dacht lange tijd dat honden “kleurenblind” zijn, en dat ze enkel schakeringen in zwart, wit en een beetje grijs kunnen zien. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dat niet waar is. Honden kunnen wel degelijk kleuren zien – gaande van blauw en groen tot grijs en crème, en natuurlijk zwart en wit. Geschat wordt dat mensen tussen 7 en 10 miljoen verschillende kleuren waarnemen. (We hebben zelfs geen namen voor zoveel kleuren!)

Maar honden zijn veel beter in het waarnemen van beweging. Dat is de reden dat ze een kat in een boom van een veel grotere afstand kunnen zien dan jij dat kan. Hun nachtvisie is ook veel beter dan de onze – honden hebben een bijkomende, reflecterende laag in hun oog genaamd de tapetum lucidum. Deze laag reflecteert licht in de receptoren in het oog, wat honden niet enkel een goede nachtvisie geeft, maar ook die spookachtige verschijning van ogen die licht geven in het donker.

Gehoor

Wanneer je hond in het midden van de nacht als een gek staat te blaffen, hoef je er niet per sé vanuit te gaan dat hij eenzaam is en je wakker maakt zodat je hem gezelschap kan houden. Hij kan ook aan het luisteren zijn naar iets wat jij niet kan horen, maar dat enorm verontrustend is voor hem – zoals een inbreker die je kelderraam aan diggelen slaat.

Honden kunnen geluiden vier keer verder opvangen dan mensen – dat betekent dat als jij iets hoort van 100 meter ver, je hond dat van 400 meter ver hoort. Hun oren zijn ook beter ontworpen om meer van de aanwezige geluidsgolf op te nemen – zij hebben 15 verschillende spieren die hun oren in alle mogelijke richtingen bewegen. Bovendien kunnen ze hun oren afzonderlijk van elkaar bewegen om nog meer informatie te verzamelen!

Tast

Honden hebben ook een goedontwikkelde tastzin. Dat mag verbazingwekkend lijken onder al die vacht. Wel is dit zintuig minder gesofisticeerd als dat van de mens. Puppies worden geboren met waarnemingsreceptoren in hun gezicht zodat ze mama kunnen vinden in de periode vooraleer ze hun ogen kunnen openen. Maar ze kunnen ook aanrakingen over hun hele lichaam gewaarworden, net zoals mensen dat kunnen. Een van de redenen waarom je hond naast je op de zetel springt en tegen je aankruipt op een warme dag (of eender welke dag) is dat hij houdt van het gevoel dat je vlak naast hem bent!

Geur

We komen zelfs niet in de buurt van het geurvermogen van onze hond. Geschat wordt dat het ruikvermogen van een hond 100.000 keer krachtiger is dan dat van een mens. Wetenschappers schatten dat mensen ongeveer 40 miljoen olfactorische receptoren hebben, terwijl een hond er zo’n 2 biljoen heeft. Dat verklaart waarom honden zo’n goede speurders zijn, en geuren kunnen volgen doorheen allerlei soorten afleidingen – zoals over straten of door dichte wouden.

Honden gebruiken hun ruikvermogen ook als communicatiemiddel – wanneer ze door het park lopen met hun neus tegen de grond en alles wat ze tegenkomen besnuffelen, lezen ze in feite visitekaartjes van iedereen – honden, mensen, katten, eekhoorns, en alles en iedereen die daar voor hen geweest is. Dat is de reden waarom hij misschien geen aandacht voor jou heeft wanneer je in het park arriveert – hij wil uitzoeken wie van zijn kameraden daar voor hem geweest is!

Smaak

Net zoals bij mensen, is smaak gekoppeld aan de geur – het grote verschil is dat mensen iets wat niet goed ruikt niet zullen eten; terwijl honden tegenovergesteld redeneren – hoe harder het stinkt, hoe liever ze het opeten. Honden zullen eerst slikken en dan pas vragen stellen.

Terwijl mensen iets niet eten als het er vies uitziet, laat staan als niet goed ruikt, zijn honden meer begaan met de geur dan met de smaak. Zij slikken maar al te vaak eten door vooraleer ze tijd hebben om er op te kauwen, laat staan proeven. Maar dat is oké. Het is de reden dat honden denken dat het tijd is voor snoepjes wanneer wij onze ijskast leegmaken.

Dus de volgende keer dat je hond zich vreemd gedraagt, of het nu blaffen zonder reden of jou negeren in het park is, probeert hij je misschien niet te irriteren – hij reageert gewoon op een ander niveau van zintuigen dan jij. Neem even de tijd om rond te kijken en uit te zoeken wat de oorzaak is van dit gedrag vooraleer je kwaad wordt. Je hond probeert je misschien iets te vertellen!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen