Vijf makkelijke manieren om je hond te tonen dat jij de baas bent

Vijf makkelijke manieren om je hond te tonen dat jij de baas bent
Heb je thuis problemen wat het gezag betreft? Ik bedoel, denkt je hond dat hij jouw baas is? In je pogingen om een sterkere band met je hond te smeden heb je hem misschien per ongeluk verteld dat hij de leider van de roedel is. Hier zijn enkele eenvoudige maar efficiënte manieren om dat te corrigeren.

Het is belangrijk om te weten hoe een roedelmentaliteit werkt. Honden worden geboren in roedels – in het wild zijn roedels de essentiële sociale orde. In tegenstelling tot mensen, die een scala aan politieke procedures gebruiken om leiderschap en rangschikking te bepalen, bevestigen honden hun sociale orde door dominantie en kracht. In een wolvensamenleving is er een baas, een duidelijke leider die het dominante alfamannetje is. Hij is de Grote Hond, die het hoofd aan de eettafel inneemt (of dat zou doen als wolven een eettafel zouden hebben), de eerste om een vrouwtje te kiezen en de eerste om beslissingen te maken voor de roedel.

Of je het nu beseft of niet, je hond beschouwt je huishouden als zijn persoonlijke roedel. De roedelmentaliteit staat zo diep in de psyche van je hond gegraveerd dat hij je ofwel als een leider ofwel als een volgeling zal zien – afhankelijk van je acties. Als je een goedgetrainde hond wil, moet je ervoor zorgen dat je je leiderspositie veilig stelt en hem duidelijk maakt dat hij de volger is. Je hond moet weten dat jij het alfamannetje bent, het hoofd van de bende, de Grote Hond – noem het zoals je wil, zolang je hond maar weet dat jij aan de macht bent.

Honden zijn op een bepaalde manier zoals kleine kinderen – ze hebben liever dat iemand anders de leider speelt. Ze willen regels en wetgevingen omdat het hun eigen rol in de roedel makkelijk en begrijpbaar maakt. Het is eng om de leider te zijn – maar als jij het niet doet, zou je hond de rol wel eens op zich kunnen nemen – omdat iemand nu eenmaal de leiding moet hebben!

Als dat gebeurd is in jouw huis, moet je je positie als de leider van de roedel weer innemen. Een belangrijke opmerking hier is dat de leider zijn niets te maken heeft met hard straffen. Het heeft alles te maken met volharden en grenzen stellen.

Een eenvoudige regel om te onthouden (maar waarmee veel mensen moeite hebben) is dat jij de leider bent, en niet je hond.


1. Ga als eerste door de deur

Zelfs iets eenvoudigs als wie er als eerste door de deur wandelt kan je positie als de “dominante hond” opnieuw herstellen. Leiders leiden. Volgelingen volgen. Als je je hond toelaat om voor jou door de deur uit te gaan, aanziet hij dat als teken dat hij dominant is over jou. Leg je hond aan de leiband en zorg ervoor dat je als eerste door de deur gaat.

2. Eet voor je hond

Wie wordt er als eerste gevoed in huis – jij of je hond? In een wolvenroedel eet de leider als eerste. Pas wanneer hij klaar is, mag de rest aanschuiven. Voer je jouw hond eerst omdat hij anders bedelt terwijl je staat te koken en het gewoonweg makkelijker is om hem rustig en uit je buurt te hebben terwijl je eet?

Eten is een machtig hulpmiddel om duidelijk te demonstreren wie de leider van de bende is in jouw huis. Ik wil hiermee op geen enkele manier suggereren dat je je hond voedsel moet weerhouden – dat is een wrede en ongebruikelijke straf, eender op welke manier je het bekijkt. Wat ik suggereer is dat jij de timing van het voederen bepaalt – jij moet als eerste eten en dan pas de hond, nadat jij klaar bent met je maaltijd.


3. Wandel niet om de hond heen

Ligt je hond op de vloer en verwacht hij dat jij om hem heen wandelt? In het wild liggen dominante honden waar ze maar willen, en honden die lager staan in de sociale orde lopen om hem heen om de baas niet te storen. Als jij om je hond heen wandelt, kan hij vermoeden dat dit een daad van onderwerping is aan jou; daarom moet hij wel de leider zijn en niet jij.

Als je hond in het midden van de traphal ligt, of recht voor je makkelijke stoel, moet je hem doen bewegen. Als hij op de zetel ligt en jij wil gaan zitten, laat je hem opschuiven. Stap niet over hem heen. Por hem zachtjes en zorg dat hij uit je weg gaat. Jij bent De Grote Hond, weet je nog?

4. Jij bepaalt wanneer je hond aandacht krijgt

Zelfs vragen om aandacht of affectie kan bekeken worden als een daad van dominantie in het standpunt van je hond. Honden die aandacht eisen oefenen in feite dominantie uit. Als je hond opdringerig wordt, moet je hem dan ook negeren. Wanneer je klaar bent om hem aandacht te geven, te aaien of met hem te spelen, vraag je hem eerst om te gaan zitten.

Loop hem niet achterna om hem te aaien. Laat hem naar jou komen wanneer jij klaar bent om met hem te spelen. En als je met een speeltje speelt, zorg ervoor dat jij op het einde van het spel het speeltje in jouw bezit hebt. Stop het speelgoedje ook weg wanneer je klaar bent met spelen. (Ik heb het hier niet over zijn favoriete speeltjes die je in zijn mand laat. Ik heb het over speelgoedjes die jullie gebruiken voor spelletjes).

5. Laat je hond niet in je bed slapen

Dit is een moeilijke regel voor heel wat mensen. Maar wanneer je jouw bed deelt met je hond zal hij je in het beste geval als een gelijke beschouwen. Hij moet een eigen bed hebben, of een mand of doos waarin hij zich comfortabel voelt. Je kan zijn mandje naast je bed zetten als jullie je daar beiden gelukkiger bij voelen, maar laat hem in geen geval jouw slaapplek overnemen. Voor je het weet, zal hij proberen om jou op de vloer te doen slapen.

Nogmaals, je hond opnieuw leren dat jij het hoofd van de bende bent, heeft absoluut niets te maken met strenge tucht. Met deze kleine aanpassingen kan je de manier waarop je hond naar je kijkt veranderen. Zelfs kleine veranderingen kunnen een enorme impact hebben op de sociale hiërarchie in je huis – en dat allemaal zonder dat er één hard woord is gevallen!



Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


14 reacties

Andy Engels

Sorry deze theorie is al zolang achterhaald!
Je kan dit nooit in de praktijk toepassen altijd. De hond mag als eerste door de deur gaan, als jij er toestemming voor gegeven hebt! Hij moet het eerst vragen door te kijken naar u!! Een hond kan perfect dominant zijn en toch na u de deur uitgaan omdat hij het zo aangeleerd is geweest en uit gewenning.
Zo kan een hond die als eerste de deur uit gaat maar braaf wacht tot hij toestemming gekregen heeft, heel onderdanig zijn!

Je kan da wel zo doen, als eerste buiten gaan enz...met een jonge pup, want zo maak je hem wel duidelijk dat hij moet wachten op jou en dat jij beslist wanneer hij naar buiten mag enz.. maar met een volwassen hond is dit absoluut niet meer nodig!

Nele Bomans

Als mijn hond aandacht probeert te trekken door op het aanrecht te springen en de vaatdoek of spons te nemen of handdoeken van de verwarming aftrekt. Ze daarna meesleurt onder tafel en aan flarden scheurt. Moet ik daar dan niet op reageren? Ik zou graag nog kunnen afwassen en afdrogen... We zijn op dat moment genoodzaakt om wel achter hem na te gaan, te wachten tot hij onder tafel ligt om vervolgens de handdoek/vaatdoek/spons af te nemen. We weten dat dit aandacht vragen is en we weten ook dat we hierop niet mogen ingaan, maar hier verplicht hij ons half... Ondertussen leggen we alles wel buiten zijn bereik, maar dat kan zo ook niet blijven...

Kick Smit

Ik ga dit zeker in de praktijk brengen en ga kijken of ik verandering zie. Op het niet omheen lopen na deed ik alles fout zo te lezen. Ik liet haar altijd eerst gaan omdat ze zo enthousiast was om naar buiten te gaan. Ze at eerst omdat dat me beter uitkwam en vond dat aandacht vragen juist wel aandoenlijk. En als klap op de vuur pijl heeft ze vannacht voor het eerst niet op mijn bed geslapen maar ernaast. Vind die wel het moeilijkst want ik vind/vond het juist wel fijn zodat ik me minder alleen voelde. Maar goed als dit resultaat oplevert heb ik het zeker voor over.

Andy Engels

Je kan natuurlijk niet toelaten dat je hond de deur uitraast als een bezetene vanaf dat de deur nog maar een beetje open is.
Er moet controle zijn van de baasjes boven hem, dit betekent iedereen in het gezin!
Maar als de hond onderdanig wacht en braaf naar u kijkt voor toestemming voor om het even wat, dan kan het perfect!

Nele Bomans

Bwa, das hier niet echt een probleem... Als ik zeg dat hij moet blijven, doet hij dat wel, maar hij hoeft niet per se te wachten tot ik eerst binnen ben. Als we terugkomen en vertrekken op wandelen of een autorit moet hij dat wel... Maar dan verlaat hij ook echt het huis en niet een leefruimte of de achterdeur. Ook in de auto moet hij blijven zitten tot zijn riempje aan is en hij eruit mag.

freija soetaerts

ik heb ooit eens een blad gekregen van een vrouw die aan bachtherapie,aromatherapier doet voor dieren daarop stonden 12 regels voor te zorgen dat JIJ de alfa word/bent van de 'roedel'
1)de alfa slaapt waar hij wil en niemand mag dan bij hem
2)de alfa bevind zich meestal op een hoger niveau
3)de alfa eet altijd eerst. de andere leden van de roedel krijgen de restjes, tenzij de alfa besluit om deze te bewaren
4)het bepalen van de rangorde gebeurd eerder in spel dan in echte gevechten
5)alle leden van de roedel maken plaats voor de hoogste in rang
6)de hoogste in rang gaat altijd eerst door een nauwe doorgang
7)alle leden van de roedel bewijzen elke dag opnieuw eer aan de alfa
8)de alfa neemt alle beslissingen in de roedel
9)een lager geplaatste gaat nooit naar een lagere, tenzij om hem te bestraffen
10)negeren is in het recht van een hogere
11)een hogere heeft het recht privileges uit te delen
12)wees ten alle tijden CONCEQUENT

ik weet dat het redelijk ingewikkeld is uitgelegd maar je moet je voorstellen in de denkwereld van een hond

Andy Engels

Helaas is dit in de praktijk onmogelijk om altijd te doen, dus werkt het niet.
Dit zijn theorieen van 20 jaar geleden, die zijn niet langer correct, of toch niet helemaal.
Ze kunnen enkel helpen bij pups, soms...

freija soetaerts

nogtans ik ben begonnen met dit uit te voeren op mijn hond (hij is al 4 jaar) en het lukt beter als verwacht en of dit nu 20 jaar is of 50 jaar... wat maakt het uit?is het dan veroudert?niet juist?het maakt niet uit, je moet kijken hoe een hond leeft, denkt,... ikzelf ben erg geintreseert in gedrag van honden, ik kan zeggen dat ik door mijn studies (ik volg dierenzorg) zeer veel weet over gedrag, ook heb ik shaun ellis mogen ontmoeten(als je hem niet kent,,de wolvenman) hij zegt( wel met andere woorden) net het zelfde,, nu ja ik weet nu hoe een alfa zich gedraagt tov een beta en wat hun rollen zijn in een roedel,, ok het heeft veel te maken met welke soort hond je hebt( een hond kan van nature een beta of alfa rol aannemen, dit gebeurd al in het nest en dit gebruikt hij gans zijn leven, of hij moet zo dominant zijn dat hij een hogere rang wilt) hondenfluisteraars kunnen wel leren over gedrag, en dit toepassen op probleem honden maar echt leven met wolven zie ik ze nog niet doen, en zoals je misschien weet gebruiken honden en wolven de zelfde lichaamstaal (ook al kunnen sommige rassen dit niet zo goed tonen, denk maar aan gecoupeerde oren en staarten, rechtstaande vacht(rodesion ridgeback, thai ridgeback) of helemaal geen vacht..

Andy Engels

Een juist inzicht blijft inderdaad juist, ongeacht hoe oud dit inzicht is.
Maar een fout inzicht blijft "juist" tot men ontdekt dat het eigenlijk niet volledig juist is.

Ja ik ken Shaun Ellis, heb hem aan het werk gezien in Izegem, die blijft idd honden en wolven als dezelfde soort bezien zoals zovelen , maar zelfs bij wilde honden loopt de alfa niet vooraan, of toch niet altijd, maar meestal de beta honden, en zelfs dit is niet altijd zo.
Als de alfa altijd als enige het huis mag verlaten alleen en altijd als eerste de deur uit moet, dan kan je partner nooit es alleen de deur uit, want dan snapt de hond er niks meer van...Je moet iets altijd doen ofwel nooit, maar niet soms wel en soms niet..

Nog es, de regels zoals jij ze beschrijft kan helpen een jonge pup duidelijk te maken wie baas is maar eens volwassen is het verloren moeite.
Ik spreek uit ervaring, ik hield me aan al die regeltjes en mijn hond keerde zich tegen mij, meer en meer..
Ik ging uiteindelijk bij geert de bolster die de laatste nieuwe ontwikkelingen en inzichten op de voet volgt, en hij was het die mn ogen opende en zelfs daarom heeft hij zn eigen boek her-uitgebracht, om up to date info te verstrekken.
Mijn hond nu eet soms voor mij, gaat meestal voor mij de deur uit, maar vraagt wel toestemming, zonder toestemming blijft hij bij mij, en ik moet zeggen, ik heb geen enkel gezagsproblemen meer nu, m'n hond is volledig onderdanig en gehoorzaam, en dit was een jaar geleden wel anders toen ik me aan al die regels hield van vroeger.
En ik weet het, veel trainers en sites en boeken denken nog steeds in het oude patroon oa Cesar Mylan de dog whisperer van National Geographic...

freija soetaerts

deze regels komen niet van mezelf, maar heb ik via gekregen, ik heb geen hond die dominant is maar die soms toch zijn eigen willetje doet, vooral bij wandelingen ( het is een kruising van een half windhond) dusja zin in jagen zit erin gebakken, deze vrouw die me die regeltjes heeft gegeven zei dat als je hond jezelf ziet als alfa ze veel minder gaan jagen en bij hun alfa blijven (dit voor bescherming en omdat de alfa meer ervaring en inzicht heeft) de alfa beslist dus wanneer er gejaagd word en wanneer niet. ik heb al een dvd van geert de bolster gezien en moet zeggen dat we zijn methode hebben uitgeprobeerd op de pups van mijn school, veel maakte het niet uit hoor, de leerkrachten zijn toen zelf terug gevallen op hun oude systeem en we zagen zelf op die dvd dat hij foute maakte bij pups. en ik heb shaun ellis een dag voor hij naar Izegem ging gezien , we zaten in een kleine zaal met 50-60 man, ik weet dat een beta meestal vooraan loopt en waarom het gevaarlijker is om kinderen bij een beta dan bij een alfa te steken ( waarschijnlijk heeft hij jullie dit ook uitgelegd) ook is er iets van bij de wolven dat zeer belangrijk is, namelijk dat als de alfa merkt dat er dominante pups in een nest zitten zij deze gewoon doodbijt ,omdat dit voor problemen kan zorgen later in de roedel. van je tekstje over een alfa en het eerste de deur uit mogen, nuja er bestaan bij wilven alfaparen( en dan nog is meestal het teefje de echte alfa)dus als je zorgt dat je hond snapt dat jullie het alfapaar zijn (beiden alfa gedrag tonen) kan dit toch geen probleem zijn.ik denk persoonlijk dat je echt moet kijken welke soort hond je hebt(niet van ras of grootte maar qua alfa,beta omega) en je hond zo behandelen, gelijk in de regeltjes staat dat je de rangen moet verdelen met spel en niet met straffen vind ik ook een nadenkertje omdat wolven en wilde honden nauwelijks vechten maar dit met spelgedrag vertonen wie de sterkste is en wie de zwakste is. nu ja bij mij werken deze tips zeer goed.

Andy Engels

Daaraan zie je , elke hond is anders, wat voor de één werkt ,werkt niet of minder voor een ander.
Er is ook niet één enkele manier van correct trainen, elke trainer heeft zijn manier, vb de bolster werkt enkel en alleen positief, Cesar milan werkt met correcties, ik beetje met beide, maar nooit pijnlijke correcties, en hun methoden werken allebei, bij de correcties heb je direct resultaat , en bij de positieve aanpak heb je meer geduld nodig maar de band zou beter zijn...net zoals bij een kind trouwens

Jeroen

Wat een dom stuk en dat op een site die zich hondencentrum noemt. Duidelijke regels ok maar leer je hond dan wel wat van hem wordt verwacht. Bovenal, creëer een fijne band tussen jou en je hond, probeer te begrijpen wat de hond jou te zeggen heeft. Daarvoor is al dat bazige gedoe echt niet nodig. Je loopt zelfs de kans dat de hond uit de school gaat klappen uit angst en door onderdrukking.

danny smeets

Ik vind u advies super maar ik maar een nieuw baasje voor een Amerikaans akieta en weet wat je bedoelt heb het zelf moeten ondergaan eet eerst en toon zen weg altijd na u bedankt voor u raad maar is voor mij wat laat toch nog is bedankt voor wat ik al wist

Manuel Mourisse

Probeer eens het boek. De vrouw die nar honden luistert. Daar staan deze tips in. En veel meer. Zoalsje hond negeren als je opstaat smorgens. Vijf minuten niet kijken niets zeggen. Na vijf minuten kan je hem laten komen om te strelen of iets anders. Zo heb je geen hond die smorgens opdringerig is of in je nek springt. IS ook een manier om te tonen dat jiij de leider bent. Mijn hond komt pas na een tijd wanneer ik opsta. Prettig toch wanneer je ogen nog niet helemaal open zijn. Het is nooit te laat om je hond wat te leren. Afleren is moeilijker. Beloon wat ie goed doet en negeer wat hij verkeerd doet. Ik doe dit met mijn Landseer een hond van 64 kg. En groot of klein het is een wolf.


Een reactie plaatsen