Verzorgingsgids voor honden

Verzorgingsgids voor honden
Net zoals mensen, hebben honden behoefte aan een goede verzorging. Een goede verzorging betekent niet allen er goed uitzien en lekker ruiken, maar vooral het zorgen voor een goede hygiëne. Als een hond niet goed verzorgd wordt, heeft hij een groter risico op ziekten. Verzorging is dus geen luxe zoals vaak gedacht wordt, maar een noodzaak.

Geef je hond regelmatig een bad

De belangrijkste stap om een goede hygiëne te verkrijgen is het regelmatig wassen van je huisdier. Dit kan in het begin voor problemen zorgen, aangezien je jouw hond moet laten wennen aan het water en de handelingen. Wees geduldig en je zal zien dat hij na enkele keren zelfs zal genieten van een bad. Let op! Dit is niet voor ieder ras evenveel nodig. Sommige rassen moeten niet zoveel gewassen worden. 

Hoe baden?

Het is belangrijk dat je de vacht van de hond zachtjes schrobt om het vuil te verwijderen. Dit kan je doen met je hand maar er bestaan ook speciale handschoenen zodat je diepgaander en toch voorzichtig kan schrobben. Geef ze bovendien een massage zodat het een rustgevende ervaring wordt. Dit stelt hem op het gemak en zorgt er voor dat de angst verdwijnt.

Tijdens het wassen kan je ook de tanden poetsen. Ook hier moet de hond aan wennen. Wanneer je klaar bent is het belangrijk dat je de oren en poten goed afspoelt en ze vervolgens lichtjes droog dept.

De juiste verzorgingsproducten

Zorg voor de juiste verzorgingsproducten zoals een shampoo, handdoek en een föhn. Gebruik nooit dezelfde shampoo of zeep voor je hond als je zelf gebruikt. De huid onder zijn vacht is zeer gevoelig en de meeste badproducten die wij als mens gebruiken zijn te ruw. Er zijn talloze hondenshampoos die de huid zacht behandelen.

Hondenhaar

Hoe vaak je de haren moet borstelen hangt af van het type haar. Langharige honden moeten natuurlijk regelmatiger geborsteld worden dan kortharige. Om klitten te vermijden is het soms noodzakelijk om de hond elke dag te borstelen. Gebruik een haarborstel die speciaal ontwikkeld is voor honden.

Extra verzorging

Buiten de verzorging van het uiterlijk is het ook belangrijk dat je zijn fysieke verzorging onderhoudt. Ga regelmatig met je hond wandelen om zijn fysieke conditie te verbeteren

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


5 reacties

Ik ben bijna 67. Ben opgegroeid met honden, bij ons thuis waren er altijd op zijn minst 2, soms meer. Ik heb zelf altijd honden gehad, nu nog steeds. .
Ik heb altijd geleerd dat honden NIET hoeven gewassen te worden omdat dan de talg op hun pels vernietigd wordt. Ik heb ten hoogste mijn honden afgespoeld (meestal enkel de poten) wanneer ze in de modder of in vuil hadden gelopen of gerold. EN MIJN HONDEN ZIJN STEEDS GEZOND GEWEEST !!!
Dat jullie zo'n onzin durven verspreiden ! Hoeveel hebben jullie misschien binnengerijft van de producenten van die producten voor honden. Hierbij denk ik weer aan die mijnheer uit Afrika die voor de eerste keer naar België kwam en een supermarkt bezocht. Hij viel bijna omver toen hij zag hoeveel keuze er hier was aan producten voor huisdieren terwijl hij van een land kwam waar er nog niet eens voldoende eten was voor mensen.
Ik hou enorm van mijn dieren en voeder de vogeltjes in de winter, heb er zelfs moeite mee om een mug of een vlieg dood te slaan maar zoals ze bij ons zeggen "Trop is teveel", Je moet niet overdrijven, een dier blijft tenslotte een dier, is geen mens en dat is misscien wel de grootste fout die we allemaal maken : onze huisdieren vermenselijken.

Nicole Geens

Honden hoeven inderdaad, net als jeaninebuyle hierboven al schreef, niet zo vaak gewassen te worden.
Eigenlijk wordt er uitgegaan van 1 tot maximum 2X per jaar.
wij laten onze honden wel zwemmen en dat haalt ook al het stof en vuil uit hun vacht.
Wanneer ze in de modder hebben gezeten worden ze in de zomer gewoon met de tuinslang weer ontdaan van modder, in de wintermaanden doen we dat onder de douche.

Langharige honden moet je inderdaad borstelen om klitten te vermijden, maar een ras als een boxer hoef je eigenlijk nooit de borstelen. Het is zelfs zo dat, hoe méér je gaat borstelen, hoe méér ze gaan ruiken, hoe méér haren je overal vindt.
Een goed zeemvel dat je specifiek voor hun houdt, dus waar nooit producten aan geweest zijn, dat maak je nat en daarmee ga je over hun pels. Zo haal je alle losse haren weg.

En geloof me, onze rakkers blinken als spiegeltjes.

Wimbo Wimbo

Honden vermenselijken.... Geheel mee eens! Honden een rokje aandoen.... Honden jasjes aanmeten... (Ik bedoel NIET die tegen extreme kou) Mutsje op met Kerst... DOE NORMAAL!!
Een huishond heet Canis Domesticus en dat is niet voor niets. Een huishond is gedomesticeerd door vele jaren fokken om de beesten een speciale eigenschap te geven. Niets mis mee, maar men slaat er reusachtig in door... Scheve honden, kromme honden, ongezonde honden. Honden die niet eens meer behoorlijk kunnen ademhalen, die de hele dag pijn hebben... Verschrikkelijk!

Wassen (Met zeep of shampoo) van een hond hoeft dan ook niet. Als ie een keer erg onder de bagger of andere rommel zit, volstaat afspoelen met een douche of tuin sproeier. Ik heb er zelf een in de auto en de honden vinden het lekker om afgespoeld te worden. Ze moesten er wél even aan wennen. Gaat prima!

Tip. Na het borstelen van de honden zitten er nog steeds veel losse haren in de vacht. Ik haal ze er uit met lucht uit een compressor. Ik zet hem op een heel lage stand en ze vinden het heerlijk. Tegen de groeirichting van de haren in. Alle haren weg (Kijk uit voor de oren en gezicht!!)

Vooral inderdaad je hond hond laten zijn en niet gaan vermenselijken . Dit gebeurd helaas toch vaak en mensen denken dan ook nog dat ze de hond daar een groot plezier mee doen , echt niet honden zijn niet gemaakt om rokjes te dragen . Een hond geeft echt wel aan wat hij wil en niet wil . We hebben zelf 3 honden waarvan er 1 een windhond en al is het nog zo koud hij wil absoluut geen jasje of dekje of wat dan ook om dus we doen dat dan ook niet , hij geeft dit heel duidelijk aan dat hij het vreselijk vind dus ik bedoel maar kijk naar je hond wat die wil .

Jean-Pierre

Iedereen moet zelf weten hoe ze hun honden willen verzorgen, mijn hond gaat om de 3 maanden naar een honden salon, dierenarts controle, en tanden worden elke dag gepoetst en in zijn drinkwater lekker honden mondspoeling. Als mijn dierenarts tegen mij zegt dat mijn hond is zo goed verzorgd en dat zij dat niet zo vaak ziet, dat zegt al genoeg hoe ieder zijn hond verzorgd.

Zeg niet dat ik het heel goed doet maar ik kan niet tegen honden die stinken, je komt een huis binnen je ruikt het gewoon, dat is niet aangenaam.

In ieder geval ik verzorgd mijn hond hoe ik dat wil en lekker boeiend wat een ander van vind!!!


Een reactie plaatsen