Verzorging van een zwangere hond

Verzorging van een zwangere hond
Net zoals bij de mens, heeft een drachtige of zwangere hond de juiste verzorging en aandacht nodig. Ze ondergaat veel veranderingen aan haar lichaam. Een aantal zorgen zijn belangrijk voor zowel de aanstaande moeder als de pup.

Fokken

Ben je van plan om je hond te laten voortplanten? Laat haar dan eerst controleren op eventuele erfelijke afwijkingen. Het is belangrijk dat de teef 100% gezond is.

Is je hond drachtig?

De zwangerschap van een hond duurt tussen de 60 tot 63 dagen. Als je niet precies weet wanneer je hond zwanger is geraakt, is het moeilijk om de juiste bevallingsdatum vast te stellen. Door aandacht te besteden aan de symptomen kan je wel merken in welke stadium ze zich bevindt. Bovendien kan je je dierenarts raadplegen voor een bloedonderzoek.

Symptomen

  • 3 weken nadat de teef gedekt is, zal ze maagklachten krijgen. Bovendien zal ze een week lang weigeren te eten.
  • Haar vulva is opgezwollen.
  • Rond de 5de week zullen haar tepels gaan groeien en zal ze rond haar middel gaan uitzetten.
  • De 21ste dag kan de arts een echografie maken.
  • Na 45 dagen wordt er een radiografie genomen waarin men kan zien van hoeveel pups ze zal bevallen.
  • 2 dagen voor de geboorte kan er melk uit haar tepels gemasseerd worden.
  • 12 tot 24 uur voor de geboorte daalt de lichaamstemperatuur.

Voeding

De eerste 30 dagen mag je haar de voeding geven die ze altijd eet. Zorg er wel voor dat de teef voldoende eiwitten naar binnen krijgt. Geef haar bijvoorbeeld meer kippenvlees of eieren. Zorg ook voor voldoende kalk en vitaminen. Tijdens de laatste maand van de zwangerschap heeft ze meer voeding nodig. In deze periode is het heel belangrijk dat ze voldoende vitamine A, B en D opneemt in haar lichaam.

Beweging

Om de toekomstige moeder gelukkig te houden, is beweging heel belangrijk. Neem haar elke dag mee wandelen. Op deze manier zal de gewichtstoename niet te groot zijn. Bovendien moet ze in vorm zijn voor de bevalling. Heb je geen tijd om met haar te wandelen, zorg dan dat ze een grote plaats heeft waar ze rond kan lopen.

Let er wel op dat je haar de laatste 3 weken niet mee uit wandelen neemt. Het is zeer belangrijk dat ze uit de buurt van andere honden blijft. Op deze manier kan je vermijden dat ze een bepaalde ziekte oploopt.

Meer vragen of de zwangerschap van een hond? Vraag het aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


11 reacties

hoi alvast bedankt voor de tips want ik zal ze laten bevruchten in november en deze tips zullen mij te pas komen grtjes

AnneMarie van Krimpen



bij grote nesten kan vanaf de 58ste dag de bevalling beginnen.
oh die symthomen kloppen echt niet altijd hoor,
•3 weken nadat de teef gedekt is, zal ze maagklachten krijgen, DIT HOEFT HELEMAAL NIET
bovendien zal ze een week lang weigeren te eten.... MIJN TEVEN WILLEN JUIST MEER ETEN, ZE BIETSEN HET ETEN VAN DE ANDERE HOND OP
de vulva is opgezwollen DIT IS MET DE LOOPSHEID AL ZO
•Na 45 dagen wordt er een radiografie genomen waarin men kan zien van hoeveel pups ze zal bevallen. DIT HOEF JE NATUURLIJK NIET TE DOEN. OP EEN ECHT KUN JE ZIEN OF ER 1 PUP OF MEER IN ZITTEN, EN DAT IS GENOEG
mijn advies is altijd als je wilt gaan fokken ga eerst bij verschillende fokkers kijken en vraag hun advies,
maar vooral kijk naar je teef die drachtig is.
en ook al heeft een teef tekenen dat ze drachtig is, laat toch een echo maken met 4 weken, want ze kan ook schijndrachtig zijn.
over de voeding van een drachtige teef: vanaf de 5e week van de dracht, iets meer eten geven, en dat voer je op naar het dubbele portie

zet rond de 7e week de werpkist klaar zodat de teef aan die plek kan wennen.
en rond de laatste week niet meer alleen buiten laten, want ze kan gaan graven om de pups daarin te laten geboren worden.

Jenni Gerrits

Ik wil me graag aansluiten bij AnneMarie. Elke zwangere teef reageert anders tijdens de dracht. Ook wat eetlust betreft.
Wij laten pas een ECHO maken met 28 dagen.
Vanaf de 6e week beginnen we met bijvoeden, bouwen dit langzaam op. De laatste week verdelen we dit over meerdere porties per dag, want een té volle maag is dan niet lekker meer voor de teef.
En doorgaans stopt de teef 1 à 2 dagen voor de bevalling met eten.
Maar ook mijn advies is: ga eerst is ten rade bij ervaren fokkers.

AnneMarie van Krimpen

bedenk goed hoeveel tijd het kost om een nestje pups groot te brengen
ik heb nu ook een nestje (mijn7e nestje)
en ik vndt het nog steeds erg leuk, maar in ben 8 weken lang zo ongeveer 24 uur per dag bezig met de pups en de pupkopers
ik zit in een hel mooie positie dat ik een wachtlijst heb voor de pups, want je moet natuurlijk wel goede mensen voor de pups hebben.
en de drukte die al die mensen met zich mee brengen(elke weekend) moet je wel van te voren realiseren.
afgelopen weekend had ik hier 20 mensen in huis, allemaal die de pups wilden komen bekijken, dat is een hele drukte, heel gezellig natuurlijk, maar wel druk
ook moeten de pups en moeder hond goed verzorgd worden.

vaak denken mensen te licht over een nestje pups, want het is zo schattig, en natuurlijk het is ook zo schattig, maar er zit ook een andere kant aan het verhaal...
namelijk dat het heel veel werk is, maar als je dat alles goed overdacht hebt is het geweldig om te doen.EMO 4

rebecca favie

hoi hoi mijn hond is nu 5 weken drachtig een eet bijna niks is dit wel goed
groetjes rebecca

AnneMarie van Krimpen

nee dit is geen goed teken...
iets anders te eten geven rebecca
en probeer de hoeveelheid langzaam op te voeren tot het dubbele

John Reijnen

Wat ik hier als ervaren fokker mis, is 1) niet alleen de voeding opvoeren, maar zeker mengen met puppybrokken, omdat daar veel krachtvoer inzit, en geef de moederteef voldoende rust, ook als ze even een dutje wilt doen tussendoor.
2) op 5 weken een radiografie laten maken is dikke onzin, want je ziet nog niks, maak deze in de 8ste week wanneer de puppy's volgroeid zijn, en de skeletjes uitgehard zijn, zodat je die (+/-) kunt tellen, want 100% zekerheid heb je nooit.
3) Net als wat Annemarie zegt na 3 weken is juist de ochtend misselijkheid juist verdwenen

4)Realiseer je op voorhand waar je aan begint, want inderdaad, als je het goed wilt doen, na 3 weken, als die "mormeltjes" EMO 1beginnen rond te kruipen heb je je handen meer dan vol voor de rest van de weken totdat ze de deur uit zijn.
3) paniekeer niet te rap, want er kan tot 2 uur tussen iedere worp van een pup zitten

Evy Stièrnét

Ik wil graag met een goede vriendin van mij een (1ste en enigste) nestje maken met mijn chihuahua maar door zelfhygiëne van mijn teefje is het moeilijk bij te houden wanneer ze loops is. De vorige heb ik hierdoor gemist. Is er een manier om de volgende toch tijdig te kunnen opmerken? Eventueel via een testje van mijn dierenarts om te kijken wanneer er loopsheid onderweg is?

Verzeele elsy

Beste
Wanneer ze loops gaat worden dan tel je vanaf de eerste dag dat je bloedverlies ziet 8 dagen je kan dan bij de dierenarts progesteron laten testen in bloed .
De dierenarts informeert jou dan meer wanneer het de beste dag is om te dekken .
Dit is de beste manier om te weten wanneer ze kan gedekt worden .

Trui Kramer - de Boer

Mag mijn hondje nog schapenvet blokje in haar zwangerschap

G Algra

Ik heb een boomertje 56 dagen zwangerschap ze wil de puppiebrokken niet eten zelf als ik t meng met der energyk vlees wat ze altijd eet.. hoe lossen jullie dat op moet ik iets anders bij gaan geven?


Een reactie plaatsen