Verzorg het gebit van je hond

Verzorg het gebit van je hond
Net zoals lichaamsbeweging en vachtverzorging, speelt gebitsverzorging een belangrijke rol in het op peil houden van de conditie van je hond. Helaas is gebitsverzorging iets wat nogal vaak over het hoofd gezien wordt door hondeneigenaars. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 85% van alle honden boven de drie jaar kampt met gebitsproblemen.


De gevaren van gebitsproblemen

Een gebitsaandoening is een niet te onderschatten probleem! Indien er een gebrek is aan tandhygiëne, gaat tandplak zich vastzetten op de tanden. Dit wordt vervolgens omgezet in tandsteen, waardoor bacteriën kunnen groeien en alzo de tanden en het tandvlees aantasten. Indien er geen gehoor wordt gegeven aan dit probleem, kunnen zelfs de nieren en het hart aangetast worden.

Ook een slechte adem wijst op een povere gebitsverzorging of een gebitziekte. De dierenarts kan een eventuele ziekte uitsluiten of behandelen. Verder hebben de meeste hondenvoerproducenten een speciale productlijn tegen slechte adem op de markt gebracht.


Inspecteer regelmatig zijn gebit

Inspecteer eens per week grondig het gebit van je hond. Tand- en tandvleesproblemen kunnen zo tijdig opgespoord worden en er kan snel een oplossing aangeboden worden. Toch is voorkomen beter dan genezen, dus alleen een inspectie volstaat niet.


Poets de tanden van je hond!

Voor sommige mensen klinkt het misschien absurd, maar de tanden van je hond moeten ook gepoetst worden. Je begint hier best zo vroeg mogelijk mee, zodat de hond hier al snel gewend aan raakt. Je kan gebruik maken van een speciale hondentandenborstel, of een soort kapje dat je over je vingers plaatst.

Het is belangrijk dat je speciaal voor honden ontwikkelde tandpasta gebruikt. Poets de tanden een aantal keren per week om het gebit van je hond te onderhouden.
Sommige honden hebben door bijvoorbeeld een negatieve ervaring in het verleden een angst ontwikkeld voor poetsbeurten. Als alternatief bieden heel wat hondenvoerproducenten speciale voeding aan om het gebit te verzorgen. Onthoud wel dat dit de wekelijkse poetsbeurten niet vervangt. Extra oplettendheid voor eventuele gebitsproblemen is in dit geval gewenst!

Jaarlijkse check-up bij de dierenarts is vereist

Bij het jaarlijkse medisch onderzoek bij de dierenarts, wordt het gebit van de hond ook gecontroleerd. De dierenarts kijkt of er geen tandplak of –steen gevormd is, of het tandvlees in goede conditie is,… Soms is het nodig dat er wat tandsteen verwijderd dient te worden. In sommige gevallen zal de hond hiervoor in slaap gebracht worden om het zo efficiënter te verwijderen.

Varkensoren en Bullepezen

Wil je je hond een gezonde hondensnack geven? Dat goed is voor zijn tanden? Probeer dan eens varkensoren, bullepezen, runderoren, ... Je hond vind ze enorm lekker en het houdt hun tanden schoon.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen