Verwacht je te veel van je puppy?

Verwacht je te veel van je puppy?
Hebben we te hoge verwachtingen van onze puppy of integendeel? Je stelt je puppy best niet bloot aan een overdosis nieuwe zaken, plaatsen en mensen. Toch is het nodig je puppy vaak genoeg in contact te brengen met nieuwe dingen. Dit is essentieel voor zijn sociale ontwikkeling.

Onze trouwe viervoeter vs zijn wilde soortgenoot

Liever een zelfzekere en sociale hond dan een agressieve of verlegen hond? Dit komt niet vanzelf. Het is daarom heel belangrijk je hond te socialiseren met andere dieren. Dit is echter niet zo vanzelfsprekend als het klinkt. We vragen veel van onze honden. Veel meer zelfs in vergelijking met hun wilde soortgenoten. Wilde honden moeten in harmonie leren leven met de anderen van hun roedel en de andere dieren binnen hun ecosysteem. Ze kennen hun eigen familie en hoeven niet overweg te kunnen met andere families. Ze hoeven ook niet in vrede te leven met andere roofdieren zoals leeuwen. De enige relatie die ze tussen hen heerst is er een van prooi en jager. Wolven kennen de geur en kleur van hun omgeving. Bij iets ongewoons slaan ze snel op de vlucht.

Wij verwachten duidelijk veel verdraagzaamheid en geduld van onze viervoeter. Hij moet overweg kunnen met andere rassen en zelfs andere dieren. Hij moet kunnen samenleven met concurrerende roofdieren zoals een kat, of met andere kleine huisdieren die voor hem eigenlijk een lekker stukje vlees zijn, zoals een konijn of vogel. Bovendien moet hij gehoorzaam zijn bij mensen en die behoren al helemaal niet tot zijn soort.

Een wilde hond blijft binnen zijn domein, maar onze hond moet even mobiel zijn als ons. Naar de winkel, in de auto of in het vliegtuig, de wereld is klein voor ons en dus ook voor je hond.

Sociale genen?

Genetisch is het wel zo dat honden sneller kunnen aarden in een menselijke samenleving dan wolven of coyotes. Het ene ras zelfs nog veel makkelijker dan het andere. Denk maar aan het verschillend karakter van de rustige golden retriever en de achterdochtige waakhond.

Hoe sociaal je hond is, is deels genetisch bepaald. Maar grotendeels ligt het vooral aan jezelf! Ga met je puppy naar buiten. Let er op dat je hem onder controle hebt en hou hem op afstand van afval en uitwerpselen. Laat hem nieuwe dingen ontdekken. Misschien ontdek je zelf ook heel wat nieuws. Het wordt sowieso een verrijkend avontuur op alle vlak!

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen