Verhuizen: niet eenvoudig voor kinderen en honden.

Verhuizen: niet eenvoudig voor kinderen en honden.
Verhuizen… Het brengt allemaal veel kopzorgen met zich mee. Zowel voor jezelf, je kinderen als voor je hond(en). Met enkele kleine hulpmiddeltjes kan je het leed toch veel verzachten…

Kinderen zijn erg gevoelig voor gespannen ouders. Ze vangen signalen op van onzekerheid en verliezen daarom hun eigen houvast. Wanneer je een verhuis plant, bereid dan zeker je kinderen goed voor. Ze verliezen immers de vaste grond onder hun voeten als ze hun huis, hun speelterrein, hun school en hun kameraden in één klap verliezen.

Enkele tips:

  • Neem je kinderen mee op huizenjacht, zo begrijpen ze wat er zich afspeelt.
  • Laat hen kennismaken met hun nieuwe school, leerlkrachten en leerlingen.
  • Ga op zoek naar activiteiten voor je kind. Jeugdbewegingen, sportclubs, muziekscholen,… Het zijn allemaal middelen om snel contact te maken met gelijkgestemde zielen.
  • Zodra je een nieuw huis hebt gevonden, laat je best je kind zijn of haar eigen kamer kiezen.
  • Zo creëer je meteen een veilig en geborgen plekje.
  • Organiseer een afscheidsfeestje wanneer je vertrekt en moedig tegelijkertijd je kind aan om contact te houden met zijn vroegere vrienden.
  • Communiceer veel en goed. Dat verhelpt vele misverstanden.


En je hond...

Volgende hindernis om te overwinnen is je hond te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Eigenaars van honden merken soms een verandering in gedrag op. Dit valt te wijten aan stress. Soms zijn het maar kleine signalen, maar probeer ze zeker op te merken.

Wanneer de dag van de verhuis aanbreekt, probeer dan zoveel mogelijk de dagelijkse routine vol te houden. Voorzie je hond ook van goede en duidelijke identificatie.

Dierenartsen raden aan om ook een hoeveelheid water mee te nemen naar het nieuwe huis. Een verandering van leidingwater kan aanleiding geven tot misselijkheid van de hond. Tijdens zo’n gespannen tijden als die van een verhuis, moet je natuurlijk proberen om alle risico’s te bannen. Verander ook zeker het eten niet. Nu is niet de tijd om te experimenteren.

Wanneer je niet ver verhuist, kan je je hond altijd meenemen in de auto. Als het om langere afstanden gaat, doe je er altijd goed aan om op tijd de reis van je hond te plannen. Kijk ook altijd de reglementeringen na die gelden voor het transport van honden en voorzie de nodige papieren. Zo spaar je veel ellende uit op de dag van vertrek.

Het is altijd mogelijk om aan de dierenarts een kalmerend middel te vragen, zodat je hond  zich niet onnodig zorgen maakt. Het maakt de reis van zowel baasje, kinderen als hond veel aangenamer.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Bieke Van Gijsegem

Dat van dat kalmeerpilleke zal ik eens overdenken, bedankt voor 't idee!


Een reactie plaatsen