Verantwoordelijke hondenbaasjes

Verantwoordelijke hondenbaasjes

Wie kent volgend fenomeen niet? In de zomer wordt hondlief doodleuk aan een paal gebonden omdat de baasjes “even geen zin meer hebben om voor de hond te zorgen wanneer ze op vakantie gaan”. Uiteraard is dit niet de goede manier om met dieren om te gaan. Hoe je ervoor zorgt dat je wel goed voorbereid bent wanneer je een hond koopt, lees je in dit artikel.

Het is dus een goed idee om eerst eens heel goed na te denken voor je een hond aanschaft. Een hond kopen is niet alleen leuk, het zorgt ook voor een hoop verantwoordelijkheden die erbij komen, als je een goed baasje wil zijn toch.

 

Ben ik wel geschikt als baasje?

Een hond kopen is zeker niet hetzelfde als een kledingstuk kopen: als het niet bij je past, kan je het simpelweg niet inruilen. Je kan de hond wel dumpen op straat of zoiets dergelijks maar eigenlijk bewijs je daarmee alleen dat je niet geschikt bent om voor een dier te zorgen. Wanneer bijvoorbeeld de omstandigheden thuis veranderen, zou je eigenlijk ook rekening moeten houden met je hond. Tenslotte maakt hij ook deel uit van het huisgezin.

 

Tijd vrijmaken voor je hond

Stel: je koopt een hond, zet hem thuis neer en kijkt er eigenlijk totaal niet meer naar om. Geen goed idee. Op deze manier zal er nooit een degelijke band ontstaan en dat is erg jammer. Honden zijn erg trouwe dieren die heel afhankelijk zijn van hun baasjes. Gun ze dan ook de thuissituatie die ze verdienen. Maak tijd vrij om minstens één keer per dag met de hond te gaan wandelen, speel met de hond, geef hem op tijd eten,…

 

Honden en gezondheid

Ook de gezondheid van je hond ligt eigenlijk in jouw handen. Eigenlijk zijn ze op dat vlak net zoals kinderen: ze kunnen hooguit aangeven dat ze bijvoorbeeld pijn hebben, maar zelf kunnen ze er niets aan doen. Als je niet van plan bent met je hond naar de dierenarts te gaan, koop dan gewoon ook geen hond. Wanneer je de hond hebt, moet hij gechipt worden, hij moet vaccinaties krijgen,… als je dat allemaal niet doet, lopen jij en je gezin ook nog eens gevaar.

Ook is het heel erg belangrijk om je hond te laten castreren of steriliseren. Er zijn echt al honden genoeg en jaarlijks komen er veel te veel dieren terecht in een asiel, of erger nog, ze worden geëuthanaseerd gewoon omdat ze met teveel zijn. Hou dus de eer aan jezelf en ga op tijd met je huisdier naar de dierenarts, honden worden ook tammer wanneer ze gecastreerd of gesteriliseerd worden.

 

Jouw goede gedrag als baasje

Tenslotte sluiten we af met – eigenlijk hele normale – tips om ervoor te zorgen dat je goed gedrag tentoonspreidt als baasje:

  • Ruim de drollen van de hond op. Niets moeilijks aan en je bespaart vele voetgangers en buren een hoop ergernis.
  • Laat je hond niet nachtenlang buiten blaffen.
  • Hou je hond aan de lijn wanneer je ermee gaat wandelen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen