Veilig reizen met je hond: Je hond in de auto

Vele mensen nemen, als ze reizen, hun hond graag mee in de auto. Ze vergeten echter vaak om dit op een veilige manier te doen. Als je hond niet goed vastzit, kan dit namelijk gevaarlijk zijn voor de bestuurder, de medepassagiers en de hond zelf. Het dragen van gordels heeft al heel wat mensenlevens gespaard, geef je hond dus dezelfde bescherming. Aangezien dit voor honden nog niet bij wet geregeld is, zal je zelf je hond de nodige bescherming moeten geven. Tests geven namelijk aan dat een hond die niet vastzit een botsing bij 50km per uur bijna nooit overleefdt.
 

Veiligheidstuigen

Om ongelukken te vermijden, moet je je hond tijdens de autorit in een veiligheidskooi plaatsen. Ze zijn niet duur en makkelijk te vervoeren. Veel mensen denken echter dat ze de hond zijn bewegingsvrijheid ontnemen en oncomfortabel zijn. Dit is niet het geval! Er zijn verschillende opties die telkens beantwoorden aan de behoeften van je geliefd huisdier. Kleine honden kan je onderbrengen in draagbare kooien. Maar ook voor grotere honden zijn er aangepaste zitjes met comfortabele kussens. Je kan deze zitjes zo plaatsen dat je hond toch nog naar buiten kan kijken. Er is zelfs ruimte voorzien voor de hondenaccessoires.

De veiligste optie zijn de gordels speciaal ontworpen voor jouw viervoeter. Bij een botsing worden alle loszittende objecten uit de auto geslingerd. Als je hond veilig vastzit met een gordel kan dit niet gebeuren.
 

Voordelen

Het belangrijkste voordeel is uiteraard dat deze tuigen de veiligheid van jou en je hond verhogen. Een ideaal veiligheidstuig zal voor drie zaken zorgen:
 

  • Het voorkomt dat de hond de bestuurder lastig valt of zijn zicht belemmert.
  • Het vermindert de kans op ernstige verwondingen bij een botsing.
  • Het vermijdt dat andere passagiers verwond geraken.

 


Een tweede voordeel is dat je auto minder vuil wordt. Het is niet langer nodig om met de stofzuiger hondenharen van de zetels te verwijderen. Je hond komt nu ook niet meer met zijn vuile poten op de zetels.

Nog enkele veiligheidstips

 

 

 

  • Zet je hond nooit op een plaats waar zich een airbag bevindt. De kracht waarmee ze zich ontvouwen is namelijk dodelijk voor honden!
  • Zorg ervoor dat de hondenkooi goed vastzit zodat ze niet kan rondslingeren.
  • Bind je hond nooit vast in de auto met een halsband. Een botsing zal leiden tot een ernstig en misschien zelfs fataal nekletsel.

 

 

 

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


12 reacties

Handig. Mijn hondjes zitten altijd in een grote hok als we op reis gaan. Na een uurtje stoppen we dan en wandelen we met de hondjes. Zeker als het te warm is. En af en toe water geven.

Nele Bomans

Onze zit in een bench in de koffer EMO 1 Wij laten hem uiteraard ook regelmatig eruit bij lange ritten om zijn benen even te strekken en voor een plasje EMO 1 In onze bench zitten handige opbergvakjes voor voeding, drank en speeltjes EMO 1

Veerle Robijn


Onze hond zit gewoon op een hondendeken op de achterbank, met een speciaal tuigje vastgeklikt in de gordel. Zo heeft hij nog bewegingsruimte (hij komt geregeld eens kijken of we er nog zijn of hij komt een knuffel vragen), kan hij opzij of naar achter meekijken. Natuurlijk moeten we geregeld stoppen als we verder dan de Ardennen reizen. We hebben voor deze optie gekozen omdat in onze niet zo grote auto dee koffer te klein is om er én een hond en én bagage in kwijt te raken. Ik vrees ook dat onze Jenne zo graag dicht bij ons is dat hij momenteel in de koffer niet eens zou willen springen. EMO 11

Nanni Foppe

Ik heb gelukkig een grote auto waarin de een na grootste bench past.
Daar springt hij vanzelf in en ligt rustig. de bench zelf is vastgesnoerd aan gordels.
Hij ziet geen verkeer en blijft zo kalm en rustig.
Bij uit het raam kijken blijkt hij onrustig te worden en zit te hijgen. In de bench niet.EMO 16

Bieke Van Gijsegem

Als zo'n hond in een bench zit in de koffer, is er dan niet veel meer kans dat hij zich kwetst tegen de metalen stangen van die bench bij een ongeluk???

Nele Bomans

Goh, zou kunnen, maar als hij los in de koffer zou zitten, en er zit iemand in uw gat, dan biedt die bench wel bescherming tegen de slag denk ik.

Bieke Van Gijsegem

Daar heb je gelijk in, Nele, maar zouden er zo geen benches bestaan, die tot op een bepaalde hoogte bekleed zijn met iets kussenachtig? Als iemand daar een idee van heeft, dat hij/zij zijn/haar mooiste toetsenbord uithale, en spreke!!!

Rebecca Crombé

Ik heb een klein maltezertje. Moet ik die ook vastmaken met zo'n tuigje?
Ze zit niet graag alleen achteraan in de auto.
Aan de passagierskant zet ik haar meestel tussen mijn benen op de grond, daar gaat ze op het schuine stuk liggen. Of ik hou haar vast op mijn schoot.
Wanneer ik alleen in de auto zit zet ik haar op de passagierszetel, ik klik de gordel gewoon vast en ik bind haar leiband redelijk kort aan de gordel vast zodat ze niet van de zetel kan.
Dit lijkt me toch veilig of ben ik daar toch mis in?
Graag wat advies
Alvast bedankt

Nele Bomans

@bens4eva : ze zit niet echt 'vast' op je schoot hé. Ik deed dit ook bij Spike toen hij nog klein was en de man van de dierenwinkel zei toen dat hier in de buurt iemand een boete had gekregen omdat hij zijn hondje zo vast had. Als de hond uit je handen schiet bij een botsing, vliegt die tegen de ruit, en hard genoeg om op slag dood te zijn... Er bestaan ook kleine gordels denk ik, op maat van maltezer EMO 1 zou je die ook niet vooraan in de auto kunnen vastmaken?

Ton van Poppel

Mijn 3 honden zitten altijd op de achterbank in een tuigje dat je met een kort lijntje vastklikt in de gordel.
Als je hond dat van jongs af aan leert weet hij niet beter.
Het is een veilig gevoel als je weet dat bij een botsing je hond in elk geval niet door de voorruit wordt gekattapulteerd.

Myriam De Smet

Mijn hondjes hebben hun tuigje aan en dat is vastgemaakt aan een hondegordel die vastklikt in het gewone gordelkliksysteem van de auto. Wel ligt er een zeil op de achterbank dat vastgemaakt is rond de vier hoofdsteunen. 'k Moet er wel bij zeggen dat ik geen lange autoritten doe. Maar op zich vind ik dit een goed systeem en kan voor alle honden.

Raya Woudstra

Ik heb 2 chihuahuas. Bij de 1e (8 weken) had ik geen last, maar de 2e kotste 3x alles over mij heen. Tip van de garagehouder was, leg haar op de vloer van de
passagiersstoel. Het was meteen over. De bewuste garagehouder had een
Pitbull, was ook meteen over die wagenziekte.


Een reactie plaatsen