Puppyvoeding vs. volwassen voeding
Puppyvoeding bezit veel eiwitten, calcium, fosfor en is heel energierijk. Volwassen hondenvoeding daarentegen bezit andere nutriënten, vitaminen en mineralen en is veel minder calorierijk. Als hondenbaasje moet je daarom de leeftijd van je hond goed in de gaten houden! Een puppy te snel volwassen voeding geven, kan groeiproblemen tot gevolg hebben zoals bot- en gewrichtsafwijkingen. Een volwassen hond die puppyvoeding eet kan dan weer overwicht krijgen door het hoge gehalte aan calorieën.Wanneer overstappen?
De overgang naar volwassen hondenvoeding maak je wanneer je hond fysiek volwassen genoeg is. Dit is meestal wanneer hij ongeveer 52 weken oud is. Let wel, dit is afhankelijk van de grootte van je hond:• Kleine rassen (bv. Chihuahua): 9 à 12 maanden
• Grote rassen (bv. Labrador): 12 à 15 maanden
• Hele grote rassen (bv. Deense dog): 18 à 24 maanden
Naast deze cijfers is het belangrijk om te onthouden dat elke hond anders is. Sommige honden zijn sneller klaar dan anderen voor nieuwe hapjes. Het is daarom aangewezen om met je dierenarts het geschikte moment te overleggen.
Hoe overschakelen?
Je vermijdt best een bruuske ommekeer in het voedingspatroon van je hond. Bepaal daarom eerst de aangewezen leeftijd waarop je hond omgeschakeld zou moeten zijn. Eén maand hieraan voorafgaand laat je je hond beetje bij beetje wennen aan de nieuwe voeding die hij krijgt. Dit doe je door wekelijks telkens één kwart van de puppyvoeding te vervangen met volwassen voeding tot de puppyvoeding volledig uitgelaten is. Als je merkt dat dit vlot verloopt, kan je de overgang versnellen. Anderzijds, als maagproblemen zich voordoen, of als je hond tegenzin ontwikkelt, neem je best een stapje terug.Nieuwe aandachtspunten
Je hond nieuwe voeding geven, betekent dat je je als baasje informeert over nieuwe voedingsrichtlijnen. Er bestaan aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die specifiek zijn opgesteld voor de grootte van je hond. Deze aanbevelingen kan je vinden op het etiket. Daarnaast vraag je ook hier weer best om raad bij je dierenarts.Let na de overstap vooral goed op het gewicht van je hond. Merk je gewichtsschommelingen, kan je zijn porties verhogen of verlagen tot zijn gewicht gebalanceerd is en stabiel blijft. Dit is de beste manier om vast te stellen wat de nieuwe ideale hoeveelheid voeding is voor je hond.
De overgangsperiode tussen puppyvoeding en volwassen hondenvoeding is een belangrijk moment in het leven van je hond. Als baasje draag je dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid door deze overschakeling op het juiste moment zo goed mogelijk te laten verlopen. Ben je tijdens dit proces al eens het spoor bijster, vraag dan raad aan je dierenarts. Zij of hij helpt je zeker!
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Met bovenstaande ben ik het dus absoluut niet mee eens. Bij grote hondenrassen is puppy-voer eigenlijk uit den boze, juist vanwege het hoge eiwit- en calciumgehalte. Dit kan bij pups en opgroeiende honden van grote rassen juist groeiproblemen geven en vooral veel groeipijnen. Wij hebben Leonbergers, fokken af en toe een nestje, en de pups krijgen bij ons vanaf 3 weken alleen maar vlees (KVV) en vanaf 5 weken krijgen ze daar een geperste brok bij die ook voor volwassen honden is bedoeld. En wij adviseren de nieuwe eigenaren om NOOIT puppybrok te voeren.