Train je hond zonder leiband

Train je hond zonder leiband

Je hond opvoeden zonder een leiband te gebruiken lijkt misschien voor veel mensen iets telepathisch te zijn, maar warempel is dat niet zo. Er zijn namelijk twee fases waarin iedereen, dus ook jij, dat kan waarmaken.

 

  1. Zorg ervoor dat je hond denkt dat hij aan de leiband loopt.
  2. Zorg door veel herhaling ervoor dat je hond om commando’s reageert als ware het reflexen zijn.


De leiband

Natuurlijk heb je niet veel aan alleen deze omschrijvingen. In de praktijk gaat het als volgt: bevestig een heel korte leiband (van een halve meter of minder) aan je hond wanneer je dichtbij hem loopt. Zo heeft hij de indruk dat je op welk moment dan ook de controle kan nemen. Hiermee kan je dan in een afgesloten omgeving oefenen. Hou de leiband niet vast om hem gewend te maken aan de gedachte dat je hem niet rechtsreeks controleert.

In een andere omgeving kan je dan een langere leiband omdoen. Hiermee kan je dan commando’s op afstand beginnen oefenen. Belangrijk is dat je niet aan de lange leiband gaat rukken om correcties aan te brengen. Loop daarentegen rustig naar je hond toe, en corrigeer hem. Moest je hond dan nog weglopen, dan ben je dichtbij genoeg om snel op de leiband te gaan staan.

Na dit een paar keer te hebben getraind, zal hij niet meer weglopen, het commando zal je dan wel nog moeten blijven oefenen.


Het resultaat

Zorg ervoor dat je dit in verschillende omgevingen hebt gedaan zodat hij vertrouwd geraakt met het commando en in welke omstandigheid dan ook niet meer weg zal lopen. Na ongeveer een maand dat hij de laatste keer probeerde weg te lopen, zal dat gedrag volledig verdwenen zijn.

Je hond zal ‘denken’ dat hij aan de leiband wordt gehouden, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Hierdoor is het voor ook gemakkelijker om met je hond te gaan wandelen, want het is toch erg leuk als je de leiband eigenlijk niet meer nodig hebt, zowel voor je hond als voor jou!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Cindy De Roubaix

Dankuwel voor deze zeer goeie beschrijvingEMO 1

Bieke Van Gijsegem

... en in het artikel hierboven (over gevaarlijke honden), zeggen dat honden altijd aangelijnd moeten lopen???? EMO 8EMO 4


Een reactie plaatsen