Train je border collie met deze 11 tips

Border collie frisbee

Een border puppy in huis nemen is een fantastische gebeurtenis, maar het roept ook een aantal vragen op. Bovendien zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. We leggen je aan de hand van 11 stappen uit hoe je je border collie pup alvast goed kan opvoeden.

Eigenlijk maakt het niet uit of je net een pup in huis hebt gehaald of dat je besloten hebt om je border collie enkele dingen van youtube aan te leren.
 

Het ras: Border collie

De Border collie staat bekend als werkende hond. Dit komt vooral omdat ze zijn gefokt om de boeren te helpen. Vooral voor het hoeden van vee of schapen. Dat heeft er voor gezorgd dat dit ras over de generaties heen zeer intelligent is geworden. Ze hebben dus niet alleen de “looks”, maar zeker ook de “brains”. Naast hun intelligentie hebben ze ook nog eens een groot leervermogen en een sterke bewegingsdrang. Het is dus een ras dat je zeker uitdagingen moet geven en “bezig houden”.
 

Op welke leeftijd begin je met de training?

We krijgen geregeld vragen over de leeftijd waarop je met de opvoeding van een border collie kan beginnen. Die vraag beantwoorden is een beetje dubbel. Want het hangt af van wat je wil oefenen. Als je hond bijvoorbeeld 12-16 maanden oud is en je wil dan pas beginnen met basisdingen zoals zindelijkheidstraining, gehoorzaamheid en socialisatie dan ben je eigenlijk laat. Maar als je langs de andere kant op 4-5 maanden al wil beginnen met truckjes, dan is dat vroeg. Je wacht best tot 7-8 maanden om er een voorbeeldig huisdier van te maken. Op die leeftijd leren ze alles doorgaans goed aan.
 

Consistentie is de sleutel tot success!


Dit is een belangrijke regel bij de opvoeding. Wees consequent en zeker tijdens het leerproces. Dus als hij de ene keer wel in de zetel mag en de dag erna niet, dan gaat dit de training zeker niet ten goede komen. Zorg ervoor dat je ook altijd hetzelfde commando gebruikt. Afwisselen tussen “zit” en “ga zitten” bijvoorbeeld is ook geen goed idee. Kies 1 commando.

 

 

Positieve training

Positieve hondentraining is gebaseerd op belonen en werkt niet met correcties of straf. Correct gedrag wordt beloond en verkeerd gedrag proberen we te vermijden. Indien dit niet lukt negeren we het.

Het is moeilijker om ongewenst gedrag te veranderen dan goed gedrag aan te leren. Maar zoals je zult merken is ook ongewenst gedrag op een positieve manier te veranderen. Probeer in ieder geval verkeerd gedrag niet (onbewust) te belonen en beloon altijd het gewenste gedrag. En de border collie leeft om zijn baasje te plezieren.

 

 

 

 

De 11 tips:

 

 

 1. Onderzoek & Informatie

  Zorg er eerst voor dat je goed weet wat een border collie allemaal nodig heeft. Past dit ras echt bij jou? Bekijk ook waar je pup vandaan komt. Zijn er problemen met de ouders? Komt je Border Collie uit het asiel? Hebben ze daar extra informatie over zijn karakter? Past dit bij jou? Wees je er ook van bewust dat een oudere hond trainen meer tijd in beslag neemt.

   
 2. Socialiseer je border collie

  Leer hem omgaan met andere honden, andere mensen en kinderen. Het is belangrijk dat hij leert hoe hij moet reageren in verschillende omstandigheden. Tussen 3 en 12 weken absorbeert je pup werkelijk alles als een spons. Dus dat is de moment om hem alles goed aan te leren.

   
 3. Benchtraining

  Een border Collie pup voedt je best op met de hulp van een bench. Niet alleen voor de zindelijkheidstraining, maar ook bij bijvoorbeeld verlatingsangst. Zorg ervoor dat hij zijn bench niet ziet als iets waarmee hij gestraft wordt. Maar associeer het met een beloning.

   
 4. Zindelijkheidstraining

  Maak je border Collie zindelijk door hem vaak en op de juiste momenten uit te laten. Best na het slapen, na het eten en na een spel. Breng hem dan naar zijn vaste uitlaatplek en beloon hem als hij zijn behoefte gedaan heeft. In het begin beloon je best uitbundig met enkele “bravo’s” en een lekker snoepje. Dit bouw je dan geleidelijkaan af.


   
 5. Beweging en activiteiten

  Zoals reeds gezegd. Een border collie houdt van beweging en uitdaging. Zowel geestelijk en lichamelijk. Zorg er ook voor dat hij dat krijgt. Anders krijg je een probleemhond.

   
 6. Simpele opdrachten

  Begin met eenvoudige commando’s zoals zit, lig, blijf,... En zorg ervoordat je consequent bent. Beloon hem ook met een streling en een goed woordje als de opdracht goed gedaan is.

   
 7. Voorkom het wisselen van trainers

  Niet alleen bij de hondenschool, maar ook bij je thuis. Kies 1 of 2 trainers in het gezin. En spreek de commando’s onderling goed af.

   
 8. Op naar het volgende niveau

  Als de basiscommando’s goed aangeleerd zijn, start dan met agility, frisbee of schapendrijven. Daarmee leeft je border collie zich pas echt uit.

   
 9. Dagelijks bewegen

  Border collies houden van wandelingen met hun baasje. En dat is gezond voor jullie alletwee. Leer hem aan de losse lijn wandelen en geniet samen van de mooie natuur.

   
 10. Geduld

  Heb altijd geduld. Als je gefrustreerd geraakt wordt het alleen maar moeilijker. Zowel voor je hond als voor jezelf. Vermijd schreeuwen, ook al gaat het twintig keer mis. Een stevige, maar vriendelijke stem werkt het best.

   
 11. Het border collie instinct

  Hou er rekening mee dat het border collie instinct altijd kan boven komen. Verwacht dus zeker geen schoothondje en denk zeker niet dat je zijn bewegingsdrang kan inperken.
   


Ben je op zoek naar meer informatie over het trainen van je Border collie? Bekijk dan zeker eens het boek “Je hond opvoeden

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


9 reacties

Omdat ik flink wat honden, waaronder ook een boel leuke borders, langs heb zien komen de afgelopen 20 jaar was ik benieuwd naar welke tips je dan specifiek voor borders zou kunnen geven. Moet heel eerlijk zeggen dat het artikel me erg tegen valt. Eigenlijk zijn alle tips 1-op-1 te gebruiken voor alle actieve honden en vooral tip 8 vind ik gevaarlijk. Stop je (veel?) tijd in je hond dan zijn de basiscommando's vrij snel onder de knie. Ik heb honden gezien die op een leeftijd van 4, 5 maanden de hele riedel al zonder problemen af konden draaien.

Ga je dan al beginnen met zwaar belastende sporten als agility of frisbee dan vraag je om problemen op latere leeftijd. Juist honden met een grote drive als borders zullen zich vol overgave storten in de nieuwe uitdaging. Zonder de juiste begeleiding (die je sowieso zou adviseren om te wachten tot de hond volgroeid is of rustiger op te bouwen) vind ik het een gevaarlijke tip.

Enne hou eens op over die intelligentie. Alsof ze een of ander superieur ras zouden zijn. Ik weet dat border collie eigenaren er graag mee schermen (compensatiedrang???) maar elke hond is gefokt met een specifieke taak. De manier waarop een jack russel achter ongedierte aan gaat of een beagle in een meute kan jagen zijn dingen die ik een border nog niet zo snel zou doen. Om over verdedigingswerk maar te zwijgen. Dan lijken ze ineens een stuk minder "slim". Maar goed, dat is een persoonlijk dingetje van me EMO 3

Borders zijn (voor zover ik kan oordelen) erg werkwillig
Ze hebben nood aan een actief baasje

Of ze de slimste zijn ?
Laat ons liever zeggen dat ze een grote 'Will to Please' hebben
en gemakkelijk iets aanleren

Al de rassen zijn niet even gemakkelijk om te motiveren ..eigenlijk zou dat een goed onderwerp zijn
'hoe mijn hond te motiveren EMO 4

Veerle Robijn

Dit is geen artikel specifiek voor border collies maar voor alle honden... Quasi iedere hond heeft nood aan beweging, iedere hond moet gesocialiseerd worden, iedere hond heeft nood aan een uitdaging, bij iedere hond moet je geduld opbrengen, bij iedere hond moet je eenvoudig beginnen...
Jammer dat de titel enkel de borders vermeld...

En inderdaad zoals R1200C zegt, heeft niet alleen de border een goede intelligentie maar ook andere honden zouden het goed doen op een IQ-test (denk maar aan poedels). Wij hebben honden die naar het schijnt snel zouden leren, mochten ze niet zo eigenzinnig zijn en geregeld zelfstandig aan het werk gaan... en ja, het zijn net als de border collies ook drijvers van oorsprong EMO 3

Mij persoonlijk stoort tip nr 3. Benchtraining? Een hond is NIET gemaakt om in een bench te zitten mensen!
Een kind leer je niet zindelijk worden door het uren aan een stuk in het kleinste kamertje op te sluiten. En voor verlatingsangst? Dit werk je met een bench juist in de hand!

Gebruik een bench ENKEL voor transport of om de hond verplichte rust te geven na bijv. ongeval.
Elk ander gebruik is FOUTIEF.

Eenieder die een bench als trainingsmiddel ziet, zou moeten verboden worden dieren te houden!.


En verder, zoals anderen al zeiden, zie ik niet goed in wat in dit artikel zo specifiek is voor border collies...

Zoey

Hoi

YVES

hoi

een border collie opleiden gebeurt is etappes;
ronde de 4 à 5 maanden worden de basis comando's aangeleerd, geen tricks
vanaf 10 maanden kan men starten met meer belastende oefeningen.

wat wordt aangeraden tussen de 5 à 10 maanden? dit is relatief natuurlijk.

dank voor de reactie

Irene verhoeven

Beste mensen,

Hebben een border colie bij ons in huis gehaald,ze is nu 13 maanden,wegens overlijden zus,ze had ermee naar de honden school geweest ,met goede resultaten,Mijn man gaat er elke morgen mee wandelen,ongeveer 2 uur in de natuur,ze raakt nu gehecht aan ons,zeer lieve hond,ze kan goed met andere honden om en mensen,we zijn de 70 voorbij en ze houd ons jong,is niet moe te krijgen,zouden haar niet willen missen nu,

Desiré van Putten

leuke tips.

Maar dan heb je een border en lijkt het anders te zijn. Wij hebben voor dat we een border besloten te nemen. Eerst onderzoek gedaan naar het ras en of het paste. Toen onderzoek naar behoefte en benodigdheden voor dit ras. Oké 2jaar later krijgen wij een border en 80%klopt niet voor haar. Bang voor schapen. Super mensen gericht. Wil iedereen begroeten. Super knuffel gehalte. Geen drijf drang.
Met 8 weken al zindelijk. En een giga bank hanger. Veel te groot voor het ras of vrouwtje (59,7 cm schoft. 24kilo) Tja bewijst maar weer dat elke hond anders is. Of het nou zelfde ras is of niet. Maar voor basis ja zijn dit goede tips voor welk ras dan ook.

Victor Bons

Victor Bons: Ik heb een bordercollie (reu) Joep van 9 jaar oud, ik heb hem nu 3 jaar, over genomen van een schapenboederij ,hij heeft 4jaar schapen gedreven,erg genoeg heeft hij een val van 8 meter gemaakt en gelukkig heeft hij dat overleeft,alleen een gebroken poot(een wonder) hij is geopareerd en heb hem zelf geholpen met revalideren en gaat nu super.Ik heb nu een tweede bordercollie (reu) van 8 maanden en ik merk dat Joep het er moeilijk mee heeft, mijn vraag is, hoe kan ik het besten mijn honden samen socialiseren?


Een reactie plaatsen