Tips voor kieskeurige honden

Tips voor kieskeurige honden

Een veelvoorkomend probleem bij honden is dat ze soms kieskeurig zijn op het vlak van voedsel. Honden hebben een uitstekende smaak-en reukzin dus het komt nogal eens voor dat een hond weigert voedsel van een bepaald merk of van een bepaald ingrediënt te eten. Deze voorkeuren ontstaan al op jonge leeftijd en buiten de smaak is ook de geur en de temperatuur bepalend voor een hond. Toch is het niet goed om zomaar toe te geven aan de hond en hem enkel zijn favoriete eten te geven. Onderstaande tips helpen je om van je kieskeurige hond een alleseter te maken.
 

Kijk of er geen medisch probleem aan de oorzaak ligt

Tandvleesontstekingen of maag-darmproblemen kunnen er voor zorgen dat je hond minder interesse heeft in zijn eten. Vooraleer je onderstaande tips toepast, wees er dan eerst zeker van dat je hond in goede gezondheid verkeert.
 

Volharden

Als je hond weigert bepaald voedsel te eten, ga dan niet onmiddellijk naar de winkel om ander voedsel te halen. Zo stimuleer je alleen maar zijn kieskeurig gedrag. Geef hem zijn voer en kijk na 30 minuten of het is opgegeten. Indien niet, pak het eten dan weg en probeer het later op de dag nog een keertje met vers voer. Als hij het dan nog niet eet, haal het dan na 30 minuten weer weg. Hoe hardnekkig de hond ook in het begin het voedsel zal weigeren, uiteindelijk heeft hij zo’n grote eetlust opgebouwd dat hij niet anders kan dan dit voer op te eten. Als hij echt dagen blijft volharden, zit er echter niets anders op dan hem enkel dit soort voer te geven.
 

Geef je hond misschien eenmaal per dag voer

Geef je hond slechts eenmaal per dag eten, of desnoods twee keer per dag kleinere maaltijden. Als je hond namelijk te vol zit, kan dit leiden tot kieskeurigheid. Verder kweek je op die manier een routine waarbij je hond verwacht dat hij elk moment eten gaat krijgen. Het kan geen kwaad dat je hond even honger lijdt, na enkele weken is hij hier al aan gewoon.
 

Wen hem niet aan menselijk eten

Door hem regelmatig tafelrestjes te geven, kan hij hierdoor de interesse in zijn eigen voedsel verliezen. Om hem terug gewoon te maken aan brokken, begin dan met zijn blikvoer te mengen met het menselijk eten. Als hij dit eet, laat dan geleidelijk aan de tafelrestjes weg. Vervolgens ga je stap voor stap het blikvoer vervangen door brokken. Ook hier kan je hond in het begin hardnekkig weigeren, maar de meeste honden raken hier vrij snel aan gewend. Tafelrestjes geven op zich is zeker niet slecht, maar als hij voor de rest niks wil eten kan je dit overwegen.
 

Verkies sterke geuren

Lekker geurend voedsel zet aan tot eten. Kies daarom voedsel wat sterkt ruikt en meng eventueel wat kippenbouillon over de droge brokken om de smaak te versterken.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Bea

Niet zo gek toch?
Een hond met een goede neus die het liefst goed voedsel eet kan kieskeurig genoemd worden, omdat hij bepaalde brokken niet wil eten. Dat lijkt mij niet zo gek toch?
Brokken waren er vroeger niet en zijn echt niet de beste voeding voor een hond. De brokkenfabrikanten hebben het voor elkaar gekregen dat het overgrote deel van de hondenbezitters gelooft dat brokken de beste voeding is. Nou vergeet het maar. Vooral afval uit dierlijke en plantaardige levensmiddelen wordt ervoor gebruikt. Er zijn wat betere merken, maar her staat ver af van verse gezonde voeding en variatie, wat de mens voortdurend geadviseerd wordt.
Het is toch niet voor niets dat een hond gaat watertanden bij de geur van vers voedsel in de hoop dat men hem dat geeft of stiekem ons voedsel pikt. Als de hond zelf kon kiezen dan wist hij het wel. Nu is hij afhankelijk van wat wij hem geven en dat zijn, voor de meeste honden, iedere dag dezelfde droge, oververhitte, vol met smaakstoffen en houdbaarheidsingredienten gepropte brokken.


Een reactie plaatsen