Tips voor een vlot bezoek aan de dierenarts

Tips voor een vlot bezoek aan de dierenarts

Een bezoek aan de dierenarts is voor vele honden een waar avontuur. Ze komen op nieuwe en onbekende plaatsen en in een ruimte met verschillende andere dieren en geuren. Wanneer je hond hier niet op voorbereid is, kan je natuurlijk al raden wat er gaat gebeuren. Dus om deze situatie voor jezelf, je hond en de dierenarts te vergemakkelijken, lees je best onderstaande tips.
 

Hou het kort

Het makkelijkste voor kleinere dieren, zoals een hond, is een kooi. Dit zorgt voor een eigen ruimte voor je hond en hij is hiermee meteen beschermd tegen grotere of agressieve dieren. Bij een grote hond is het soms onmogelijk om hem in een kooi te steken. In dit geval moet je hem laten wennen aan een leiband. Vooral wanneer je de hond, letterlijk, kort moet houden bij de dierenarts.
 

Het is even wennen

Honden zijn sociale dieren maar je moet hen wel gewennen aan andere dieren en mensen. Als je hond enkel in contact komt met dezelfde mensen en dieren, zal hij zich niet juist kunnen gedragen wanneer er vreemden langskomen. Daarom kan je best, al vorens een bezoek aan de dierenarts, je hond laten gewennen aan andere dieren. Zo kan je mensen met huisdieren uitnodigen of een keer gaan wandelen in het park om je hond aan anderen te laten gewennen.

Je kan ook proberen je hond bezig te houden met kleine snoepjes. Hierdoor wordt hij meestal vanzelf rustig en zal hij zijn concentratie op jou richten. Dit is natuurlijk wat je wilt in een wachtkamer van een dierenarts.  En dat is uiteraard het gewenste gedrag voor een hond in de wachtkamer van de dierenarts. Let wel dat je toestemming hebt van je dierenarts om je hond snoepjes te geven. Voor sommige tests moet je hond nuchter zijn. Bij sommige dierenartsen is het ook verboden om eten te geven in de wachtkamer. Deze regel kan je dan best respecteren omdat andere honden het idee kunnen hebben dat ze van jou snoepjes krijgen.


Muilkorf

In bepaalde gevallen ben je verplicht om je hond een muilkorf aan te doen. Dit is voor de veiligheid van andere mensen en dieren in de buurt. Voor je hond kan dit een erg ongemakkelijke situatie zijn waarin hij zich vreemd gedraagt. Leer je hond daarom om een muilkorf te dragen in een, voor hem, vertrouwde omgeving. Dit kan je doen door hem elke dag bijvoorbeeld een korte periode de muilkorf te laten dragen in zijn eigen kooi.

Zorg ervoor dat je een gedetailleerd overzicht hebt van je hond zijn medisch dossier. Je moet goed bijhouden of hij voldoende vaccinaties heeft gehad en als ze nog allemaal up-to-date zijn. Daarbij ken je best ook zijn allergieën en als je hond al dan niet operaties heeft ondergaan. Deel deze informatie met je dierenarts zodat je hond snel de juiste behandeling krijgt.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Bedankt voor deze erg nuttige info!

Bieke Van Gijsegem

EMO 3 Wachtkamer met Christo : geen probleem, zit braaf op zijn poep voor mij, en blijft daar zitten, om het even wie of wat binnenkomt.
Onderzoekskamer : geen probleem (op de eerste keer na, toen hij zijn toen nog kleine pootje toch al heel viriel onmiddellijk ophief tegen de tafelpoot... heeft hij sindsdien nooit meer gedaan). Voor Christo is dat die plaats waar hij snoepjes krijgt van die brave mevrouw, zonder er iets voor te moeten doen.
Maar dan :
met hem naar buiten gaan, door de wachtkamer heen! Ik mag hem nog zo voorbereiden daarop, kort houden, been naast zijn kop houden, we hebben hem zelfs al met twee - de dierenarts en ik - ingesloten : hij slaagt er altijd in, om 'goeiedag te gaan zeggen' aan de persoon mét huisdier die op de eerste stoel zit naast de deur.
En dat is meestal wel verschieten voor die mensen, hoewel hij nog nooit iets agressiefs gedaan heeft.. Maar 'k versta het wel, alleen - ik krijg het hem niet afgeleerd!


Een reactie plaatsen