Tips om veel voorkomende gedragsproblemen bij je hond op te lossen

Honden kunnen zich soms plotseling slecht gaan gedragen. Aangezien ze geen moreel besef hebben, doen ze iets niet omdat het "fout" of "goed" is. Ze doen gewoon wat voor hen werkt. Als je bijvoorbeeld je hond op de poot van een stoel ziet bijten en hem een ​​koekje geeft om hem af te leiden, heb je hem eigenlijk geleerd dat de volgende keer dat hij een koekje wil, hij alleen maar op de stoelpoot hoeft te kauwen.

Voorkom verveling

Als een hond niets anders te doen heeft, kan het zijn dat hij uit verveling begint te bijten of te graven. Jij bent hiervoor verantwoordelijk, want jij bent de persoon die ervoor moet zorgen dat je hond zijn dagelijkse beweging krijgt en voldoende afleiding heeft. Behalve dat jij zorgt voor voldoende activiteit, kan je herkennen wanneer en waarom een ​​hond vatbaar is voor bepaald probleemgedrag en moet je stappen ondernemen om hem te helpen dit wangedrag te overwinnen.

Corrigeer het gedrag

Wanneer je hond probleemgedrag vertoont, moet je meteen ingrijpen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Soms komt het probleemgedrag op een punt dat het voor het gemiddelde hondenbaasje onmogelijk is geworden om er nog iets aan te doen. Als je denkt dat jouw hond hulp nodig heeft die jij hem niet kan geven, aarzel dan niet om de hulp in te roepen van een professionele trainer.

    Agressie

Onder agressie verstaan we niet altijd een aanval. Meestal is het subtieler -maar even gevaarlijk- gedrag. Toont jouw hond zijn tanden als je zijn halsband vastgrijpt om hem van het meubilair te trekken? Bewaakt hij zijn eetbak of speelgoed op een defensieve manier? Is het vervelend en moeilijk om met hem te gaan wandelen omdat je hem niet vertrouwt met andere honden? Dit zijn allemaal signalen van agressieve neigingen die waarschijnlijk ooit tot een incident kunnen leiden. Als je dit opmerkt, is het tijd om (snel) actie te ondernemen.  
Wat kan je doen? Stel grenzen, beloon alleen positief gedrag, reageer niet emotioneel en bekijk in welke situatie je je hond eten/snacks geeft. Dit zijn dingen die je meteen zelf kan toepassen. Natuurlijk kan het strenger optreden bij een agressieve hond ervoor zorgen dat de agressie op een moment escaleert. Er is eigenlijk geen ontkomen aan: de kans op een incident (met schade/letsels) is reëel, het is dus van cruciaal belang om met een professional te werken. Een gedragsdeskundige bij jou in de buurt vinden is de eerste stap; als die persoon niet gekwalificeerd is, moet hij/zij je zeker kunnen doorverwijzen naar iemand die dat wel is.

 Blaffen of zeuren

Een hond die blaft, is niet abnormaal.  Het is en blijft een hond en honden vinden blaffen nu eenmaal leuk. Als het blaffen of janken je ergert, probeer dan vooral zelf niet te "blaffen" of te zeuren.  Hiermee bedoelen we dat je zelf niet moet gaan schreeuwen of smeken. De boodschap die je hond van jou krijgt door "terug te blaffen" is dat hij misschien een stapje verder moet gaan door harder te blaffen of dat hij zichzelf moet herhalen.  Leer hem in plaats daarvan op commando te blaffen met de woorden 'spreek' of 'blaf', en om op commando stil te zijn met de woorden 'zwijg' of 'stil'. Het is meestal gemakkelijker om eerst  te leren 'spreken' terwijl je hond blaft. Om te eten, moet hij stoppen met blaffen om te kauwen en te slikken. Als hij stil is, zeg dan "Goed zo, sssst" en beloon hem.

    Bedelen

Dit is een slechte gewoonte die gemakkelijker te voorkomen is dan te genezen.  Dus, vanaf het allereerste moment, wanneer je met je gezin aan tafel gaat, zet je je hond in zijn bench of zet je hem in een kamer apart met een leuk kauwspeeltje dat hem een poosje bezig kan houden. Laat hem pas terug vrij als jullie klaar zijn. Wil je je hond tafelrestjes voeren, doe ze dan in zijn eetbak en verwerk ze in gewone maaltijden. Als je een bedelaar in huis hebt, zet hem dan apart. Laat hem pas vrij als hij stil is.

    Kauwen

Honden moeten kauwen. Accepteer dit en neem je verantwoordelijkheid door je hond veilig kauwspeelgoed te geven. Als je hond op dingen in huis kauwt, laat hem dan niet vrij rondlopen. Door hem te beperken in zijn vrijheid of apart te zetten met de kauwsnacks en speeltjes die jij voor hem hebt uitgekozen, heeft hij weinig andere keus dan daarmee aan de slag te gaan. En als hij niet meteen op zijn speelgoed reageert, moet je iets zoeken wat hij wél leuk vindt.

    Graven

Als je een hond hebt die graag graaft -en nogmaals, graven is een natuurlijk instinct dat niet zomaar kan worden uitgeschakeld– ga daar dan niet tegen in. Kies een plek in je tuin (of tijdens je wandeling) waar hij geen schade kan aanrichten als hij daar graaft. Moedig hem aan om die plek te gebruiken door er iets te begraven dat hij moet zoeken en uitgraven. Beloon hem als hij dat doet. Zet eventueel een kleine zandbak in de tuin waar je hond kan graven. Als hij toch op een plek graaft waar het niet toegelaten is, dan komt dat omdat jij hem niet begeleidt of hem niet naar een acceptabele plek brengt.
Hetzelfde geldt voor binnenshuis graven. Als je hond op de grond krabt, is hij waarschijnlijk bang of verveelt hij zich. Zet hem ergens veilig (in een aparte ruimte), en geef hem speelgoed en/of kauwsnacks als tijdverdrijf. Of neem hem mee naar buiten voor een wandeling en ga naar zijn graafplek.

    Omhoog springen

Je hond kan niet tegen iemand opspringen als hij zit, ligt of op een andere manier beperkt is in zijn bewegingsvrijheid. Roep de hulp van een vriend, buurman of familielid in om dit gedrag te veranderen. Leg je hond aan de leiband, laat iemand aanbellen, benader je hond en vraag hem om te gaan zitten. Als hij zit, open jij de deur. Als hij niet meteen gaat zitten op jouw commando, wacht je met de deur te openen tot hij gaat zitten. Als de gast binnenkomt, laat je hem de hond vragen om te gaan zitten. Als hij gehoorzaamt, dan heeft hij iets lekkers verdiend. Gehoorzaamt hij niet, keer hem dan even de rug toe. Jij zorgt ervoor dat hij niet opspringt door zijn leiband vast te houden. Vraag hem om te gaan zitten, en zorg ervoor dat hij dat ook effectief doet. Herhaal deze oefening tot de hond gehoorzaamt.
Dit is een oefening die je steeds opnieuw moet herhalen tot jouw hond zich leert beheersen. Als je gasten ontvangt, wil je je lieveling uiteindelijk toch bij het bezoek betrekken, niet? In dat geval moet hij weten hoe hij gasten op de juiste manier begroet: door te gaan zitten en ervoor te worden beloond. Als je hond tegen je opspringt, draai je dan meteen om en negeer hem. Prijs hem en geef hem iets lekkers als zijn vier poten op de grond blijven. Als je bezoek hebt, zorg er dan altijd voor dat je hond aangelijnd is voordat je de deur opent. Zo kan je zijn gedrag beter beheersen.

    Te ruw spelen

Het is van cruciaal belang dat ruw spel onmiddellijk wordt stopgezet. Om jouw hond tot rust te laten komen, moet je stoppen met bewegen of geluiden maken. Sta recht als je op de grond ligt. Hou je handen en armen dicht tegen je lichaam. Wees bij wijze van spreken een standbeeld, zelfs als de hond tegen je op springt. Als hij hetzelfde doet met anderen, vraag hen dan meteen te stoppen met bewegen en langzaam recht te staan, zonder aandacht te geven aan de hond. Als je hond rustig genoeg is om hem op te pakken, zonder hem opnieuw op te winden, pak hem dan op of leid hem naar zijn bench of een afzonderlijke kamer. Geef een lange time-out voor deze ‘overtreding’. Spelen is immers alleen toegestaan ​​als het gecontroleerd kan. Zodra je hond te opgewonden raakt, kalmeer hem dan en stop met spelen. Train ook als hij eenmaal rustig is, om duidelijk te maken dat jij zijn baasje bent.

    Verlatingsangst

Dit is de term die wordt gebruikt om te verwijzen naar honden die gek worden wanneer ze alleen worden gelaten en die dan proberen om dingen in hun omgeving te vernietigen, ongecontroleerd gaan blaffen en huilen.
Om deze reactie tegen te gaan, moet je je hond laten wennen aan jouw komen en gaan door heel eenvoudig te beginnen en de ervaring positief te maken. Verlaat het huis zonder er veel ophef over te maken. Zet je hond in zijn bench of in een afzonderlijke kamer met zijn favoriete kauwspeelgoed, zet de radio aan op een klassieke of zachte zender (alleszins iets rustgevend) en pak zonder nog een woord te zeggen je jas, tas en autosleutels en vertrek! Loop rustig door het huis, luister naar of bespioneer je hond zonder dat hij het weet. Geef hem een ​​paar minuten, afhankelijk van of hij van streek raakt als je weggaat of niet. Als hij toch van streek raakt, geef hem dan wat tijd om weer tot rust te komen. Een echt aantrekkelijk kauwspeeltje dat hij krijgt als je naar buiten gaat, zou voldoende moeten zijn; als dat niet het geval is, zoek dan iets wat nog leuker is.

Als hij stil is en je bent meer dan vijf minuten weg geweest, kom dan terug alsof er niets aan de hand is, leg je spullen neer en begroet je hond rustig en kalm.  Doe zijn riem aan en ga met hem naar buiten. Leer hem dat je naar huis komt en meteen voor zijn behoeften zorgt.  Doe dit een paar keer per dag, en bouw de duur van je afwezigheid langzaam op. Je slaagkansen zullen groter zijn als je ervoor zorgt dat je hond een leuk speeltje heeft terwijl hij op je wacht, dat de radio luid genoeg maar niet té luid staat, dat er voldoende licht en warmte is en dat hij zich comfortabel en veilig voelt.
Als je denkt dat je je uiterste best hebt gedaan en de situatie niet verbetert, raadpleeg dan een professional voordat je helemaal geïrriteerd raakt. Overweeg om samen te werken met een hondentrainer én de dierenarts. Je hond heeft misschien een kalmeringsmiddel nodig, terwijl hij leert om de dingen beter aan te pakken.

    Voedsel, kleding of andere voorwerpen stelen

Gelukkig is stelen een probleem dat eenvoudig op te lossen is, omdat jouw hond niet kan stelen waar hij niet bij kan. Helaas betekent dit dat de verantwoordelijkheid bij jou ligt. Jij moet alles in het oog houden: vuilnisbakken waar je hond bij kan, voedsel dat binnen handbereik is achtergelaten, open kastdeuren, rondslingerende kledij, etc. Ruim de voorwerpen waar hij niet aan mag op en zorg tegelijkertijd voor voldoende kauwsnacks en speelgoed. Speel met je hond met ‘zijn’ speelgoed, zodat het plezier voor hem zit in het gebruik ervan. Als hij steelt, loop hem dan niet achterna om het gestolen voorwerp af te pakken.  Zo begin je een spel. Roep hem bij je of ga methodisch en zonder emotie achter hem aan tot je hem kunt vastgrijpen. Geef hem het commando "Laat los" terwijl je zijn mond opent om het voorwerp te verwijderen. Wees hierbij voorzichtig; als je merkt dat je hond agressief wordt, laat hem dan even met rust. Grijp hem bij de eerstvolgende gelegenheid en verbind je ertoe samen te werken met een ervaren hondentrainer of gedragsdeskundige als je de situatie niet zelf onder controle krijgt. Het laatste wat je wil, is dat je hond zich tegen je keert vanwege een gestolen voorwerp.

    Onderdanig plassen

Wanneer je na een werkdag thuis komt en je hond gaat begroeten, zet hij zich dan op de grond en begint hij spontaan te plassen? Dan heb je een onderdanige plasser in huis. Neem eerst contact op met de dierenarts om er zeker van te zijn dat het niet gaat om een gezondheidsprobleem. Als dat effectief niet het geval is, zet je lieveling dan op een plek die makkelijk schoon te maken is, zodat je niet dubbel gefrustreerd raakt door bijvoorbeeld een vuil tapijt. Zet je hond in een bench of zet hem in een veilige, aparte ruimte die je kan afsluiten.
Als je na een korte afwezigheid terug thuis komt en je hond gaat begroeten, doe dat dan zo emotieloos mogelijk. Als het probleem al een tijdje aan de gang is, benader je hem waarschijnlijk met een beetje tegenzin, angst of achterdocht. Maar weet dat je hond jouw gevoelens kan ‘lezen’ en dit kan zijn eigen angstgevoelens vergroten. Doe net alsof hij een vreemde hond is die rustig en voorzichtig maar zo snel mogelijk de deur uit moet, zodat hij zijn behoefte buiten kan doen. Als hij plast terwijl je naar buiten gaat, reageer dan niet. Blijf op koers naar buiten, laat hem zijn ding doen, zet hem weer apart terwijl je opruimt, en ga dan verder met de rest van je bezigheden. Je moet zo emotieloos mogelijk reageren totdat je voelt dat je vooruitgang boekt. Langzaam maar zeker….

Besluit

Bij het trainen van je hond -of het nu gaat om het aanleren van nieuw gedrag of het wijzigen van bestaand gedrag- is het belangrijk om te onthouden dat hij een individu is. Het advies dat hier wordt gegeven, heeft voor veel honden en hun baasjes gewerkt, maar werkt niet altijd voor iedereen. Ontdek dus andere oplossingen. Praat met andere hondenbaasjes, vooral met hen die een hond van hetzelfde ras bezitten.

Observeer je hond zo objectief mogelijk wanneer je probeert de oorzaak van problemen te achterhalen, zodat je ook begrijpt waardoor deze worden veroorzaakt. Betrek iedereen van het gezin bij het plan om problemen op te lossen.

En laat tenslotte goede bedoelingen je er niet van weerhouden om te doen wat nodig is: als je weet dat er iets moet gebeuren, maar het lukt jou niet alleen, zoek dan professionele hulp. Laat het niet zover komen dat je hond uiteindelijk geïsoleerd in een hok terecht komt. Help je beste vriend met alle middelen die je hebt. Jouw verantwoordelijkheid tegenover hem wordt beloond met zijn liefde en vertrouwen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

Tom Cosyns

Leuk artikel EMO 1

J.B. de Wit-Zijlstra

Erg leuk en leerzaam artikel!

Ingrid

Je zegt de hond mag niet tegen je op springen, ik heb een gedrags therapeut thuis gehad want Baldewijn had vuurwerkangst.Hij kwam eraan ik deed de deur open en Baldewijn er vrolijk op af begint hem gelijk te begroeten en te besnuffelen. Ik dacht o! Jee wat zal hij hier van zeggen. Hij vertelde mij later je hebt een hele goede bant met je hond. Hij komt je goed begroeten bij de deur. Wat ik mooi vond van deze man hij liet het over hem heen komen prachtig om te zien. Baldewijn laat ik ook gewoon grommen want een hond hoort veel meer als wij. Dat vond hij ook heel goed. Ik heb echt een kanjer van een hond een beest met een eigen karakter en zo goed gesocialiseerd. Iedereen is gek met hem ik hou zoveel van hem. Hij is nu vijf jaar een hele mooie grote friese stabij in de kracht van zijn leven. Ik geef hem steeds weer nieuwe uitdagingen. Als het moet ga ik savonds laat nog met hem wandel al moet ik er mijn bed voor uit. Liefde voor je hond is toch het grootste goed.


Een reactie plaatsen