Tips om je hond sneller gehoorzaam te maken

Tips om je hond sneller gehoorzaam te maken

Om je hond gehoorzaam te maken kunnen boeken, tips op het internet en natuurlijk de hondenschool je al een heel eindje op weg helpen. Toch is deskundigheid niet de allesbepalende factor om je hond de nodige discipline op te leggen en gehoorzaam te maken. Het is vooral jij die een voorbeeldfunctie moet opleggen ten opzichte van je hond, zodat hij ook de bevelen graag opvolgt en niet alleen omdat het moet. Je zal zien dat met een goede attitude naar de hond toe, hij sneller naar jou zal willen luisteren.
 

Dwing respect af

In ons privé-en werkleven kunnen we enkel dingen van mensen gedaan krijgen als die personen respect voor ons hebben. Behandelen wij mensen onrechtvaardig, zullen zij ook niet snel iets voor ons doen. Bij dieren is het niet anders. Je hond zal nooit onmiddellijk op je bevelen reageren als je hem onrechtvaardig behandelt.


Jij bent de leider

Jij beslist wanneer de hond een wandeling mag gaan maken, wanneer hij eten krijgt, wanneer hij mag spelen,… Door jezelf op de hoogste plaats in de hiërarchie te zetten, gaat je hond respect voor je krijgen. Echter, doe je dit door jezelf als boeman op te stellen, bereik je een averechts effect. Door jouw lichaamshouding en gedrag, kan een hond als geen ander vaststellen of jij het goed met hem meent. Jij moet jezelf opstellen als de baas, maar wel op een respectvolle manier naar de hond toe.

Door middel van de straffen en belonen- techniek krijg je van je hond al veel gedaan. Dit houdt in dat positief gedrag beloond wordt (bijvoorbeeld door een aai, een snoepje, het krijgen van een speeltje,…) en negatief gedrag gecorrigeerd wordt. Veel mensen gaan echter de mist in bij het geven van een straf. Het is niet de bedoeling dat de hond schrik van ons krijgt, maar dat hij de boodschap begrijpt en na een tijdje dit gedrag niet meer zal vertonen. Je kan hem bijvoorbeeld straffen door je stem te gebruiken. Schreeuw niet, maar pas de hoogte van je stem aan. Honden zijn namelijk erg gevoelig voor tonen, maar niet voor woorden. Gebruik dus op lage toonhoogte bijvoorbeeld het woordje ‘foei’.

Verder dwing je respect af door consequent te zijn. Laat niet de ene keer wel iets toe, en de andere keer niet.

In de praktijk zien leraars van hondenscholen het maar al te goed, dat baasje die hun hond op een respectvolle, doch consequente manier behandelen, meer gedaan krijgen van hondeneigenaars die hun hond wel eens even ‘een lesje zullen leren’.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen