Therapie met behulp van honden

Therapie met behulp van honden

Dit is een therapie waarbij mensen met behulp van een hond trauma’s proberen te verwerken. Dit is natuurlijk slechts een deel van een programma, ontwikkeld door een arts, om de psychische problemen op te lossen. Het is dus zo dat er een bepaalde hond wordt uitgekozen om een bepaalde patiënt te helpen.

In het begin zullen de meeste patiënten erg schuw reageren op de aanwezigheid van de viervoeter. Maar na verloop van tijd kan de relatie verbeteren en zal er meer interactie komen tussen hond en patiënt.
 

De redenen

Therapie met behulp van honden is een bewezen mogelijkheid van therapie. De reden hiervoor is dat honden geen oordeel vellen over iemand, ongeacht de situatie. Ze zijn altijd opgewekt en zijn enorm goed in menselijke interactie. Ze hebben daarbij ook een onuitputtelijke voorraad geduld voor hun patiënt.

Honden hebben zelf verzorging nodig en dit kan ook een deel van de therapie zijn. Voor sommige patiënten is het belangrijk dat ze deel uitmaken van dit proces zodat ze zich nuttig voelen. Gaan wandelen of de hond aaien, is in veel gevallen ook een deel van de therapie.
 

Voordelen

De voordelen die een patiënt kan halen uit deze therapie varieert van het dier en de vorm van therapie. Een onderhoud van een dier is heel informeel en geeft niet de serieuze indruk van een normale therapie. Bij veel therapeuten en bejaardentehuizen zijn bezoeken van een huisdier perfect normaal. Ze vormen een deel van de verzorging.

Patiënten die zich hebben afgescheiden van menselijke interactie kunnen met behulp van een hond stilaan terug naar de realiteit komen. Het is voor deze mensen blijkbaar makkelijker om te binden met een dier dan met andere mensen.
 

Huisdieren

Tegenwoordig krijgen meer en meer instituten het idee om een hond aan te kopen. Deze kan dan vrij in de instelling rondlopen en helpt iedere dag patiënten om zich beter te voelen.
De keuze van ras is natuurlijk erg belangrijk. Het mag niet zo zijn dat de hond zelf angstig is van de omgeving en de verschillende mensen waar hij mee in contact kan komen. Instellingen die geïnteresseerd zijn, overleggen best met een dierenarts welk ras het meest bij hun noden past.

Uit studies is gebleken dat honden ingezet kunnen worden bij mensen met psychische problemen maar ook bij kanker- en aids-patiënten. Ze verlagen de stress en helpen mensen hun problemen te vergeten. Ook dit is een belangrijk deel van het genezingsproces.
 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


6 reacties

Filip Schyvens

Vanuit mijn eigen ervaring kan ik alleen maar bevestigen dat een hond in een therapeutische setting uitermate positief kan zijn. Mijn hond gaat mee naar het palliatief dagcentrum waar ik werk. Hij voelt bv. wanneer mensen triest zijn of pijn hebben en zet zich dan bij hen, zonder opdringerig te zijn of overdreven aandacht te vragen. Zijn onvoorwaardelijke affectie biedt vaak troost en steun.

robert de haas

ALS IK SPYKIE NIET HAD GEVONDEN WAS ALLES BEHALVEN OKE WAS IN EEN DAG ME LEVEN KWIJT MAAR SPYKIE HEEFT ALLES WEER GOED GEMAAKT WAT EEN HOND EMO 8

J Jeannette

Mijn hulphonden waren stuk voelden stuk altijd aan wanneer ik pijn heb/had. Eentje voelde zelfs vantevoren wanneer ik een epilepsie-aanval kreeg! Wist je dat uit erkende statistieken blijkt dat je bloeddruk daalt bij het aaien van een hond en bljvend laag/lager is bij het leven met een hond? Anders dan de mens is de hond onvoorwaardelijk lief en accepteert je ALTIJD zoals je bent! Geweldige dieren!

J Jeannette

iets mis gegaan met mijn tekst: 1e zin moet zijn:
Mijn hulphonden voelden stuk voor stuk aan wanneer....enz.
Mijn excuses

Bieke Van Gijsegem

"Het is voor deze mensen blijkbaar makkelijker om te binden met een dier dan met andere mensen"

Wie eenmaal zijn hond gehad heeft, is hierover geenszins verwonderd.

Miraila Bernadina-Theodora

Beste mensen,

Graag ontvang ik meer informatie over de mogelijkheden voor het 'lenen' een hond voor een student bij psychische problemen.

Uw reactie zie ik graag met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Miraila


Een reactie plaatsen