Tekenen dat je hond zich verveelt – en hoe het te verhelpen

Tekenen dat je hond zich verveelt – en hoe het te verhelpen
Iedereen verveelt zich weleens en daar is eigenlijk helemaal niets verkeerd mee. Je ken het gevoel heus wel: je weet niet goed wat aanvangen, alle andere mensen lijken wel te weten wat te doen, het duurt nog enkele uren vooraleer de volgende activiteit op het programma staat en de tijd lijkt maar niet voorbij te gaan. Maar wist je dat ook honden last kunnen hebben van verveling? Meer nog, het is helemaal niet ongewoon dat jouw trouwe viervoeter zich soms verveelt. Maar wat zijn eigenlijk de tekenen van een verveelde hond en hoe kun je er iets aan doen?

Tekenen van verveling bij je hond

Als baasje moet je goed beseffen dat spelen voor honden, en al zeker voor puppy’s, een belangrijke dagelijkse bezigheid is. Spelen zorgt voor het plezier en de ontspanning van de hond, en maakt dat de viervoeters hun lichaam beter beheersen en hun reactievermogen verbeteren. Aangezien honden sociale dieren zijn die vaak in een gezinssituatie leven, is ravotten meestal de enige manier voor honden om hun natuurlijk gedrag zoals jagen en spoorzoeken te vertonen.

Toch slaat bij elke hond de verveling weleens toe, bijvoorbeeld wanneer het dier uren achter elkaar alleen zit. Verveling is trouwens nefast voor zowel de hond als het baasje, want bij vele hondengedragsproblemen ligt verveling vaak aan de basis. Vernielzucht, agressie, overdadig likgedrag en nog andere gedragingen van uw hond kunnen allemaal uitgelokt worden door verveling. Dat een hond zich verveelt, merk je aan verschillende dingen. Ten eerste gaan heel wat honden uit verveling beginnen graven in de tuin, omdat ze willen ontsnappen van al dat saaie gedoe.

Daarnaast volgt je viervoeter jou met zijn favoriete speeltje in de bek om aan te geven dat hij een spelletje wil spelen. Nog andere honden zullen non-stop beginnen blaffen om duidelijk te maken dat ze zich vervelen. Ten slotte zijn er ook nog de viervoeters die simpelweg tegen je op beginnen springen om aandacht te zoeken en hun verveling te uiten. Maar wat eraan gedaan?

Hoe te verhelpen

Een eerste goede manier om ervoor te zorgen dat je hond zich minder verveelt, bestaat eruit om met het dier buiten te ravotten. ‘Een vermoeide hond is een brave hond’, is hier het devies. Wanneer je de hond mee naar buiten neemt om te lopen, te zwemmen of samen te wandelen, keert je viervoeter nadien moe terug naar huis. Daardoor zal hij eerder geneigd zijn om zijn mand op te zoeken voor een dutje dan dat hij uit verveling de boel op stelten wil zeten.

Een volgende manier om de verveling tegen te gaan, bestaat eruit dat je de hond binnenshuis speeltjes geeft waarmee hij eventjes zoet is. Zo bestaan er speciale puzzelspeeltjes waarin je iets lekker in kan stoppen voor je hond. Bij deze voorwerpen is je viervoeter, indien hij dat lekkers wil bemachtigen, een hele poos zoet met het open krijgen van het puzzelspeeltje.

Ten slotte is er ook nog de goede ouderwetse training als middel om verveling bij je huisdier tegen te gaan. Je hond trainen is sowieso iets nuttigs, maar het aanleren van bepaalde commando’s vermoeit het dier ook mentaal en dat zorgt ervoor dat je hond slaperig wordt. Dus: waar wacht je nog op?

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


1 reactie

Wanneer mijn honden Beertje en Quincy (shih-tzu en maltezer) signalen geven van verveling (opspringen, onnodig blaffen, speeltjes uit de doos halen, met elkaar stoeien binnen), is inderdaad even naar buiten gaan het beste middel. Ongelooflijk wat soms maar 5-10 minuten lopen met de honden kan doen, dan weer naar binnen en ze zijn rustig. EMO 4


Een reactie plaatsen