Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Tandverzorging bij honden

  Davy Agten
  Tandverzorging bij honden
  Net zoals bij mensen is mondhygiëne ook zeer belangrijk voor honden. Het gebit moet regelmatig verzorgd worden. Een goede gezondheid van het gebit is namelijk een belangrijk deel van het welzijn van je hond. Veel hondeneigenaars zijn zich niet bewust van de gevolgen van gebit- en tandvleesproblemen. De hond wordt geboren zonder tanden. De eerste tanden breken door rond de leeftijd van 20 à 35 dagen. Deskundigen zeggen dat 80% van de honden na drie jaar al duidelijke tekens van tandziekten vertonen door het ontbreken van een goede mondhygiëne.

  Naar de tandarts


  Het is belangrijk dat je jouw hond zo vroeg mogelijk kennis laat maken met de tandheelkundige zorg. Jouw viervoeter moet om de twee à drie jaar naar de tandarts. Op deze manier kunnen kwaaltjes vroegtijdig opgespoord worden. 

  Tandproblemen


  Honden hebben zelden last van tandbederf. Dit hebben ze te danken aan hun niet-zure speeksel, de kegelvormige tanden en door te kauwen en te knagen zorgen ze voor een natuurlijke reiniging.

  Als jouw hond echter last heeft van een slechte adem, is het een teken dat er een infectie aanwezig is. Ook heeft je huisdier waarschijnlijk tandsteen opgebouwd, dat teruggevonden kan worden onder het tandvlees. Tandsteen ontwikkelt bacteriële groei dat kan leiden tot een ontsteking.

  Andere problemen kunnen zijn: tand- en tandvleesinfectie, gebroken tanden of verlies van tanden. Door een infectie kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en de hart, longen, lever, darmen, nieren en andere inwendige organen aantasten.

  Oorzaken van tandproblemen


  Bepaalde oorzaken kunnen de ontwikkeling van tandproblemen verhogen. Als je in de buurt van water woont bijvoorbeeld, is de kans groter dat je hond tandsteen zal ontwikkelen. Eet jouw hond meestal zacht voedsel? Wees dan zeer aandachtig, zacht voedsel laat brokstukken achter in het tandvlees, wat kan leiden tot een infectie.

  Slechte adem wordt meestal veroorzaakt door parodontitis oftewel een ontsteking van het weefsel rond de tanden. Parodontitis is het gevolg van tandsteen en tandvleesinfecties.

  Tanden poetsen


  In dierenwinkels vind je tal van tandenborstels en tandpasta’s die speciaal ontwikkeld zijn voor honden. Om je hond te laten gewennen aan het poetsen, koop je best eerst een vingerborstel. Pak het voorzichtig aan en beloon hem wanneer je klaar bent.

  Varkensoren


  Je kan je hond ook op een andere manier zijn gebit laten verzorgen. Varkensoren, bullepezen, runderoren, lamslongen enz... zijn gezonde hondensnacks en bovendien zijn ze goed voor de tanden van je hond. Je mag natuurlijk wel niet overdrijven. Maar dagelijks een gezond "snoepje" voor je hond kan geen kwaad.

  Heb je verder nog vragen over de tandverzorging van je hond? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x