Tandverzorging bij honden

Tandverzorging bij honden
Net zoals bij mensen is mondhygiëne ook zeer belangrijk voor honden. Het gebit moet regelmatig verzorgd worden. Een goede gezondheid van het gebit is namelijk een belangrijk deel van het welzijn van je hond. Veel hondeneigenaars zijn zich niet bewust van de gevolgen van gebit- en tandvleesproblemen. De hond wordt geboren zonder tanden. De eerste tanden breken door rond de leeftijd van 20 à 35 dagen. Deskundigen zeggen dat 80% van de honden na drie jaar al duidelijke tekens van tandziekten vertonen door het ontbreken van een goede mondhygiëne.

Naar de tandarts

Het is belangrijk dat je jouw hond zo vroeg mogelijk kennis laat maken met de tandheelkundige zorg. Jouw viervoeter moet om de twee à drie jaar naar de tandarts. Op deze manier kunnen kwaaltjes vroegtijdig opgespoord worden. 

Tandproblemen

Honden hebben zelden last van tandbederf. Dit hebben ze te danken aan hun niet-zure speeksel, de kegelvormige tanden en door te kauwen en te knagen zorgen ze voor een natuurlijke reiniging.

Als jouw hond echter last heeft van een slechte adem, is het een teken dat er een infectie aanwezig is. Ook heeft je huisdier waarschijnlijk tandsteen opgebouwd, dat teruggevonden kan worden onder het tandvlees. Tandsteen ontwikkelt bacteriële groei dat kan leiden tot een ontsteking.

Andere problemen kunnen zijn: tand- en tandvleesinfectie, gebroken tanden of verlies van tanden. Door een infectie kunnen de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en de hart, longen, lever, darmen, nieren en andere inwendige organen aantasten.

Oorzaken van tandproblemen

Bepaalde oorzaken kunnen de ontwikkeling van tandproblemen verhogen. Als je in de buurt van water woont bijvoorbeeld, is de kans groter dat je hond tandsteen zal ontwikkelen. Eet jouw hond meestal zacht voedsel? Wees dan zeer aandachtig, zacht voedsel laat brokstukken achter in het tandvlees, wat kan leiden tot een infectie.

Slechte adem wordt meestal veroorzaakt door parodontitis oftewel een ontsteking van het weefsel rond de tanden. Parodontitis is het gevolg van tandsteen en tandvleesinfecties.

Tanden poetsen

In dierenwinkels vind je tal van tandenborstels en tandpasta’s die speciaal ontwikkeld zijn voor honden. Om je hond te laten gewennen aan het poetsen, koop je best eerst een vingerborstel. Pak het voorzichtig aan en beloon hem wanneer je klaar bent.

Varkensoren

Je kan je hond ook op een andere manier zijn gebit laten verzorgen. Varkensoren, bullepezen, runderoren, lamslongen enz... zijn gezonde hondensnacks en bovendien zijn ze goed voor de tanden van je hond. Je mag natuurlijk wel niet overdrijven. Maar dagelijks een gezond "snoepje" voor je hond kan geen kwaad.

Heb je verder nog vragen over de tandverzorging van je hond? Stel ze dan aan Inge, onze paraveterinair dierenartsassistente via: Vraag het aan Inge.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


2 reacties

Gwen Smits

Ik poets dagelijks de tanden van mijn zwitserse herder, maar ben er duidelijk te laat mee begonnen. Ze heeft al tandsteen ontwikkeld en ik denk erover om haar naar de tandarts te brengen voor een goede poets/ opknapbeurt.

Nu mijn vraag: is elke dierenarts ook tandarts, en moet mijn hond volledig verdoofd worden tijdens behandeling?

Bijvoorbaat dank voor uw reactie?

Berry Karman

Ik koop al een tijdje een hout “bot” van de koffiestruik voor mijn Labrador. Geeft wel wat rozooi in de vorm van houtsplinters maar zijn gebit ziet er gewoon goed uit. Zelfs de achterste kiezen blijven vrij van tandsteen. Gijs mijn Labrador wordt volgende maand 10 jaar.


Een reactie plaatsen