Strategieën die een kieskeurige hond toch doen eten

Hond wil niet eten
Wat als je hond een kieskeurige eter is en vaarwel zegt aan hondenvoer? De geur van menseneten, zoals van een lekkere steak, doet hen snakken naar meer en het eigen potje blikvoer blijft staan. Wat kan je doen als baasje? Hoe ga je om met een kieskeurige hond?

Tafelvoederen: een slechte gewoonte

Geef aan tafel nooit eten aan je hond. Op die manier versterk je zijn voorkeur voor menseneten, ondermijn je je leiderspositie als baasje en eet hij zijn eigen bakje niet op. Leer je hond dat hij telkens op een bepaald tijdsstip voeding krijgt en houd je daaraan. Een handig moment is net vóór je zelf gaat eten. Op die manier heeft je hond zijn honger gestild en zal hij minder hunkeren naar al het lekkers op tafel.

Overtuigingsstrategieën

Door enkele strategieën te gebruiken, kun je je hond toch overhalen om zijn eigen potje te eten.

 • Geef minder lekkernijen en snoep. Ontneem daarmee je hond de kans om al dit lekkers te vergelijken met blikvoer. Tegelijkertijd blijft je hond zijn maag leeg waardoor zijn honger groter zal zijn. En honger is de beste saus!
   
 • Geef kleinere porties doorheen de dag.
   
 • Verhoog je hond zijn lichaamsbeweging. Veel bewegen verhoogt de honger en doet eten. Een extra tip is om dit te doen net vóór je je hond voedert.
   
 • Handel altijd positief. Met positief stimuleren, bereik je meer dan je hond te straffen en hem een negatief gevoel op te zadelen. Hierdoor zal hij nog minder willen eten.
   
 • Voeder je hond in een stille ruimte zonder het lawaai van kinderen en andere honden.
   
 • Probeer verschillende momenten en situaties uit om je hond te voederen en kijk welke context het beste voor hem werkt.
   

Soms kan slechts één manier helpen, in andere gevallen zullen meerdere strategieën tegelijk vruchten afwerpen. Belangrijk is dat je een geleidelijke verandering aanbrengt. Abrupte veranderingen in de routine van je hond kunnen het probleem van kieskeurigheid immers versterken. Als je je hond bijvoorbeeld alleen maar menseneten gaf, kan je dit beginnen mengen met hondenvoer zodat hij er aan kan wennen. Doorheen de tijd verhoog je de hoeveelheid hondenvoer en laat je het menseneten achterwege.

Voldoende eten, maar ook niet te veel

De moeilijkheid van een kieskeurige hond te hebben, is dat je als baasje toch moet zorgen dat hij voldoende eet. Doordat sommige honden zodanig kieskeurig zijn, kan het immers gebeuren dat ze aan ondergewicht beginnen te leiden. En dat is wel het laatste wat je wilt als baasje! Zeker bij puppy’s dreigt een groot gevaar omdat ondergewicht kan leiden tot zwakke botten en problemen met nieren, lever en huid.

Anderzijds kunnen sommigen honden ook overgewicht creëren doordat hun baasjes hen alleen nog lekkernijen serveren. Dit is een ander probleem dat gekend is bij kieskeurige eters. Ze eten enkel nog wat ze graag eten en niet meer wat ze moeten eten: hun eigen potje hondenvoer. Het teveel aan voeding dat deze honden binnenkrijgen, vormt dan een gevaar omdat het kan leiden tot hart- en gewrichtsproblemen.

Kieskeurige honden zijn niet altijd een pretje. Zeker als je als baasje weinig tijd hebt en toch probeert om je hond zo goed mogelijk te verzorgen. Wanneer je al deze tips hebt geprobeerd en er nog geen verbetering optreedt, is het ten slotte aangewezen om je dierenarts op de hoogte te stellen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


23 reacties

Je hond steriliseren om honger te kweken? Erg rare tip!

John Reijnen

Het beste is om je hond(en) op vaste tijdstippen te voeren. Geef hem/haar 15min. de tijd om te eten, en dan resoluut de voerbak wegnemen, en op het 2de moment die voerbak terug aanvullen tot de gewenste aantal grammen.
Laat nooit een (half) gevulde voerbak staan, loopt hiermee het risico, dat je hond de regie gaat overnemen, en bepalen wanneer hij/zij wilt eten. Wel altijd zorgen, dat hij voldoende water heeft staan. (dit is 1/2liter per 10kg per dag)
Mocht je hond echt te weinig eten, raad ik meestal aan, geef hem/haar tussen 3 en 4 uur een potje yoghurt, dit vinden alle honden een lekkere traktaat, en het zit barstensvol met calcium, dus zeer goed voor botten

Veerle Robijn

Nooit gehoord dat een gesteriliseerd hond opeens wel zou eten EMO 10
Veranderen van voedsel (andere brok of vers voer) kan ook wel helpen...

De onze krijgen sowieso elke dag hun potje yoghurt als dessertje... En o wee, als we dat eens niet doen! EMO 3

nancy smeesters

wij doen veel zoekspelletjes ,brokjes verstoppen in huis of in de tuin ,doe ik ook als ik even wegmoet ,houd hun bezig en zo hebben ze toch iets binnen ,ze vinden dat geweldig

hallo Onze Dandie Dinmont Terrier heeft ook af en toe nukken met het eten.We kregen laatst de tip wat zalmolie over het eten te doen (enkele druppels) en het werkt Misschien een tip.....

Gina Limjoon

Gisteren bij dierenarts geweest omdat hij ook zo een moeilijke eter is, wil de ene keer brokjes niet te groot en de andere keer niet, zelfs heel de dag geen eten geven helpt niet. Dierenarts raad aan zelf koken iets dat ik al veel doe, maar zij zegt 50 gr. kip of kalkoen met rijst of spagetty en als snoepje dus beloning stukjes kaas. Weet niet goed of dat genoeg is, zij is voorstander van brokjes , maar weet dat hij geen liefhebber van is. kan iemand mij zeggen of dat genoeg is. yoghurt lust hij gelukkig ook, moet dat natuur zijn of mag dat met fruit zijn,dat laatste lust hij het liefst.G raag iemand die mij kan helpen, mijn chihuahua.

John Reijnen

Beste Gina,

chihuahua's zijn bekend om hun slecht eetgedrag, als ik jou was zou ik gewoon pure yoghurt nemen, dan kun je in ieder geval niks mis doen, met vruchten erin, kan weer andere problemen veroorzaken (bv druiven, abrikozen zijn heel slecht voor een hond)
Hoe oud is jouw chihuahua? reutje, of een teefje?
Een teefje eet slecht als ze loops moet worden, omdat ze net als elke vrouw er last van heeft
Een reutje ruikt een loops teefje van grote afstand, en wil dus ook niets liever als seksen EMO 3, en eet dus niet.

xanti xantidog

Mijn hond is ook een moeilijke eter.ik ben absoluut geen voorstander van eten van tafel maar ik kon niet anders dan de restjes van tafel mengen met zijn hondenvoer.dan eet ie tenminste zijn bakje leeg.alle tips uit dit artikel hebben we al geprobeerd zondr resultaat.dus mensenvoer mengen met brokjes was het enige dat we nog konden doen.onze hond was al v puppy af al te mager voor zijn ras.ook geven we soms krachtvoer.

Gina Limjoon

Goldenretriever, kito is een reutje en is acht maanden. Heb hem daarstraks natuuryoghurt gegeven en mijnheer lust het niet. Wij eten griekse yoghurt en laten hem het potje uitlikken en dat vind hij wel lekker, maar ik kijk wel uit dat er geen pitten in zitten of druiven.Het liefst eet hij wat hij niet mag eten. Is wel frustrerend .Denk altijd zal wel beteren met ouder worden, hoop doet leven.

PetChaDon Hondentrimmer & HondenCoach

nooit je hond vlak na het wandelen eten geven, zeker niet als het een lange wandeling was met veel rennen! eerst laten rusten zodat het systeem tot rust kan komen en dan eten geven. En baasje natuurlijk altijd eerst eten, dan pas de hond.

HondenCoach Petchadon

Ik heb een cavaliertje van 9 maanden en wilt zijn droge brokken van Royal Canin niet eten alleen maar als ik er beetje natvoer bij doe.
Ik zou hem graag volledig op droogvoer willen zetten maar weet niet hoe dit te verhelpen.
Kan er iemand mij er bij helpen?

John Reijnen

@ Brigitte1972..... heel gauw die vuiligheid van Royal Canin in de vuilzak gooien en overstappen naar zoveel andere (en veel betere/goedkopere) merken, en zult zien dat je Cavaliertje met smaak zal gaan eten

Help mijn hond wilt niet eten en drinken doet hij ook al v
bijna niet en als hij wel drinkt dan is het maar alleen 's avonds 1 drinkbakje.
wat kan ik doen om mijn hond te doen eten?

John Reijnen

@Brtigitte 1972..... Als jouw hondje nu ook nog slecht begint te drinken, zeker bij dit warme weer, zou ik toch echt eens langs gaan bij een DA. En niet morgen maar vandaag

Mick

Ik heb een pommeriaan zij is 6 maanden en eet al vanaf het begin zeer slecht haar brokjes op, wel snoepjes en de restjes zou ze wel opeten maar dit probeer ik niet te geven.
Zalmolie helpt niet, ik ben ten einde raad.

paul labaere

mijn dwerschzauser weigert te eten , eerst waren de korrels ok dan niet meer .
dan overgeschakeld naar speciaal diepvries vlees alles ok. nu eet hij bijna niets meer dan kip en kippenlever en vers vlees van de beenhouwer!!
wat moet ik daar mee aanvangen, ik weet wel dat dit ras zeer koppig kunnen zijn maar ze moeten toch eten???
Met beleefde groet,
paul.

Angeyla van de Beek

Ik heb 2 Ijslanders, de een eet alles, de ander is een moeilijke eter die soms wel 2 dagen bijna niets eet. Daarna weer een paar goede eet dagen en dan begint het weer opnieuw. Royal Canin brokken bevalt nog het beste van verschillende merken maar jij vindt dat troep? Kun jij mij zeggen waarom en welk merk ik dan beter kan voeren?

Davina

Onze zwitserse herder is ook heel kieskeurig.echt moeilijk🥴

Joan

Onze galgo was ook n moeilijke eter,at in t begin vaak snachts.Later overdag ,maar nooit zijn bak leeg.Hij kreeg prins brokken,afgewisseld met rodi diepvriesvlees lam/ rijst,of rodi vlees.Het eten scheen hem niet goed te bekomen,hij kreeg ook vaker oorontstekingen.Op advies van de dierenarts ben ik prins freshcare duck gaan geven ,(voer voor honden met voedselintolerantie of allergie) en hij vind dit voer heel lekker, eet alles op, en ook zijn oorontstekingen zijn over,soms ligt het dus ook aan t soort voer als n hond n moeilijke eter is.

Denolf Rudwina

heb een yorkshire terrier..is nu 2 jaar en vertikt het gewoon om brokjes te eten DA advies..geduld hebben als die honger heeft zal die wel eten..hallo neen hoor weet wel dat ze koppig kunnen zijn maar kan die toch niet laten verhongeren..ten einde raad daar ik al van alles heb geprobeerd

pascale quirynen

mijn chihuahua teefje eet alles voor 1 a2 dagen en dan wil ze het niet meer,iets anders proberen en dan eet ze dat ook voor1a2 dagen en dan niet meer enz enz enz volgens mij is ze gewoon verwend .hoe kan ik dat verhelpen aub

Lotte

Mijn Malthezer (10 jaar) vertoont dit kieskeurige gedrag als de Chihuahua waarover hierboven wordt bericht. Nog steeds geen oplossing gevonden afgezien van 3x per week naar vriendin die 2 honden heeft waarvan er een erg gebrand is op het eten van mijn kleine prins. Er is al rivaliteit tussen die twee en dat maakt dat mijn hondje dan wel eet.
Ik heb al zoveel weggegeven en heb ook behoorlijk genoeg van dit gedrag. Alle mogelijke tips geprobeerd.

Lauwerysen Tilly

Heb een poedel uit Roemenië
Geadopteerd alles ok
Maar ben ten einde raad met de voeding.Alles geprobeerd
brokken blik alle soorten .
Soep met brood en afgekookte kalkoen .
Niets enkel wat ik eet als het maar lekker is
Telkens ik naar koelkast ga loopt ze mij achterna om iets lekkers te krijgen rosbief hesp biefstuk
Kan ze dat toch niet blijven geven
Misschien geef ik ze in de dag wel teveel hondensnoepjes??
Mijn ander hondje zalig eet alle dagen mooi haar potje blikvoer op ook al krijgt ze tussendoor
Ook hondensnoepjes


Een reactie plaatsen