Straffen en belonen van je puppy

Straffen en belonen van je puppy
Wanneer moet je jouw hond straffen en wanneer belonen? In dit artikel vind je meer informatie over het trainen van je trouwe viervoeter. Het belangrijkste is de juiste timing. Honden leven namelijk van moment tot moment. Zodra hij iets doet, zoals gaan zitten op commando, moet je hem belonen. Gaat hij hierna liggen en geef je dan pas de beloning, denkt hij dat hij beloond wordt voor het liggen. Vooral bij het straffen kan dit verwarrend zijn voor jouw hond. Zodra je hem betrapt op een fout, moet je ingrijpen. Straf je hem een tijd erna, zal hij niet begrijpen wat hij verkeerd heeft gedaan.

Straffen

Een positieve sfeer tijdens de training is zeer belangrijk. Toch moet je in bepaalde situaties streng zijn.

Eerst en vooral is de stem zeer belangrijk. Schreeuwen heeft geen zin, wel het aanpassen van de hoogte van je stem. De hond begrijpt de woorden namelijk niet maar wel de toon.
Een tweede mogelijkheid is jouw hond boos aankijken. Dit helpt vaak bij gevoelige honden. Pas echter op bij een agressieve hond, want hij zou misschien de uitdaging willen aangaan.
Negeren is ook een optie. Sommige honden doen alles om aandacht te krijgen, negatieve aandacht is ook aandacht.

Een vierde methode van straffen is je hond laten schrikken. Laat hem schrikken op het moment dat hij iets doet wat hij niet mag zoals hem besproeien met de tuinslang.
Wat je ook doet, sla en schop je hond nooit. Hij begrijpt deze straf niet en kan je eng gaan vinden.

Belonen

Als je hond merkt dat hij beloond wordt voor een bepaald gedrag, gaat hij dit gedrag herhalen.
Voor de meeste honden is de ideale beloning een lekker hapje of snoepje. Sommige honden houden er zelfs van om een knuffel van hun baasje te krijgen.

Bij het straffen hadden we het over het aanpassen van de stem. Bij het belonen kan je dit ook gebruiken, een vrolijke stem die ‘braaf’ zegt motiveert de hond.

Een methode die zeker ook werkt is het spelen met je hond tijdens de training. Zo weet hij dat hij na een inspanning zich mag ontspannen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen