Storend blafgedrag aanpakken

Storend blafgedrag aanpakken
Naast de lichaamstaal (stand van oren, ogen, staart,…) hebben honden nog een ander communicatiemiddel; blaffen. Veel mensen vinden dit zeer storend, maar een hond blaft altijd om een bepaalde reden. Het is dus aan de hondeneigenaar te ontdekken waarom de hond blaft en hier gepast op te reageren.

Waarom blaft een hond?

Zoals eerder vermeld blaft een hond altijd met een bepaald doel voor ogen. Zo weten we allemaal dat wanneer een vreemde het territorium betreedt, of wanneer de hond een soortgenoot ziet, hij zal blaffen. Verder kan een hond blaffen omdat hij opgewonden is, aandacht zoekt of gewoonweg zich verveelt. Het is belangrijk om te weten dat een hond nooit zal blaffen om jou te irriteren. Veel hondeneigenaars kennen hun hond door en door en zullen onmiddellijk weten waarom de hond blaft. Bestudeer dus regelmatig je hond en probeer te achterhalen waarom hij dit gedrag vertoont.

Verder is de mate waarin een hond blaft ook sterk afhankelijk van het ras. Sommige honden zijn namelijk gefokt om te blaffen, terwijl er ook honden zijn die niet eens kunnen blaffen.

Als je hond overmatig blaft, kan je dit proberen af te leren. Dit is geen gemakkelijke klus, maar mits dagelijkse oefening kunnen er goede resultaten bereikt worden.

Meer en goede informatie kan je o.a. vinden in het boek "Je Hond Opvoeden".


Hoe kan je storend blafgedrag afleren?

Bron wegnemen

 

Allereerst moet de bron van het blaffen weggenomen worden. Reageert je hond bijvoorbeeld vaak op televisiebeelden, is het beter hem niet meer in de woonkamer te laten. Of als hij buiten leeft en reageert op mensen die voorbij wandelen, is het beter de ren in een andere positie te plaatsen.


Negeer aandachtvragende hond

Hoe moeilijk het ook is, als de hond blaft om aandacht te krijgen, kan je hem best negeren. Als je op hem gaat schreeuwen, of hem probeert te sussen, weet hij dat zijn geblaf effect heeft (hij krijgt aandacht) en zal dit in de toekomst vaker doen. Soms is het ook effectief je hond te besprenkelen met water als hij blaft, of een hard geluid te maken waar hij van schrikt.


Conditionering bij verlatingsangst

 

Als de hond blaft uit verlatingsangst, begin je best met hem enkele minuten alleen te laten. Beloon hem met een snoepje als hij niet geblaft heeft. Door deze conditionering zal de hond uiteindelijk beseffen dat hij beloond wordt als hij niet blaft. Vervolgens bouw je de tijd dat je afwezig bent steeds op.

 

Antiblafband

 

Soms wil de technologie ook nog wel eens een handje helpen. Zo is er de antiblafband op de markt gebracht; een halsband dat een prikkel geeft van zodra de hond blaft. Zo zijn er halsbanden te verkrijgen die een elektrisch schokje geven, een voor de hond onaangename geur verspreiden of een geluid produceren dat enkel voor de hond hoorbaar is. Of dit een diervriendelijke oplossing is, wordt vaak ter discussie gebracht. Daarom is het beter de antiblafband enkel als allerlaatste oplossing te gebruiken.

 

Hondenpsycholoog

Indien je al deze tips geprobeerd hebt en je hond blaft nog steeds zo veel, kan je best eens contact opnemen met een hondenpsycholoog. Zij kunnen ontdekken waarom de hond precies blaft en een op maat gemaakt trainingsprogramma opstellen.

 


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


10 reacties

Blafgedrag bij honden kun je niet afleren. Je gaat wel de hond leren dat blaffen in die welbepaalde situatie niet meer hoeft. Je kan bijvoorbeeld ook het blaffen onder commando, onder cue, plaatsen, waardoor het blafgedrag zeker zal afnemen. Waarom de hond blaft kan je herkennen door toonhoogte en interval. naslag werk hierbij zijn de boeken met cd van Turid Rugaas.

Veerle Robijn

Er zijn inderdaad veel manieren van blaffen... Onze Entlebucher blaft bij het minste "onraad" (vb. de bel gaat, zelfs op tv, als er een vrachtwagen of tractor voorbij rijdt, als er iemand voor onze oprit passeert, als we met de buren praten, als er bij de buren bezoek is...) en het is, naar ons gevoel, nog verergerd sinds we er een pup bij hebben. Wanneer onze oudste aan het blaffen slaat, is hij voor geen commando meer vatbaar en hij kan daarin behoorlijk lang volhouden. Tot nog toe vonden we dit niet echt irritant maar nu gaan we een dezer weken hulp zoeken om onze oudste te leren stoppen als wij hiertoe een commando geven omdat we vrezen dat onze pup (nu 3 maanden) dit gedrag aan het overnemen is... EMO 6

Gina Limjoon

Fles met knikkers of steentjes gooien telkens hij blaft zou ook helpen, bij Kito natuurlijk niet, die denkt dat het een spelletje is.EMO 13

anne van leeuwen

maya blaft als er mensen voorbij het huis (of als ze buiten is het gangetje langs de tuin) lopen, fietsen en vooral rennen, als ze een kat ziet, of als ze een kattengeluid op tv, radio of in het echt hoort.... als pixel alleen is doet zei dit niet, maar als maya het doet doet ze gezellig mee....
we hebben voor binnen al geprobeerd de luxeflex dicht te doen zodat ze geen mensen/honden/katten voorbij ziet komen, maar dat probeert ze te slopen zodra ze iets denkt te horen...ook hebben wij van die leuke buurkinderen die nu in de gaten hebben dat als je miauwt de hond daar gek van word...EMO 2 ook fietsen die bijna dagelijks rondjes om het blok, en dan kan ik de honden niet buiten laten, dan rennen ze heel het gras eruit, en blaffen ze als gekken....

John Reijnen

Sorry Davy,
Maar nu ga je in mijn ogen toch een stapje te ver, een anti-blafband, is wettelijk verboden, ja zelfs strafbaar in België.
Mag een hond aub nog een hond zijn?
Ik wil de gezichten van de mensen wel eens zien, als ze 's morgens geconfronteerd worden met een compleet overhoop gehaalde woning, door inbrekers, terwijl hun hond lief in zijn mand lag te slapen, en geen kik gegeven heeft, omdat zijn baasje hem geleerd had dat hij niet mocht blaffen.....hoera hoera weer iets bijgeleerd.

Andy Engels

Wij hebben wa geoefend, we zaten allemaal buiten en de hond in zijn kennel op vijf meter van onze terras. Hij was toen nog pup. Van het moment dat hij blafte, zeiden we niks en gingen direct allemaal naar binnen. Toen zat hij alleen buiten dus. Vijf minuten later gingen we weer op terras.....blafte hij weer? Terug naar binnen wij...en zo vier a vijf keer, en het blaffen was gedaan....wacht dan nog tien minuten, en blaft hij die tien minuten niet, laat hem er dan uit....uit de kennel en beloon hem....en zo de tien minuten gaan opbouwen, telkens vijf minuten langer .....in een paar weken was hij volledig stil....Als hij nu blaft ,ist raar....

Andy Engels

Wij hebben wa geoefend, we zaten allemaal buiten en de hond in zijn kennel op vijf meter van onze terras. Hij was toen nog pup. Van het moment dat hij blafte, zeiden we niks en gingen direct allemaal naar binnen. Toen zat hij alleen buiten dus. Vijf minuten later gingen we weer op terras.....blafte hij weer? Terug naar binnen wij...en zo vier a vijf keer, en het blaffen was gedaan....wacht dan nog tien minuten, en blaft hij die tien minuten niet, laat hem er dan uit....uit de kennel en beloon hem....en zo de tien minuten gaan opbouwen, telkens vijf minuten langer .....in een paar weken was hij volledig stil....Als hij nu blaft ,ist raar....

Quote:
ik heb toen onze Spikye blafte omdat in de buren een hond gemakkelijk een halfuur aan mekaar aan het blaffen was, bij hem gaan staan, en telkens hij blafte sssssssssjjjjjjjjtttttt zei tegen hem, en toen hij efkens stopte, hem gestreeld en bravo gezegd, na paar keer oefenen blaft onze hond een keer terug en komt hij binnen gelopen, terwijl de andere hond ... blijft blaffen, goed toch he .

Cynthia Janssen

onze nieuwe hond( 4 jaar, geadopteerd) blafte nooit, vond elke hond lief. Sinds kort blaft en trekt ze aan de leiband als ze een andere hond ziet. Ook soms ineens een heftige bijtreactie naar onze andere hond. maar die is dan weer soms een stoorzender omdat ze nogal ADHD gedrag vertoont, waar onze nieuwe niet echt tegen kan. We zoeken een therapeut maar dat is niet gemakkelijk te vinden zo blijkt

Heidi Daems

Hier vindt ik het onmogelijk om niet te reageren op dit artikel als zelf gediplomeerd gedragscoach zijnde ..;

Bij blaffen dien je idd de oorzaak aan te pakken, is dit angst voor andere honden, geluiden, fietsen, mensen enz,...ga je dit individueel moeten aanpakken. waarbij je eerst gaat managen door je raam af te kleven met folie en niet meer in de tuin te laten.

Een hond die overmatig blaft uit frustratie, angst, woede,...dit zijn emoties en kan je niet corrigeren hij doet dit instinctief. Je kan het vergelijken als je bv bang bent van spinnen of muizen en je ziet er een of zelfs een vermoeden van, wat doe je dan? De ene schreeuwt de ander gaat boven op de zetel staan, dit doe je automatisch, je wordt niet minder bang zolang die spin niet echt weg is.

Stel je nu voor dat elke keer je een spin ziet en je begint te schreeuwen iemand begint te roepen dat je moet stoppen, iets gooit naar je of een schokje geeft, wordt je dan minder bang? Dacht het niet, dus die anti blaf band, iets gooien en zelfs water besprenkelen zal er in sommige gevallen voor zorgen dat hij tijdelijk stopt met blaffen maar neemt niet weg dat hij nog steeds bang is of gefrustreerd of boos en dat begint hij plots andere vervellende gedragingen te vertonen zoals uitvallen op straat, dingen slopen in huis of zelfs er ziek van worden omdat hij zijn emotie niet kan uiten. Beste mensen als je een probleem hebt met je hond die overmatig blaft ga aub achter de oorzaak aan en kom je er niet uit zoek hulp bij een gedragscoach.

Heidi Daems - Darko's


Een reactie plaatsen