Samen met je hond aan sport doen, kan een enorm toffe en bevredigende ervaring zijn. Het is een manier om je hond fysiek en mentaal uit te dagen en een goede band op te bouwen door kleine (of grote) stappen te zetten in de richting van prestatie. Een buitenstaander kan de competitieve wereld van hondensport intimiderend vinden. Maar maak je geen zorgen: er zijn veel manieren om in een rustige en ontspannen omgeving aan de slag te gaan.
Alle honden welkom
Honden van alle soorten en maten, inclusief gemengde rassen, kunnen deelnemen aan hondensport.
Het gaat niet om de trofee
Deelnemen aan hondensporten is een geweldige manier voor jou en je hond om vertrouwen op te bouwen, elkaar te leren kennen, nieuwe vrienden te maken en zelfs aan lichaamsbeweging te doen en dat alles terwijl je een band opbouwt. Begin met lessen te volgen, en wie weet? Misschien doe je binnenkort wel mee aan een georganiseerde wedstrijd.
Begin gewoon!
Hondensport bestaat op alle niveaus, van beginners tot gevorderden bij een plaatselijke hondenclub. Een andere geweldige optie is de hondensportclub met behendigheidsring en lessen geïntegreerd in de hondenopvang. Vraag je dierenarts, trainer, trimmer of plaatselijke dierenwinkel om meer informatie.
Hieronder geven we een lijst en een korte uitleg over enkel hondensporten.
Apporteersport
Apporteersport is een hondensport waarbij het appél , de wil om voor de baas te werken, het doorzettingsvermogen en intelligentie van de hond en van de baas op de proef worden gesteld. Het is als hondensport ontwikkeld voor iedere hond, ongeacht het ras.
Flyball
Flyball is een teamsport die door alle honden gedaan kan worden en waarbij snelheid en plezier voorop staat. Om aan flyball mee te mogen doen moet de hond minimaal één jaar oud zijn, gek op ballen zijn en lichamelijk gezond zijn.
Dogfrisbee
Bijna elk hondenras kan meedoen aan deze ontspannende sport. De trainingstechnieken worden aangepast aan de hond zodat ze allemaal pret hebben.De ene hond kan niet makkelijk springen en de andere heeft geen groot uithoudingsvermogen. Niet ieder ras zal geschikt blijken te zijn om op wedstrijdniveau te presteren maar dat is dan ook niet het hoofddoel van het spel.
Doggy Dance
Het is niet onmogelijk als je op een positieve manier traint kun je heel veel met je hond doen. Het is dus zeker niet alleen voor mensen die obedience gedaan hebben. Bij een doggydance wedstrijd zie je dan ook veel mensen meedoen die alleen maar een basisgehoorzaamheid hebben gedaan. Wat is doggydance nu eigenlijk? Het zijn dus leuke oefeningen zoals een hond die buigt,tussen de benen door loopt zoals bij behendigheid bij de paaltjes, twistjes, draaien, over de rug springen, achteruit lopen en nog zoveel meer...en dit alles op muziek.
Behendigheid
Als je een hond hebt die graag springt, schrijf je dan in voor een beginnende behendigheidscursus. Zelfs als je niet van plan bent om aan wedstrijden deel te nemen, zullen jullie allebei veel plezier beleven aan het leren en samen rondspringen.
Bij behendigheid legt de hond een parcours van ongeveer twintig hindernissen in een voorgeschreven volgorde foutloos en zo snel mogelijk af. De baas mag zijn hond, tijdens het meerennen van het parcours, door middel van stem en het geven van gebaren aanwijzingen geven. Hij mag zijn hond of de hindernissen nooit aanraken. De hond moet dus heel goed leren om op gesproken aanwijzingen en op lichaamssignalen snel en op de juiste manier te reageren.
Zwemmen
Zwemmen is een bijzonder goede manier om een hond zijn conditie te verbeteren. Het is niet blessuregevoelig en heel leuk voor de hond, als deze tenminste van water houd
Fietsen met je hond
(klik op de titel voor meer info)
Breitensport
Breitensport is een combinatie van gehoorzaamheid en behendigheid. Alle honden vanaf ongeveer één jaar kunnen meedoen. Breitensport bestaat uit vier verplichte onderdelen en één niet verplicht onderdeel.
Coursing
Coursing is het nabootsen van een natuurlijke jacht op een groot veld waarbij een stuk plastic of schapenvel over het veld wordt getrokken in een zigzag parcours. Op dit parcours lopen twee honden tegen elkaar. Zij worden onder andere beoordeeld op hun jachtinstinct, uithoudingsvermogen, wendbaarheid en snelheid.
Treibball
Bij deze sport wordt gebruik gemaakt van gymnastiek ballen van 45 of 65 cm hoog, dit is afhankelijk van de schofthoogte van de hond. De ballen die gebruikt worden zijn anti-plof ballen, dit betekend dat de bal niet kapot zal knallen maar rustig zal leeg lopen op het moment dat de hond zijn tanden erin zet of als de bal in iets scherps rolt. Het is belangrijk hier op te letten wanneer je een bal aanschaft, honden kunnen erg schrikken van een bal die kapot knalt en dan niet meer willen treibballen.
Het doel van de sport is dat de hond uit eindelijk de 8 ballen die op 15 meter van het goal afliggen naar het goal toe drijft, waar de eigenaar zal wachten om de ballen in ontvangst te nemen.
Speurwerk
Honden houden er van nature van om te snuffelen en hun neus te gebruiken. Het is tenslotte hun krachtigste zintuig. Speurwerk geeft je hond echt een opdracht die hij graag doet, terwijl hij tegelijkertijd zelfvertrouwen opbouwt. Het is ook een geweldige manier voor jou om de lichaamstaal van je hond te leren lezen.
Trucjestraining
Het is de favoriete bezigheid met heel wat honden. Er zijn veel online tructutorials om je op weg te helpen. En ja, net als bij alle sporten kun je titels en certificaten winnen om aan je muur te hangen. Tructraining is ideaal om vertrouwen op te bouwen. Thuis ‘werken’ honden vaak voor het avondeten door trucjes uit te voeren en tijdens therapiebezoekjes brengen hun trucs een glimlach op zoveel gezichten.
Rally
Als trucjes niet jouw ding zijn en je houdt van gehoorzaamheid, kijk dan eens naar rally. Rally is gebaseerd op gehoorzaamheid. In tegenstelling tot gewone gehoorzaamheid, waarbij een ‘rechter’ je moet vertellen wat je moet doen, beweeg je je bij rally over een parcours met borden die je vertellen wat je moet doen. Zie het als een hindernissenparcours voor gehoorzaamheidsgedrag. Je kan elke dag rally oefenen tijdens je wandelingen. Extra hulp nodig? Hier zijn ook lessen voor!
Canicross
Lopen samen met je hond. Dit wordt elk jaar populairder en er zijn verschillende clubs en wedstrijden te vinden. Meer info te vinden op https://www.canicrossnederland.nl/ en https://cani-cross.be/
Woofcamp
Woofcamp is bootcamp voor jou en je hond. Deze sport is ontstaan vanuit de behoefte om meerdere vliegen in één klap te slaan. Je kent het vast wel: kom je thuis na een lange dag op kantoor en van je work-out in de sportschool, moet je ook nog je hond uitlaten! Jouw energie is op, maar jouw evenslustige viervoeter staat te popelen om lekker actief te zijn met zijn baasje. De sport is ontstaan in Nederland, bij https://www.woofcamp.nl/ , maar heeft nu ook in Belgie voet aan de grond gezet: https://www.hondengedragscentrumlimburg.be/woofcamp/
We zijn ongetwijfeld nog enkele sporten vergeten en er staat niet alle uitleg bij iedere sport, maar voel je vrij om verder aan te vullen.
Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
Klinkt allemaal even plezierig en ... vermoeiend voor de baas.
Wat kan een oudere baas met een al wat oudere hond - met de kleine 'bobookes' vandien voor baas en hond - hiervan nog doen?
Wat is het rustigste?