Soorten hondenspeelgoed

Kies het juiste speelgoed voor jouw hond

Spelen en kauwen zijn natuurlijk hondengedrag. Hoewel sommige honden meer zullen spelen of kauwen dan andere, is hondenspeelgoed essentieel voor àlle honden. Er kunnen zelfs gedragsproblemen ontstaan ​​wanneer honden niet de juiste uitlaatklep hebben om hun instincten te volgen.

Er bestaan eindeloos veel soorten hondenspeelgoed. Normaal dus dat het kiezen van speelgoed voor je hond overweldigend kan zijn. Sommige hondenbaasjes eindigen met een mand vol speelgoed dat uiteindelijk stof ligt te eten omdat het de hond niet interesseert.

Hoe kies je speelgoed dat je hond echt leuk vindt?

De voorkeur van speelgoed van een hond hangt af van zijn persoonlijke stijl van spelen en kauwen. Probeer een paar verschillende soorten speelgoed uit en observeer/leer hoe jouw hond graag speelt en kauwt.

Als je denkt dat hij te veel speelgoed heeft, berg dan enkele speeltjes op. Haal ze na een tijdje terug uit de kast en je hond zal denken dat ze gloednieuw zijn.

Gebruik onderstaande lijst als leidraad bij het kiezen van het beste speelgoed voor jouw hond.

Je moet wel goed weten dat elk speeltje een risico kan vormen als je hond stukken ervan (of het hele speelgoed) inslikt. Bovendien kunnen scherpe of gerafelde randen verwondingen veroorzaken. Het spel moet onder toezicht staan, vooral als je hond een stevige kauwer is. Hoe duurzaam een ​​stuk speelgoed ook lijkt, er bestaat altijd een mogelijkheid dat er stukken van afgebeten en ingeslikt kunnen worden. Beschadigd speelgoed moet meteen worden weggegooid.

Ballen

Een bal is onmisbaar speelgoed voor elke hond die graag apporteert. Ballen zijn er in vele varianten, van de standaard tennisbal of rubberen bal tot glow-in-the-dark-ballen en ballen met knipperlichtjes. Veel ballen bevatten piepers, anderen hebben openingen om te vullen met snoepjes. Sommige ballen zijn standaard werpballen, bedoeld om te apporteren.

Kies de juiste balgrootte voor je hond: één die groot genoeg is om te dragen zonder hem per ongeluk in te slikken, maar klein genoeg om comfortabel in de muil te houden. De standaard tennisbalmaat werkt prima voor de meeste honden, maar er zijn ook extra grote ballen voor grotere hondenrassen en miniballen voor kleine honden.

Laat geen tennisballen rondslingeren zodat je hond vrij spel heeft om er op te kauwen. Geloof het of niet, het materiaal in de tennisballen kan ervoor zorgen dat de tanden gaan afslijten. Bovendien kunnen afgebeten stukjes materiaal bij het inslikken leiden tot verstikking of gastro-intestinale obstructie.

Frisbees en ander apporteerspeelgoed

Honden die van ballen en van apporteren houden, houden vaak ook van frisbees en ander speelgoed dat ze moeten ophalen. De frisbee is iets veelzijdiger dan een bal als het op apporteren aankomt, omdat je de snelheid van de schijf kunt variëren en ervoor kan zorgen dat deze van richting verandert. Deze afwisseling daagt je hond uit en voorkomt zo dat hij zich gaat vervelen.

Ander ‘haalspeelgoed’, zoals de "Hurley" (een sterk kauwbot), geeft je hond een uniek gevormd speeltje om te apporteren. Alternatief apporteer-speelgoed is vaak vervaardigd uit rubber, plastic, touw of een ander materiaal.

Tip: Als je hond dol is op het apporteren van frisbees, bekijk dan de verschillende hondensporten eens waarbij ze frisbees moeten ophalen.

Knuffels

Veel honden zijn dol op knuffels. Ze dragen ze rond als baby's of verscheuren ze als prooien. Gevuld hondenspeelgoed bevat meestal piepers en een speciaal soort vulling. Honden verscheuren ze vaak en de vulling vliegt dan in het rond. Het lijkt er op dat honden hun ‘prooi’ soms proberen te doden door de pieper te vernietigen. Nadat het speelgoed ‘dood’ is, dragen ze het soms nog steeds rond en schudden ermee.

Hou toezicht op je hond als hij met knuffels speelt, gewoon om te voorkomen dat hij de vulling of piepers inslikt, wat dan weer kan leiden tot obstructies. Knuffels overleven niet lang met agressieve kauwers, maar ze kunnen nog steeds heel leuk zijn. Sommige bedrijven maken extra stevig pluche speelgoed voor een langere kauwtijd, zoals Kong Ballistic.

Tip: als je het beu bent om de vulling van de knuffels van je hond op te ruimen, probeer dan een speelgoed zonder vulling zoals "Skinneeez."

Piepspeeltjes (niet-pluche)

Niet-pluche piepspeeltjes zijn er in vele soorten en maten. Meestal zijn ze gemaakt van vinyl, rubber of plastic. De duurzaamheid varieert, dus kies verstandig op basis van de kauwgewoonten van je hond. Over het algemeen is dik rubber het beste voor agressieve kauwers. Dunner speelgoed van vinyl of plastic is beter voor milde kauwers of als je altijd toezicht houdt op het spel. Het voordeel van dunnere piepspeeltjes is dat ze vaak goedkoper zijn. Het nadeel is dan weer dat ze meestal niet erg lang meegaan.

Tip: als je hond dol is op het piepgeluid, maar jij wordt er gek van, zoek dan speelgoed met een ‘stille’ piep. Ze hebben een hoge toon zodat je hond ze kan horen, maar jij er nauwelijks last van hebt.

Touwspeelgoed

Touwspeelgoed is gemaakt van gevlochten touw en heeft soms rubberen of plastic onderdelen. Ze kunnen worden gebruikt voor apporteren, touwtrekken of gewoon kauwen. Veel honden houden van touwspeelgoed, terwijl anderen er geen interesse in tonen.

Hou er rekening mee dat veel honden touwspeelgoed gemakkelijk stuk kunnen maken en stukjes kunnen inslikken. Dit kan leiden tot ernstige gastro-intestinale obstructie. Laat je hond dus nooit zonder toezicht met touwspeelgoed spelen. Wanneer touwspeelgoed begint te ontrafelen, is het tijd om het weg te gooien.

Tip: Laat je hond één keer per dag onder toezicht op een touwspeeltje kauwen om zijn gebit schoon te houden. Kauwen op een touwspeeltje heeft het effect van een tandenborstel die de vorming van tandsteen kan vertragen.

‘Trek’-speelgoed

Veel honden spelen graag trekspelletjes. Het is een gezonde weergave van de roofzuchtige aard van een hond, plus het is een geweldige mentale en fysieke oefening. Er zijn veel soorten trekspeelgoed op de markt in verschillende vormen, maten en materialen. Veel gezien zijn trekspeeltjes gemaakt van touw en/of rubber. Kies een trekspeeltje dat voor jou comfortabel is om in de hand te houden en aan te trekken en waar je hond gemakkelijk op kan bijten en aan kan trekken. Bovendien moet het speelgoed duurzaam genoeg zijn om de trekkracht van de hond aan te kunnen. Vervang versleten of rafelige trekspeeltjes zodat ze niet stuk gaan tijdens het spelen en iemand pijn doen.

Tip: Hou het trekspeelgoed van je hond buiten bereik totdat je klaar bent om te spelen. Het zal aanvoelen als een nieuwer speeltje en zal je hond eraan herinneren dat het tijd is om een ​​spelletje te spelen.

Drijvend speelgoed

Drijvend speelgoed is geweldig voor honden die van water/zwemmen houden. Dit speelgoed is meestal gemaakt van schuim, rubber of plastic. Zo zijn er drijvende ballen, ringen en ander speelgoed op de markt die je hond makkelijk in het water kan vinden en vastgrijpen.

Tip: Kies speelgoed dat speciaal voor in het water is gemaakt, zodat het niet zinkt of volloopt met water. Spoel de speeltjes na gebruik goed af en laat ze drogen om schimmelvorming te voorkomen.

Speelgoed waarin je snacks kan verstoppen

Hondenspeelgoed waarin je voer en lekkernijen kan stoppen, moet in het gezin van elke hond aanwezig zijn. Ze zijn plezierig, bieden mentale stimulatie en zijn een geweldige manier om energie kwijt te raken. Hondenspeelgoed met lekkere traktaties is er in verschillende soorten en maten en is meestal gemaakt van rubber of plastic.

Het meest populaire in zijn soort is de “Kong” die gevuld kan worden met lekkernijen, brokjes, pindakaas en ander voedsel. Hij kan je hond urenlang speelplezier bezorgen.

Tip: vul een speeltje met pindakaas of gewone yoghurt en vries het vervolgens in voor een verfrissende maar uitdagende snack.

Interactief speelgoed en hondenpuzzels

Net als speelgoed waarin je snacks kan verstoppen, daagt interactief speelgoed en hondenpuzzels je hond mentaal uit. Sommige interactieve hondenspeeltjes zijn gewoon het hierboven genoemde speelgoed gevuld met snacks. Andere speeltjes betrekken jou en je hond samen en kunnen net zo eenvoudig zijn als een trekspeeltje of een apporteerspeeltje.

Hondenpuzzels zijn ontworpen om je hond uit te dagen. Ze bevatten compartimenten en mechanismen die eten of lekkernijen verbergen en waarbij je hond moet uitzoeken hoe hij bij het voedsel kan geraken.

Interactief hondenspeelgoed en puzzels zijn een geweldige manier om je hond mentaal gestimuleerd te houden en wat cognitieve vaardigheden bij te brengen. Het ingebouwde beloningssysteem maakt leren echt leuk en gemakkelijk.

Tip: bekijk speelgoed zoals de “Nina Ottosson Dog Tornado” waarmee je de moeilijkheidsgraad kan variëren en je hond kan uitdagen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen