Socialiseren met andere honden

Socialiseren met andere honden

Je hond, socialer dan je denkt!

Die nieuwe puppy heeft je hart gestolen! Maar je hebt al een hond, wat nu? Je bent bang dat ze niet met elkaar overweg zullen kunnen. Nochtans is het niet zo moeilijk om van twee vreemde honden twee maatjes te maken. De volgende stappen helpen je op weg.

Al voor je een nieuwe puppy hebt, kun je je hond laten socialiseren met andere honden. Ga wandelen naar het park of een andere plaats met veel honden of organiseer een hondenfeestje. Allemaal ideale manieren om je hond te doen omgaan met soortgenootjes.
 

Aangenaam kennismaken

Eerst en vooral moeten beide dieren elkaar leren kennen. Als de nieuwe hond klein genoeg is, plaats hem dan in een draagkooi. Zijn het twee volwassen honden, doe hen dan allebei aan de leiband. In dit geval heb je ook iemand nodig die je kan helpen. Fysiek contact tussen beide honden mag niet mogelijk zijn maar ze moeten elkaar wel kunnen zien, ruiken en horen. Zo worden ze op een veilige manier aan elkaar gewoon. Zorg altijd voor je eigen veiligheid en die van je honden.

In het begin zullen je honden rusteloos zijn. Als ze uiteindelijk rustiger zijn, geef hen dan een kleine beloning, zoals een koekje. Toon hen genoeg affectie en geef complimentjes als ze niet blaffen of agressief worden tegenover elkaar. Zo weten ze dat jij de andere hond aanvaardt en hetzelfde verwacht van hen. Herhaal dit een aantal keer tot het agressieve gedrag wegebt en ze elkaars aanwezigheid lijken te aanvaarden. Nu kun je een stapje verder gaan.

Bij deze volgende stap heb je een helper nodig die je hond stevig vasthoudt aan een korte leiband. Open de draagkooi en laat de nieuwe hond er voorzichtig uit. Als beide honden aan de leiband zijn, breng hen dan voorzichtig samen. Ze zullen naar elkaar toe willen lopen. Laat hen niet in paniek raken of ontsnappen. Breng hen stapje voor stapje dichter bij elkaar. Misschien stellen ze zich wat agressief op, dit is normaal en kan geen kwaad in het begin. Ze zullen al snel elkaars signalen oppikken, en hun probleempjes onderling oplossen.

Net zoals bij mensen, worden ook niet alle honden boezemvrienden. Zelfs de beste maatjes zullen soms grote ruzie maken. Als het even te erg wordt, laat hen dan wat afkoelen in een aparte ruimte. In geen tijd zijn het weer de beste vrienden.

Met deze tips en een goede dosis geduld mag je er zeker van zijn dat je hartendiefjes elkaar niet elk moment in de haren zullen vliegen. Integendeel, misschien worden het maatjes voor het leven!


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen