Honden centrum

Laatste nieuwe interessante informatie

 • Seksueel overdraagbare ziektes (SOA's) bij honden

  Davy Agten
  Seksueel overdraagbare ziektes (SOA's) bij honden
  Seksueel overdraagbare ziektes. Waarschijnlijk had je deze ziektes nog nooit geassocieerd met honden. Toch is het mogelijk. Brucellose is zo'n seksueel overdraagbare infectieziekte.

  Brucellose, een sluimerend gevaar


  Bij mensen is Brucellose gekend als Maltakoorts. Meestal worden de intieme delen van je hond besmet en ook zijn lymfesysteem. Dit kan leiden tot ontsteking van de lymfeknopen en de testikels. Brucellose kan ook leiden tot abortussen. Vaak zijn dit de enige symptomen. Hierdoor wordt Brucellose vaak niet opgemerkt en kan ze uitbreiden naar andere delen van het lichaam. Als de ziekte niet behandeld wordt, kan ze verder verspreiden naar de andere organen, zoals nieren en ogen. Je hond kan door deze ziekte zelfs onvruchtbaar worden.

  Als je hond een miskraam krijgt, kunnen ook je andere huisdieren ook heel snel besmet raken. Ze gaan eens snuffelen aan de foetus, en raken op die manier besmet. Ook urine en uitwerpselen zijn een bron van besmetting. Als de ziekte niet behandeld wordt, bestaat er ook een kleine kans dat je als eigenaar besmet wordt.

  Preventie en behandeling


  Laat je hond minstens twee keer per jaar onderzoeken op deze ziekte. Er zijn behandelingen voor Brucellose, maar het is moeilijk om de ziekte volledig te genezen. Je hond zal dus voor lange tijd medicatie moeten nemen, waaronder ook antibiotica. Geen goedkoop grapje dus.

  Na de behandeling, en de uiteindelijke 'genezing' is er toch nog een terugval mogelijk. Preventie is enorm belangrijk en een van de beste manieren om met Brucellose om te gaan. Zorg ervoor dat je huis en de zone waar je hond loopt altijd proper is. Als hij ergens zijn behoefte doet, ruim het dan onmiddellijk op. Het is hygiënischer en als je hond drager is van Brucellose wordt de verspreiding tot een minimum herleidt. Hygiëne is niet duur en niet moeilijk. Water en bleekmiddel volstaan om de bacterie te doden.

  Heb je een zieke hond in huis? Hou hem dan geïsoleerd tot hij volledig genezen is. Laat hem geen contact hebben met andere dieren in het huis. Dit kan lastig zijn voor je hond, maar het is voor zijn eigen bestwil. Zoniet worden al je dieren en misschien ook wel jij met de ziekte besmet. Dat is toch het laatste wat je wil?

  Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Als je jezelf registreert kan je bovendien reacties toevoegen en krijg je toegang tot ons forum. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.
terug naar overzicht

Nog geen reacties

Lees hier de laatste reacties van onze leden op dit artikel. Zelf interesse om te reageren op dit artikel?
Maak snel een eigen account aan! of Meld je hier aan.
Download nu GRATIS:
"De perfecte hond"
even geduld
sluiten x