Scheidingsangst

Scheidingsangst
Scheidingsangst komt niet enkel bij mensen voor maar ook bij honden. Honden zijn van nature zeer sociale dieren. Hij wilt vanuit zijn natuurlijke instinct deel uitmaken van een gezin. Ze kunnen er dus niet goed mee omgaan als ze alleen gelaten worden. Ongeveer 10 tot 15% heeft een vorm van verlatingsangst. Gelukkig is verlatingsangst te behandelen met de juiste handeling.

Heeft jouw hond scheidingsangst?

Scheidingsangst is gemakkelijk te onderscheiden van gewoon slecht gedrag. Honden met scheidingsangst misdragen zich namelijk enkel wanneer ze alleen thuis zijn.

Volgende handelingen zijn typisch bij honden met scheidingsangst:

  • Hij blaft en jankt overdreven veel als je er niet bent
  • Hij onderneemt regelmatig pogingen om te ontsnappen
  • Je viervoeter verliest zijn eetlust
  • Hij doet zijn behoefte op de vloer
  • Hij krijgt last van diarree en braken
  • Als je thuis komt merk je dat je meubels kapot gebeten zijn
  • Hij vraagt voortdurend aandacht als je terug thuis bent
  • Hij ziet er overstuur uit wanneer je wilt uitgaan


Waarom lijden sommige honden aan scheidingsangst?

Sommige honden hebben meer aandacht nodig dan anderen. Dit verschilt van ras tot ras. Heb je weinig tijd? Koop dan een hond die zeer zelfstandig is en weinig aandacht nodig heeft.
Het gebrek aan zelfvertrouwen kan ook een oorzaak zijn. Misschien werd de hond ooit mishandeld of verwaarloosd. Of als pup werd hij misschien naar een asiel gebracht waardoor hij nu telkens schrik heeft om opnieuw in de steek gelaten te worden.

Ook kan een verandering in je levensstijl scheidingsangst veroorzaken. Een verandering in je werk bijvoorbeeld waardoor je minder tijd hebt voor je hond.

Behandeling

Je hond straffen heeft geen enkel effect. Leer je hond dat hij erop kan vertrouwen dat je altijd terugkomt. Geef hem bijvoorbeeld het commando ‘zit’ terwijl je even weggaat. Beloon hem als je terug komt. Zorg er voor dat de tijd tussen het weggaan en thuiskomen telkens langer wordt. Op die manier geraakt je hond er aan gewend en weet hij dat je telkens terug komt.

Een andere simpele manier waarop je je hond kan helpen is het kopen van speelgoed. Op deze manier wordt hij afgeleid. Hij heeft een bezigheid en merkt niet dat je zolang weg bent.
Zorg ook voor speeltjes waar hij op kan kauwen, waardoor hij niet meer aan jouw meubels gaat knabbelen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


7 reacties

'Ello,

wij hebben drie honden thuis (Shiba inu, Briar end een Bouvier) dus je zou zeggen dat ze hier niet zo snel last van hebben. De Shiba inu daarentegen jankt ontzettend veel als er niemand thuis is, en als ik eenmaal thuis kom en naar de wc ga jankt ze weer. Ik ga het laten zitten en het verlengen van de tijd proberen, maar ik vroeg me af: zou het ook kunnen komen door het hebben van teveel energie en die dan kwijt willen raken?--> Aandacht willen krijgen om zo te spelen? Het is zo erg onderhand dat we 's avonds niet meer weg kunnen ivm de buren en het geluidsoverlast die onze honden veroorzaken (door de shiba gaat de briar meedoen) of dat het voor mij niet meer mogelijk is om uit te slapen als m'n ouders weggaan.

Alvast bedankt voor de reactie :3

John Reijnen

Als kennelhouder zou ik graag op dit artikel willen reageren, en een tip geven aan collega kennelhouders.

Ik heb ieder jaar een nest puppies die binnenshuis opgevoed worden, en vanaf het moment dat de moeder bekomen is van de bevalling (+/- 48uur), neem ik de moeder dagelijks 3x mee op de gebruikelijke wandeling van ongeveer 30 minuten.
De puppies raken hieraan gewoon, en weten instinctief, dat (in dit geval) de moeder altijd weer terugkomt.
Als de puppies de leeftijd bereikt hebben dat ze het nest mogen verlaten, is dit voor hun zo normaal, dat ze totaal niet meer reageren als iemand de deur uitgaat. Uiteraard volg ik de puppies ook nog een tijdlang, nadat ze bij hun nieuwe baasjes zijn, en ik heb nog nooit enige klacht gehoord, daarentagen wel veel complimenten dat ze puppies zo zelfstandig zijn.
Mijn eigen honden, kunnen gerust 12-14u alleen binnenshuis blijven, en ik heb nog nooit één stoel- of tafelpoot gevonden waar zij aan geknaagd hebben.

Descamps Dominique

Mijn hond is van nature heel zelfstandig, toch heb ik van in het begin geen risico genomen, en een paar maatregelen genomen:
het meest logische is natuurlijk door wat speelgoed klaar te hebben waarmee hij zich kan bezighouden. Na een tijd heb ik een kong gekocht (zo'n kegel waar je korrels kan insteken die eruit vallen als hij het ding ronddraait) en regelmatig maak ik ijslollies van afgesneden PET-flessen met korrels erin, daar amuseert hij zich ook mee.
Het belangrijkste echter, is het basisidee dat de hond zich in jouw afwezigheid in een toestand bevindt die gelijk is aan de toestand waarin je hem hebt achtergelaten. Dus: als hij opgewonden is het moment dat je vertrekt, is hij opgewonden terwijl je weg bent, met alle mogelijke gevolgen vandien.
Om dat aan te pakken, negeer ik mijn hond compleet de laatste minuten voor ik vertrek: ik spreek er niet tegen, ik streel hem niet, ik bekijk hem niet eens, en automatisch wordt hij rustig. (In het begin heb ik eens vijf volle minuten relaxatie-oefeningen zitten doen temidden van mijn living, enkel en alleen om hem, via mij, kalm te krijgen)
Als ik naar buiten ga, zelfde verhaal: niet spreken, niet strelen, geen oogcontact (voor diegene die het programma van Cesar Milan volgen op National Geographic, jullie herkennen dat wel EMO 1 ).
Voor diegene die nu denken "Wat? Vijf volle minuten? Denk je dat ik daar tijd voor heb 's morgens?", da's de kern van het probleem: om iemand, ook een hond, rustig te krijgen, heb je tijd nodig, niets is moeilijker om een hond rustig te krijgen in een hectische drukte.

Veel geluk

John Reijnen

Beste scampsd, ik heb heel veel respect voor andermans ideeën, maar van jouw verhaal geloof ik bitter weinig.
1) Jij spreekt jezelf namelijk tegen in andere forums (lees je eigen vraag over de agressie van je hond "mijn hond accepteert geen bezoekers"EMO 8
Jij weet dus absoluut niet hoe jouw hond zich gedraagt als er iemand aanbelt als jij niet thuis bent.
2) En wat Cesar Milan betreft, dat is wel de grootste charlatan die er bestaat op het gebied van honden gedragstherapeuten. Alles en elke hond die hij in zijn shows opvoert zijn vooraf geprepareerde honden.

Maar iedereen geloofd wat hij wilt geloven, en op televisie ziet alles er heel anders uit als in werkelijkheid.

Descamps Dominique

Waw, GoldenRetriever, da's een scherpe reactie, en die had ik helemaal niet verwacht: ik heb gewoon verteld wat ik doe om mijn hond rustig te houden terwijl ik weg ben. Blijft hij rustig en doet hij helemaal niets verkeerd, ook als iemand aanbelt? Dat weet ik natuurlijk niet helemaal zeker, maar aangezien hij binnen en buiten kan en enkel papier kapotmaakt, denk ik te mogen zeggen dat hij mooi rustig is terwijl ik weg ben. Ook heb ik al een paar keren aangebeld, gewoon om een reactie uit te lokken, en ook dat gaf geen problemen.
Dat hij bezoekers durft bijten, da's een heel andere situatie, en die ben ik momenteel aan het aanpakken, binnenkort ook samen met de kweker waar ik mijn hond gekocht heb.
Blijkbaar ben je een tegenstander van Cesar Milan, en da's je goed recht, natuurlijk, het gaat mij ook niet om klakkeloos te geloven wat iemand toont of vertelt. Ik ga gewoon op zoek naar methodes om mijn problemen aan te pakken (net zoals deze site hier), en als ik iets zie dat interessant lijkt, probeer ik het eens uit, en als het werkt, oké goed, zoniet, dan stoppen we ermee.
Ik denk dan ook dat we hiermee kunnen afsluiten: als iemand gebaat is met mijn ideeën, goed dan, zoniet zijn er geen potten gebroken, probeert gewoon wat anders uit.

Veel geluk ermee

John Reijnen

Beste scampsd, Inderdaad ik heb inderdaad misschien ook wel een beetje gechargeerd in mijn reactie, maar ik wilde dan ook zeer duidelijk aangeven dat de methode Cesar Milan (het negeren van je hond) totaal verkeerd uit kan pakken, en een enorm gefrustreerde hond tot gevolg kan hebben, en alles een trigger kan zijn om je hond van gedachte te doen veranderen.
Je schrijft nu zelf dat hij kranten/papier kapot scheurt, terwijl je wel voor speeltjes zorgt, dit moet je toch aan het denken zetten. Op een gegeven moment gaat ook het papier hem geen voldoening meer geven en gaat hij op zoek naar een nieuwe uitdaging.....met alle gevolgen van dien.

Ik weet uiteraard niet hoe oud jouw hond is, maar volgens mij kun je beter een goede GT contacteren, om verdere bijt incidenten te voorkomen. En aan je naam te zien ben jij net als ik woonachtig in België, dus denk ik dat je best eens contact opneemt met Dany Grosemans, hij is één van de weinige gediplomeerde gedragstherapeuten, die ook echt weten waar ze mee bezig zijn.

Helaas lopen er ook op het gebied van GT's veel charlatans rond, omdat men in België het nog altijd geen eisen stelt aan het beroep en iedereen die denkt iets van honden te kennen zich GT mag noemen.

En ik wil je serieus mijn excuses aanbieden als ik je gekwetst heb, dat was zeker mijn bedoeling niet.

D'haeseleer Nadinne

jullie maken daar allemaal een drama van .Mijn hondje is nu 11 jaar en als ik weg ga moet ik gewoon zeggen "ik ga naar de winkel of dokter of vroeger als ik nog ging werken zei ik gewoon ik ga werken"en dan gaat ze op haar kussen liggen met een snoepje zet ik de radio op en krijgt ze een kusje.Als ik lang weg ben staat er ook een timer op het licht zodat het aangaat als het donker word.ik woon op een glvl app (toeristisch gebied)en heb al gevraagd of ze mijn hondje horen als ik weg ben maar niks.Ik heb dit gedaan vanals ze pup was en heb nooit problemen gehad heeft nooit iets kapot gebeten of zo en als ik thuis kom word ze beloond met een snoepje,en ga ik eerst met haar eens wandelen en mijn hondje is gelukkig want ze is beloond.


Een reactie plaatsen