Schadelijke voedingsmiddelen voor honden

Schadelijke voedingsmiddelen voor honden
Kan je de smekende ogen van je hond niet weerstaan als je aan het eten bent? Geef je hem regelmatig iets van de tafel? Let er mee op. Ook al lijkt het alsof niks hen ziek kan maken als je ziet dat ze knabbelen aan allerlei dingen van vuile sokken tot kattenbakvulling. Jouw huisdier kan ernstige interne problemen krijgen na het eten van bepaalde schadelijke voedingsmiddelen. Deze voedingsmiddelen veroorzaken bovendien blijvende schade.

Chocolade

Dit is één van de schadelijkste voedingsmiddelen die je jouw hond kan geven. Chocolade bevat cafeïne, een bestanddeel dat zijn verteringsstelsel niet kan verteren. Cafeïne blijft dus door het verteringsstelsel van de hond gaan tot hij uiteindelijk vergiftigd geraakt.
Er is een verschil tussen de types chocolade. Witte chocolade is het minst schadelijk, pure chocolade is daarentegen zeer gevaarlijk.
Deze voorwaarde geldt ook voor cola, koffie en thee.

Druiven en rozijnen

Voor de mens zijn deze voedingsmiddelen zeer gezond en vooral ideaal voor een dieet. Voor je viervoeter zijn ze echter schadelijk. Het kan verschillende problemen veroorzaken waaronder nierfalen. Nierfalen leidt uiteindelijk tot de dood. Merk je dat je hond druiven of rozijnen gegeten heeft? Consulteer dan zo vlug mogelijk de dierenarts om zijn maag leeg te pompen.

Uien

Uien, zowel rauw, gekookt als gedroogd hebben een giftig effect op de hond. Honden houden meestal niet van uien. Hebben ze echter stukjes opgepeuzeld, moet je meteen de dierenarts contacteren. Dit knolgewas zorgt voor ernstige spijsverteringsproblemen.

Noten

Noten bevatten een hoog fosforgehalte die nier- en blaasstenen veroorzaken. Vooral walnoten moeten vermeden worden. Natte dode walnoten bevatten een schimmel die ziektes kan veroorzaken.
Aardappelen

Gekookte of gepureerde aardappelen zijn zeer voedzaam en verteerbaar voor de hond. Rauwe aardappelen daarentegen zijn zeer giftig.

Kalkoenhuid

Kalkoenhuid kan een ontsteking van de alvleesklier veroorzaken.

Plastiekverpakkingen

Honden eten vaak stukjes van de verpakking op omdat hier nog voedselresten aan hangen. Verpakking kan verstikking of darm- en maagverstoppingen veroorzaken. Dit kan leiden tot bloedingen en uiteindelijk tot de dood.

Andere voedingsmiddelen

Nog enkele voedingsmiddelen die vermeden dienen te worden zijn:
Avocado, knoflook, tomaten, aubergine, varkens- en kalfsvlees, gekruid voedsel, rauwe vis, spinazie, perziken en alle alcoholhoudende dranken.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


20 reacties

Charissa Buekenberghs

interessant!
Sommige dingen wist ik nog niet zoals noten en kalkoenhuid EMO 1

Kristel De Reymaeker

Af en toen een tomaat kan geen kwaad hoor... is wel zo dat je dat niet in grote hoeveelheden moet geven (zoals met zoveel)
Wij geven hier ook soms rauwe vis hoor... zijn natuurlijk honden die wel wat bacteriën gewoon zijn. Tegenwoordig zijn de honden zo een steriel eten uit mooie blinkende zakjes gewoon dat ze bij de minste bacterie met een probleem zitten he dus opletten.
Zelfde voor rauwe eieren: dat eten ze hier wekelijks een keer of 2.

Knoflook geven wij ook regelmatig tussen hun eten, goed tegen wormen/vlooien. Opletten voor overdosis maar een beetje kan geen kwaad.

Ja chocolade en alles waar cacao in zit: erg voor opletten. Sterke drank lijkt me logisch.

wendy pierar

de mijne krijgen altijd knoflook tegen de vlooien en alle soorten vlees(wel nooit rauw). er zijn idd honden die er niet tegen kunnen maar mijn grootouders hun hond at nog veel meer dan de mijne vroeger en die werden ook 14 a 15 jaar oud... gewoon niet teveel geven hé

Michel Van Belle

er zijn enkel voeing middelen dat ik wist maar dit artikel is zeer interssant [EMO 1EMO 1

Rauwe vette vis is ontzettend goed voor honden, wat slecht is voor honden is voer waar granen in verwerkt zitten en aangezien in bijna alle brokken, duur of goedkoop de granen zijn verwerkt die voor menselijke consumptie niet geschikt is, compleet met kankerverwekkende stoffen, zijn alle brokken niet goed voor de hond.
Er zijn wetenschappelijke artikelen die aangeven dat honden die leven op brokken GEMIDDELD 3 jaar minder oud worden.
Mensen die werkelijk geinteresseerd zijn kunnen beter is een avondje de artikelen lezen op internet, ze zullen niet weten wat een rotzooi er wordt verkocht onder de noemer "hondenvoer".

Ann Sprengers

Als je niet te veel geeft van al die dingen ....Dat is zoals bij de mens.
Mijn vorige hond was gek van Chocolade ( wie niet...) en is bijna 18 jaar geworden.
Maar je moet natuurlijk altijd oppassen!

Lut Cappelier

Staan er interessante tips in dit artikel om tegengesproken te worden?
Chocolade en al die andere ingrediënten ZIJN als vergif en het feit dat sommige van de dieren toch een gezegende leeftijd bereiken sluit volgens mij niet uit dat ze zich heel dikwijls heel ziek EMO 17 moeten gevoeld hebben en zijn geen bewijs van uw gelijk. Ze kunnen het immers niet komen zeggen.
Stop dus met de vergiftigingspogingen en volg eens wat wijze raad op!

Ilse Altena

Onze Staby reu ( bijna 18 geworden) heeft eens als jonge pup van 13 weken een plastic verpakking van een bierworstje opgegeten. Raad van onze dierenarts was : geef maar een stukje ontbijtkoek, dan komt het er wel weer uit langs de natuurlijke weg. Hij had gelijk want 2 dagen later kwam het mee met zijn ontlasting.
Onze eerste Schotse Collie heeft eens een stukje van een houten kinderpuzzel opgegeten, kreeg darmontsteking.
Wat ook giftig is zijn sigaretten peuken, een pup heeft dat snel in z'n bekje, altijd goed opletten en snel reageren.
Weet iemand of het kwaad kan als je hond een vlieg of spin opeet?
Op de site www.collie-in-nood.com staat ook een lijst van giftige etenswaren en planten . Ook tips en ehbo, erg interessant om eens te bekijken. groetjes..en een fijne dag allemaal.EMO 1

de groot c

zolang er grote dierenvoeder fabrikanten bewust bestrijdingsmiddelen aan hun voer toevoegen, krijgen mijn honden versvoer en brokken waar die rotzooi niet in zit, dit is nog godkoper ook

Bieke Van Gijsegem

Niet overdrijven, en niet fanatiek worden, ook niet op commercieel hondenvoer, vind ik, massa's honden worden daar vrolijk en blij heel oud mee.

Alles is relatief, hè? Als wij elke keer Christo's maag zouden moeten laten leegpompen als hij druiven gegeten heeft, dan zouden we beter een ritssluiting op zijn buik laten monteren...

Bieke Van Gijsegem

oh ja, en 't glas van een tripelke leeglikken, daar kan hij ook zo van genieten, en dat zit vol vitamine B EMO 4

site Voerwijzer

Een weinig onderbouwd artikel. Ik lees graag waaróm iets schadelijk is. Kalkoenhuid schadelijk? Wat zit daar dan in wat niet in een kippenhuid zit? Het bestaat voornamelijk uit vet, en als een hond problemen met de pancreaswerking heeft, dan is vet niet goed. Maar verder is vet gezond en zelfs essentieel, en niet schadelijk. Spinazie schadelijk? Er zit oxaalzuur in dat de opname van ijzer en zink hindert, maar voornamelijk het ijzer en zink uit de spinazie zelf. Van af en toe spinazie kunnen er geen tekorten ontstaan. Rauwe vis schadelijk? Er zitten afvalstoffen uit de zee in (ook in verhitte vis), verder hartstikkr gezond!

AnneMarie van Krimpen

zoals met veel dingen is het overal waar "te" voor staat, is niet goed.
knoflook is juist gezond, alleen te veel is niet goed.
knoflook werkt zuiverend in het bloed, dus te veel knoflook kan bloedarmoede veroorzaken,
maar 1 teentje knoflook per week of 1 theelepeltje per week is juist gezond.
zo is varkensvlees niet erg zolang je maar zeker weet dat er geen aujesky in zit,daar kunnen honden niet tegen.
kalfsvlees is ook juist goed,
ik ben een voorstander van vers vlees geven aan hond en kat.

Bieke Van Gijsegem

Wel mijn complimenten weer voor de keuze van 't fotootje naast 't artikel.
Alleen al om die te zien, zou je alle artikels na mekaar lezen EMO 1

Veerle Robijn

Onze Jenne kan ook ontzettend genieten van een stukje tomaat. En net zoals Christo (van Bieke) is onze Jenne ook niet vies van een druif die toevallig op de grond stuitert. EMO 3
Als ik lees wat allemaal ongezond is voor een hond, hebben we ofwel een kerngezonde hond die tegen veel bestand is of we hebben geen hond maar een ander blaffend wezen op 4 poten EMO 8
Enkel chocolade is absolute taboe hier en noten proberen we ook te mijden. Alleen beseft onze vriend dat niet want als er een doos met noten buiten te drogen staat, duikt hij er in en haalt er gewoon zijn eigen voorraad uit EMO 4
Ook een ballon heeft hij een paar weken geleden geprobeerd maar die is er na 2 dagen in vrijwel ongeschonden staat weer uitgekomen EMO 3

Annelies Vn Praet

Toch niet geheel waar of te ongenuanceerd. Zo zijn niet alle noten schadelijk, en ook rauwe aardappelen op zich zijn niet gevaarlijk maar wel de groene, nog niet rijpe uiteinden. Inderdaad had het nuttig geweest waarom. Van uien weet ik dat ze schadelijk zijn voor de rode of witte bloedcellen.

Annelies Vn Praet

<oh ja en groene delen en het steeltje van de tomaten zou ook niet zo goed zijn voor een hond.

Rian Kuijpers

Ik lees bij sommige schrijvers dat er knoflook gegeven word voor de vlooien. Ik heb hier nog nooit van gehoord en is dat dan om de vlooien weg te houden? Is er dan ook een alternatief om de teken weg te houden? Deze producten zijn dan wel een veel goedkoper dan de chemische producten om het ongedierte weg te houden. Bij ons komt er hopelijk in het voorjaar een pup en kunnen altijd advies gebruiken.

Bieke Van Gijsegem

Hallo Rian,
'vlooi' (EMO 8EMO 4) eens hier en daar wat topics op dit forum uit, het gaat heel regelmatig over zowel voeding als over anti-teek en -vlotechnieken. Veel leesplezier!EMO 1

Sonja Augustijnen

Goed dat ik het weet, dat uien niet goed zijn.


Een reactie plaatsen