Samen op wandel - enkele tips voor baasje en hond

Samen op wandel - enkele tips voor baasje en hond
Een vrije zondagmiddag, met een stralende zon en een zacht briesje. Ideaal weer om de hond buiten te laten. Maar het moet zowel voor de baas als voor de hond een aangename tocht worden. Daarom hebben we voor jullie enkele tips op een rijtje gezet die jullie leven veel aangenamer kunnen maken. Het zijn maar kleine dingen die wel een wereld van verschil kunnen betekenen.

  1. Vergeet nooit dat een hond slecht tegen de warmte kan. Een hond verliest z’n warmte langs de voetzolen en via z’n tong. Daarom hijgt hij altijd. Ga dus nooit wandelen bij onmenselijke temperaturen.
     
  2. Houd rekening met de afstand van de wandeling. Dit geldt zowel voor de wandelaar als voor de hond. Als de hond opmerkt dat de baas door z’n beste krachten doorzit, durft hij zich wel eens op eigen initiatief uit te leven. Als de baas daarentegen een betere conditie heeft dan de hond moet hij er op letten dat het dier niet uitgeput raakt.
     
  3. Loop – zeker in het begin – dikwijls met de hond aan de lijn. Zo weet hij immers dat hij niet altijd vrij kan rondlopen. Oefen in deze periode ook op wat drukkere plaatsen. Zo leert hij gedragingen van een grotere massa mensen kennen, maar heb je hem toch altijd onder controle.
     
  4. Wandel met je hond niet alleen over de zachte berm of door velden. Als je samen met hem regelmatig over een verharde ondergrond loopt, kweekt hij eelt op z’n pootjes. Dat stelt hem in staat om later grotere afstanden af te leggen zonder dat hij daardoor gekwetst raakt.
     
  5. Bij warm weer moet er voor de hond genoeg mogelijkheid zijn om te drinken. Voor een grote hond moet je toch al rekenen op 1 liter water voor een tocht van 3 kilometer.
     
  6. Loopt je hond los, verwittig hem dan niet als je plots een zijweg inslaat. Hij moet aan jou zelf aandacht schenken. Bij herhaaldelijke verwittigingen zal zijn aandacht verslappen. Roep hem wel iets toe als er andere wandelaars langskomen, je kan maar op zeker spelen.
     
  7. Hij mag niet trekken aan de lijn. Het is immers de bedoeling dat het voor baas en hond een aangename ontspanning is. Krachtmetingen horen hier dus niet thuis.
     
  8. Als je met meerdere honden wandelt, houd er dan rekening mee dat hun gedragingen anders zijn dan wanneer je met elk apart gaat wandelen. Een hond voelt zich sterker in groep en zal zich sneller impulsief tot agressief gaan gedragen.
     
  9. Zorg ervoor dat de hond zich op zijn gemak voelt. Neem hem nooit op z’n eerste wandeling mee in een drukke wandelstraat. Zowel baas als hond moeten mekaar begrijpen en vertrouwen vooraleer zich op drukke en lawaaierige plaatsen te wagen.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


17 reacties

Veerle Robijn

Nog een tip als je met je vriend gaat wandelen (en dan heb ik het niet over onze mannelijke tweevoeters, alhoewel... EMO 8): neem steeds snoepjes mee om de hond te belonen bij goed gedrag in onverwachte situaties als fietsers, joggers, ruiters te paard, passerende kinderen... en/ of een speeltje.
Deze tips hebben we meegekregen in de puppycursus en bleek voor ons al een immense hulp. Onze Jenne begint nu te weten dat hij geregeld bij ons moet komen (zelfs als er niemand of niets te zien is) en dat hij daar soms voor beloond wordt. Nu komt hij ook sneller bij ons wanneer we hem roepen als er passanten zijn... Gedaan met blaffen naar of lopen achter alles wat voorbij komt EMO 1!

_cindytjuh_ _cindytjuh_

haha tip 6 : ik doe dat ook niet als mijn honden loslopen en we slaan ergens af dan hou ik soms mijn hart vast dat ze ons nog zullen vinden één keer hebben ze de verkeerde kant uitgelopen maar door wat terug te keren en hun naam te roepen waren ze al snel terug aandachtig EMO 3

Noëmi Noëmi Weiss

Ik vindt tip 1 en 8 niet helemaal kloppen.
Een hond moet elke dag wandelen (natuurlijk gedrag), maar bij zeer heet weer kun je wat korter gaan en hem af en toe bijvoorbeeld tussendoor wat water geven.
Als je hond houdt van zwemmen kun je hem tussendoor bij hoge temperaturen veel laten zwemmen door bijvoorbeeld langs het water te gaan lopen of mnet hem naar het strand te gaan.
En voor tip 8 geldt: als je je honden begrijpt en ze goed opnder contole hebt is het juist leuk voor de honden om samen te gaan wandelen; het zijn immers roedeldieren!
Wanneer je honden zich impulsief, agressief, of op een andere manier vervelend gan gedragen ligt komt dit doordat jij ze niet onder controle hebt en niet omdat ze in een groep lopen.
Want jijzelf hoort immers ook bij die groep en dan moet je ook de baas zijn en niet de honden, want alleen als jij niet zelf de baas bent zullen ze vervelend gaan doen.

marleen deveux

wat met wandelen in de regen ?

ALEXANDER SLAETS

Mijn labrador is 2 jaar , ik durf hem niet los te laten in het veld , als hij een konijn of een vogel ziet luistert hij niet en loopt hij er achteaan , hoe kan ik hem vertrouwen ?

birgitta lakeman

mn pup maltheze van 14 wekenr gaat steeds zitten als ik met hem ga wandelen
ik heb hem al een tuigje aan gedaan zodat ik hem beter kan laten lopen
maar terug naar huis loopt hij heel snel hahahahEMO 4
hoe los ik dit opEMO 8

Bieke Van Gijsegem

Punt 7 : 'k heb Christo dit laten lezen, maar hij snapt er niks van EMO 7EMO 4

Veerle Robijn

Ik heb onze Jenne de laatste 3 wandelingen gewoon een harnasje aangetrokken (geen Halti of K9-tuigje maar eentje van Ferplast dat niet over zijn kop moet) en guess what: gedaan met trekken! Baasje ontspannen en hond op zijn gemak! Had ik dat eerder geweten waren de onzedelijke vloeken, die mij in het verleden al eens durfden te ontsnappen, binnensmonds gebleven EMO 8 EMO 3

Tania Derck

Ik zou graag weten hoe ik mijn hond kan leren om niet alles op te rapen langs straat. Hij is letterlijk CONSTANT op een zoektocht naar iets eetbaars... De ganse wandeling lang is hij vanalles aan 't eten. Hij kent "leave it" (ik spreek hem in 't Engels aan) wanneer er thuis iets op de grond valt en heb al veel getraind met snoepjes. Hij snapt het... maar gedurende wandelingen helemaal niet, Archie is een 1,5 jarige Teckel die ik geadopteerd heb... Ik weet dat het in zijn natuur zit om constant sporen te zoeken maar dat alles opeten moet stoppen! Op een dag zal hij een siets binnen hebben waar hij serieus ziek van zal worden... Iemand tips??

Melvin van 19 weken doet het prima ...de eerste 150 meter,aandachtig volgen ,zitten als ik stop,enz...de eerste 150meter???en dan alles is spannend,een duif ,ergens een grasmaaier,een haan de kukelt ,stoppen en kijken ....en zogauwhij de weg naar huis herkent trekken!EMO 20

Denise Ginis

Had 2 honden, waarvan i overleden door kanker, nooit problemen gehad om ze met leiband te laaten wandelen, Chicca, die nu mijn oudste hond is wandeld al lang naast mij zdr leiband MAAR om hem gezelschap te geven kocht ik 2 puppy's +- 2 maanden geleden. De oudste van de 2 wou oorspronkelijk niet van leiband weten, ben dan met mijn gelaat naar haar gaan stappen en toen werd het OK, doch ze trekt nog en doet nooit haar behoeften tijdens wandeling. De jongste puppy verstijfd gewoon als ik hem een leiband aandoe. Probeer net als met de andere puppy maar geen resultaat, hoe kan ik dit oplossen want heb dit met vroegere honden nooit aan de hand gehad.EMO 7

Ik begrijp dat vrijheid belangrijk is voor een hond, ik vind dat zelf ook heel fijn. Ik vind het alleen niet zo leuk dat er te pas en te onpas een loslopende hond naast je staat. Onze hond vindt contact met andere honden niet zo leuk na 2 bijtincidenten. Ik vind het jammer dat wij moeten boeten voor mensen die bij verantwoordelijkheid niet nemen.

Ik begrijp dat vrijheid belangrijk is voor een hond, ik vind dat zelf ook heel fijn. Ik vind het alleen niet zo leuk dat er te pas en te onpas een loslopende hond naast je staat. Onze hond vindt contact met andere honden niet zo leuk na 2 bijtincidenten. Ik vind het jammer dat wij moeten boeten voor mensen die bij verantwoordelijkheid niet nemen.

Ik begrijp dat vrijheid belangrijk is voor een hond, ik vind dat zelf ook heel fijn. Ik vind het alleen niet zo leuk dat er te pas en te onpas een loslopende hond naast je staat. Onze hond vindt contact met andere honden niet zo leuk na 2 bijtincidenten. Ik vind het jammer dat wij moeten boeten voor mensen die bij verantwoordelijkheid niet nemen.

François Robben

Persoonlijk vindt ik dat honden aan de leiband horen, en een streng gecontroleerde verplichting zou moeten zijn. Er is gewoon te weinig open ruimte die vrij benut kan worden. Overal hangen borden van "privaat" en dergelijke beperkingen, en het wild wordt onnodig belast en verontrust. Aan de leiband kan de hond even goed snuffelen en onderzoeken wanneer het baasje niet te haastig te werk gaat. Ziva is nu bijna vijf maanden, trekt niet (nooit) en we wandelen tweemaal daags tot een uur in het bos op gemarkeerde paden. Er even "tijd" voor nemen doet wonderen.

Angeyla

Mijn hond blijft trekken ondanks trainingen en diverse verschillende halsbanden en tuigjes. Wandel iedereen in het bos en is al 1.5 jaar voor beide niet leuk . De andere doet dit niet. Heb je hier tips voor? Het zijn Ijslanders.

Jeanne

Onze Raf, 9,5 jaar. Loopt altijd los en dat ging prima, tot afgelopen zondag. Met mijn man net de weg overgestoken een zandpad in. Plotseling zag hij een eekhoorntje en hij erachteraan de voorrangsweg op en pats…. een auto. We hebben hem in moeten laten slapen. Ik wil maar zeggen, er doen zich toch vaak onverwachte situaties voor waarbij een hond toch zijn instinct gebruikt.
Nu hebben we ook nog een pup van 6 maanden. Ik liet hem altijd los(waar het kon) maar durf het niet meer.


Een reactie plaatsen