Rustgevende signalen van je hond begrijpen

Honden kunnen zichzelf en elkaar kalmeren door het gebruik van verschillende soorten lichaamstaal.

Honden zijn sociale dieren en hebben veel verschillende manieren om duidelijk te maken wat ze nodig hebben en hoe ze zich voelen. Ze gebruiken niet alleen ‘hun stem’ (geblaf), maar net als mensen en andere dieren, gebruiken ze ook lichaamstaal.  De zogenaamde kalmerende signalen helpen honden een gezonde sociale hiërarchie te behouden en gevechten met elkaar te vermijden.

Als twee honden ruzie hebben, kunnen geritualiseerde signalen helpen om de situatie op te lossen. Dit wordt ook wel verplaatsingsgedrag genoemd. De signalen zorgen ervoor dat de honden elkaar niet in de haren vliegen. Dominante honden gebruiken deze signalen om aan te geven dat ze geen kwade bedoelingen hebben, en ondergeschikte honden gebruiken dezelfde signalen om de alfahond te sussen.  Hij zal dus niet ‘per ongeluk’ aanvallen.

De 'vredelievende' taal van honden

Honden en puppy's gebruiken ook kalmerende signalen wanneer ze zich bedreigd voelen. Als jouw hond bijvoorbeeld een puinhoop op het tapijt heeft achtergelaten en jij hier boos op reageert, kan het wel lijken dat hij schuldig is, ook al begrijpt je ​​puppy niet wat hij verkeerd heeft gedaan.

Weet dat hij zich eigenlijk niet schuldig voelt; je hond gebruikt kalmerend en verplaatsingsgedrag om er zo voor te zorgen dat jij niet meer tegen hem schreeuwt.

Sommige kalmerende signalen zijn duidelijk: een hond gaat langzaam lopen of blijft gewoon stil staan wanneer iemand toenadering zoekt. Dit om te tonen dat hij niet gevaarlijk  is, of hij buigt (voorpoten gestrekt) voor een persoon die hij wil sussen. Natuurlijk zijn er nog andere veel voorkomende signalen die honden gebruiken om de interactie met mensen aangenamer te maken.

Waarom honden hun ogen afwenden

Direct oogcontact ervaren honden als bedreigend. Een hond zal direct naar een persoon kijken. Zolang zijn uitdrukking niet gestrest of geagiteerd lijkt, is dit prima. Voor een hond die je niet kent, kan direct oogcontact als bedreigend worden beschouwd.

Als een hond zijn ogen afwendt, vooral als het jouw hond is of een andere hond die je goed kent, wil dit het volgende zeggen: ofwel is de hond om een ​​of andere reden nerveus (misschien voelt hij dat je boos bent), of hij signaleert onderwerping.

Wanneer honden een bochtje maken

Net als het vermijden van oogcontact, zullen honden geen andere hond of mens benaderen die ze niet kennen. In plaats daarvan lopen ze een bochtje om om aan te geven dat ze niet agressief zijn en geen slechte bedoelingen hebben. Dit is gedrag dat de meeste mensen gewoonlijk niet waarnemen, maar het is een heel duidelijk signaal aan andere honden dat alles in orde is.

Geeuwende honden zijn niet altijd moe

Net als mensen, geeuwen honden als ze slaperig of moe zijn. Maar honden geeuwen ook in sociale situaties wanneer ze een andere hond (of een mens) willen vertellen om te kalmeren. Als je een nieuwe hond tegenkomt die nerveus of onzeker lijkt, probeer dan te geeuwen. Kijk de hond daarbij niet in de ogen, want dit komt bedreigend over (zie hierboven). Mogelijk merk je dat de hond geeuwt als hij zich op zijn gemak voelt.

Zenuwachtige honden likken hun lippen of neuzen

Wanneer een hond zijn neus of het gebied rond zijn mond likt (honden hebben niet echt lippen), probeert hij zich te nestelen. Je zal dit gedrag opmerken als je hond zich ongemakkelijk of onzeker voelt in een sociale situatie, zoals wanneer hij een nieuwe hond of persoon ontmoet. Een mens kan eens diep ademhalen om de spanning in zijn maag te verdrijven; wanneer een hond soortgelijke milde angst voelt, zal hij zijn neus likken voordat hij verder gaat.

Wat het betekent als een hond met zijn staart kwispelt

Meestal interpreteren we kwispelen als een indicatie dat een hond gelukkig of tevreden is. Dit is meestal het geval, maar niet altijd. Als je hond nerveus of onderdanig is, kan hij zijn staart lager houden of tussen zijn achterpoten stoppen. Hij kwispelt misschien nog steeds in deze houding, maar je zal merken dat hij sneller kwispelt dan wanneer hij alleen maar tevredenheid toont.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


0 reacties


Een reactie plaatsen