Rugletsel bij honden: oorzaken, preventie, tekens en behandeling

De rug van een hond is ongelooflijk belangrijk deel van het lichaam. Dieren die op vier poten lopen, vertrouwen voor bepaalde bewegingen op hun achterpoten en voor andere op hun voorpoten. De rug verbindt beide uiteinden, zodat ze volledig kunnen functioneren. Rugletsel kan daarom een invloed hebben op de vele bewegingsmogelijkheden van een hond, van ronddraaien tot opstaan, weer gaan liggen en meer. In dit artikel zullen we enkele van de oorzaken en aanwijzingen van een rugblessure bekijken, samen met preventietips en mogelijke behandeling.

In dit artikel bespreken we:

  • 5 veel voorkomende rugklachten bij honden
  • Rugletsel bij de hond: signalen om op te letten
  • Hoe je rugklachten kan voorkomen
  • Behandeling van rugletsel bij honden

5 veel voorkomende rugblessures bij honden

Artrose

Artrose is een aandoening die vaker geassocieerd wordt bij al wat oudere honden. Artrose wordt veroorzaakt door langdurige degeneratie van kraakbeen, wat leidt tot chronische gewrichtsontsteking.

Subluxatie

Subluxatie is een aandoening die de zenuwfunctie kan onderbreken als gevolg van een verkeerde uitlijning van de wervels. Dit wordt veroorzaakt door een slechte houding en in sommige gevallen door trauma. Hondenbaasjes zullen zien dat hun hond ‘onhandig’ wordt, en dit omdat de problemen met het zenuwstelsel de communicatie tussen de hersenen en andere delen van het lichaam verstoren.

Tussenwervelschijfziekte

Tussenwervelschijfziekte is een aandoening die beter bekend staat als een hernia. Het komt veel voor bij teckels waarvan de korte pootjes niet ontworpen zijn om de juiste ondersteuning te geven aan de lange ruggen. Beagles en Basset Hounds zijn ook genetisch gevoelig voor een hernia.
De aandoening treedt op wanneer de geleiachtige schijven tussen de wervels uitpuilen of barsten, waardoor er druk wordt uitgeoefend op de zenuwen in en rond het ruggenmerg. Het kan behoorlijk veel pijn in de nek en rug veroorzaken, en ook het achtergebied aantasten en zwakte of zelfs verlamming veroorzaken.

Lumbosacraal syndroom

Het lumbosacraal syndroom kan vooral de grotere hondenrassen treffen, zoals de Duitse herder. De zenuwen in het onderste deel van de wervelkolom raken samengedrukt, wat pijn en zwakte of verlamming in het achtergebied veroorzaakt. Het kan leiden tot incontinentie, abnormale reflexen en afwijkingen in de manier waarop de staart wordt gedragen.

Zacht weefseltrauma

Wellicht herken je dit trauma in de vorm van verstuikingen en verrekkingen. Hoewel het geen ernstige aandoeningen zijn, kunnen deze toch erg pijnlijk zijn en de beweeglijkheid een tijdje beperken.

Hondenrugletsel: tekens waarop je moet letten

Het kan frustrerend en verontrustend zijn als je weet dat je hond zich niet goed voelt, maar het niet duidelijk is wat het probleem juist is. Als je je zorgen maakt en denkt dat jouw hond een rugprobleem heeft, moet je hem naar een dierenarts brengen voor een grondig onderzoek.

Ondertussen zijn hier enkele tekens waarop je moet letten:

  • Onwil om de trap op te gaan of geen zin hebben in de dagelijkse wandeling
  • Voorzichtig lopen of wiebelig of dronken lijken, vooral aan de achterpoten
  • Geen zin hebben om zoals gewoonlijk te bewegen of te spelen
  • Geen zin in avondeten
  • Gebrek aan eetlust, die niet geassocieerd wordt met braken of diarree
  • Uit de blik in de ogen van je hond leid je af dat hij zich niet best voelt
  • Een verandering in zijn houding, je hond gedraagt zich niet zoals gewoonlijk
  • Agressief gedraag dat niet bij jouw hond past
  • Je hond reageert pittig of chagrijnig als hij opgepakt of geaaid wordt
  • Hij aarzelt om het hoofd volledig op te tillen en neemt een kromme houding aan
  • Hij heeft een gespannen buik; de spieren proberen een pijnlijke rug te ondersteunen
  • Rillingen als het niet koud is, zijn vaak een teken van pijn

Hoe je rugklachten bij je hond kan voorkomen

Rugklachten voorkom je door in eerste instantie het gewicht van je hond onder controle te houden. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat hij de juiste hoeveelheid voedsel krijgt voor zijn grootte en gewicht, en dat hij dagelijks voldoende beweegt.

Obesitas leidt vaak tot rugklachten. Het extra gewicht zorgt voor onnodige druk op probleemzones, verergert de symptomen en veroorzaakt er weer nieuwe.

Het is voor een hond echt niet moeilijk om zich te overeten of overgewicht te hebben, dus het is erg belangrijk om op zijn gezondheid te letten. Als je op het gewicht van je hond let, let dan ook op zijn ruggengraat. Dit is toch wel belangrijk als je wil voorkomen dat je hond rugklachten heeft.

Je hoort het misschien niet graag omdat jouw hond het zo leuk vindt, maar touwtrekken met je hond is geen goed idee, wil je rugklachten vermijden. Het is voor de rug van de hond een heel belastend spelletje en het enthousiast draaien en keren kan leiden tot ruggengraatletsel.

Wees ook voorzichtig wanneer je je hond optilt. Ondersteun hem door één hand onder zijn buik en één onder de borst te plaatsen. Op deze manier kan je de hond gelijkmatig optillen en de wervelkolom recht houden en ondersteunen.

En ten slotte moet springen, hoewel het een van de dingen is die alle honden graag doen, worden ontmoedigd. Het is eigenlijk een van de meest belastende bewegingen voor de wervelkolom van een hond. Dus, als jouw hond graag opspringt om dag te zeggen, kniel dan tot op zijn hoogte om zo zijn rug te sparen.

Behandeling van rugletsel bij honden

Hoe de behandeling van de rug van je hond wordt aangepakt, hangt natuurlijk af van het letsel zelf. Maar hier zijn enkele behandelingen die een hond met een pijnlijke rug alvast kunnen helpen.

Traditionele pijnstillers van de dierenarts – Wees voorzichtig met het toedienen van pijnstillende medicatie. Deze kan soms meer kwaad doen dan goed, waardoor het letsel  verergert omdat hij de pijn niet meer kan voelen.

Fysiotherapie - Dit kan helpen om rugpijn te verlichten door zwakke delen van het lichaam te versterken en in elkaar gekrompen gebieden uit te rekken.

Hydrotherapie - Door het drijfvermogen van water te gebruiken om de hond te ondersteunen, vermindert de druk op de spieren en gewrichten terwijl de mobiliteit terugkomt en de kracht herstelt. Ervaring leert ons dat honden het doorgaans goed doen in water.

Lasertherapie - Deze techniek stimuleert het natuurlijke vermogen van het lichaam om te genezen.

Echografie - Dit is een behandeling waarbij geluidsgolven worden gebruikt om te genezen, de bloedstroom te verhogen, zwelling en ontsteking te verminderen en pijn te verlichten.

Acupunctuur - In de Chinese geneeskunde wordt pijn veroorzaakt door stagnatie in het lichaam. Acupunctuur verbetert de doorstroming van energie en helpt daarom pijn te verminderen.

Samengevat

Rugpijn kan ongemakkelijk, pijnlijk en beperkend zijn voor je hond. Het ergste is dat je hond je niet kan vertellen wanneer er iets mis is, laat staan wàt er mis is.
Hopelijk heb je nu een beter idee van de signalen waar je op moet letten, en een duidelijk begrip van de oorzaken en soorten rugletsel, samen met mogelijke behandelingen om jouw hond te helpen.


Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe rassen en artikelen die op de website verschijnen? Registreer jezelf hier en je krijgt elke 2 weken een update in je mailbox. Je kan jezelf altijd probleemloos uitschrijven.


3 reacties

michel de jong

nog een teken is dat je hond niet graag meer rent of niet meer zo ver deze ervaring heb ik met een border terrier na een struikeling een acute hernia 2 achterpoten verlamd maar na veel rust en fysiotherapie is het weer redelijk goed gekomen

Demuysere Johnny

Heel goed geschreven duidelijk meer van zulke artikelen gewenst

Alfred van Schaik

Misschien off topic, maar trappen lopen, vooral buiten, stations en dergelijke, hoge trappen. Is dat slecht voor de rug, heup, lichaam van de hond? Of juist goed voor de spieren en coördinatie? Alvast bedankt voor het antwoord.


Een reactie plaatsen